Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?
zdroj: Adobe Stock

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí se nožem, ale často končí v odpadkovém koši. Stejně jako jiné pecky ale i ta avokádová obsahuje zdraví prospěšné látky. Pojďme se na ní podívat podrobněji.

Pecka avokáda je uzavřena ve tvrdé skořápce. Představuje zhruba 13-18% celkové hmotnosti tohoto populárního ovoce. Je doslova nabitá cennými živinami a proto byste ji rozhodně neměli vyhazovat. Skládá se převážně z mastných kyselin, sacharidů ve formě škrobu a vlákniny. Obsahuje dokonce malé množství bílkovin a také cenné fytochemikálie – biologicky aktivní látky, které velmi příznivě ovlivňují lidské zdraví.

Proti vysokému krevnímu tlaku, cukrovce i vysokému cholesterolu
Některé výzkumy naznačují, že pecka z avokáda bývá zbytečně zatracována. Bylo prokázáno, že mouka z avokádových pecek může snižovat hladiny škodlivého LDL cholesterolu, podobně, jako může snížit krevní tlak a u cukrovkářů hladinu cukru v krvi. Studie provedené in vitro na extraktech z avokádových pecek naznačují, že mohou mít silné antioxidační vlastnosti. Extrakt z avokádových pecek může dokonce prý působit proti bakteriím a plísním, jako jsou např. kvasinky, způsobující potíže se střevech.

Každá mince má dvě strany
Navzdory tomu, jak lákavě to všechno zní, je třeba poznamenat, že všechny studie byly prováděny na extraktech z avokádových pecek, a ne na peckách samotných. Otázkou je, jak moc by jiný přístup ovlivnil výsledek. Objevily se i výzkumy zmiňující potencionálně škodlivé účinky některých rostlinných sloučenin obsažených v peckách avokáda. Jedná se zejména o inhibitory enzymu trypsinu a kyanogenní glykosidy. Podle odborníků by denní doporučená dávka extraktu z avokádové pecky neměla přesáhnout 3 mg/kg tělesné hmotnosti. Podle jiných výzkumů může olej z avokádových semen podporovat ztučnění jater.

Před konzumací je třeba pecku vysušit
Avokádové pecky jsou velmi tvrdé. Před případnou konzumací je proto třeba je usušit např. v troubě při nízké teplotě po dobu několika hodin (např. 2 hodiny na 120 °C). Tím se semeno zbaví vody, změkne a je možné jej nakrájet nebo rozmixovat na prášek. V této podobě ho můžete přidat do omáček, pomazánek, dipů, čajů apod. Semeno je na rozdíl od dužiny hořké. Proto ho kombinujte s potravinami výrazné chuti, které jeho typické aroma přebijí. Hodí se třeba jahody, banán nebo jiné ovoce. Pamatujte ale na to, že neexistují žádné důkazy o tom, že konzumace pecky avokáda je bezpečná. Proto, pokud se rozhodnete to vyzkoušet, praktikujte tak raději pouze příležitostně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...