Michaela Bebová
12. 11. 2019
| 07:14
Uzeniny představují pro náš národ neodmyslitelnou součást jídelníčku. Někteří se jim sice vyhýbají, ale velká část naší populace na ně nedá dopustit. Poslední dobou se však stále více poukazuje na jejich negativní dopad na lidské zdraví. Jak vybírat kvalitnější výrobky a jaké uzeniny raději vůbec nekonzumovat?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. O uzeninách jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Sledujte náš kanál na youtube
Uzeniny
Uzeniny jsou zpracované masné výrobky, které jsou nějakým způsobem zakonzervovány nejčastěji solí nebo rychlosolí. Mezi uzeniny řadíme špekáčky, párky, salámy, různé šunky, nebo třeba paštiky a klobásy. Tato skupina potravin byla Světovou zdravotnickou organizací zařazena v roce 2015 na seznam prokázaných karcinogenů. Uzeniny v sobě mají hned několik látek, které neblaze působí na náš organismu hlavně tedy střevo – jsou často uzené a kouř přináší spaliny a obecně toxické látky, jsou konzervovány dusitanem sodným, který se pak následně ve střevech mění na reaktivní nitrosoaminy, které jsou karcinogenní.
Jaké uzeniny mají na naše zdraví nejhorší dopad a které bychom si, když už je cheme konzumovat, měli vybírat? Více se dozvíte v rozhovoru.
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat a léčit případné zdravotní problémy v raných stádiích, ale také hrají...
Čtěte dál
Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...