Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta s pudinkem
zdroj: Kristýna Martínková

Špaldová buchta je výborným moučníkem k víkendovému posezení. Díky pudinku a zakysané smetaně je buchta svěží a vláčná.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (forma cca 25 x 23 cm)

  • 100 g špaldové mouky
  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 70 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 10 ml řepkového oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 0,5 l polotučného mléka
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 lžička sušené vanilky
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C, formu vymažte a vysypte moukou.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem, špetkou soli do husté pěny. Poté přidejte vlažnou vodu, řepkový olej a vše důkladně promíchejte.
  3. Do větší mísy prosejte obě mouky, přidejte prášek do pečiva, sušenou vanilku a promíchejte.
  4. Do tekuté směsi postupně vmíchejte mouky.
  5. Pudink připravte v mléce podle návodu.
  6. Těsto dejte do předem připravené formy a po lžičkách na něj naneste vychladlý pudink.
  7. Buchtu dejte do trouby a pečte cca 25 – 30 minut. Před vyndáním překontrolujte špejlí.
  8. Nechte ji vychladnout, ozdobte ji zakysanou smetanou a podávejte.  

Náš tip
Buchtu můžete posypat kakaem. 

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.