Proč lidé mají zuby moudrosti a k čemu slouží?

Proč lidé mají zuby moudrosti a k čemu slouží?
zdroj: Shutterstock

Dokáží pěkně potrápit. Někdo je za svůj život ale vůbec nepozná. Zuby moudrosti nepřidávají na inteligenci, i když by to rozhodně bylo hezké. Říká se jim tak, protože se neklubou v dětství, ale až v raných fázích dospělosti – někdy mezi 17 a 21 lety.

Stoličky jsou nejtvrdší a nejširší zuby, které pomáhají v drcení potravy. Právě mezi ně se řadí i zuby moudrosti, konkrétně představují jejich třetí sadu – na horní i dolní čelisti. Nacházejí se v zadní části úst a doplňují kompletní chrup dospělého člověka, který by měl mít 32 zubů.

Klubou se, až když je člověk „moudrý“
Všechny zuby, které člověk bude během života mít, jsou ve struktuře lebky přítomné již při narození, jen výše, než je jejich umístění, které známe. Nejprve sestoupí první sada zubů – je jich 20 a říká se jim mléčné. Po nich nastoupí 32 trvalých druhých zubů – první sada stoliček obvykle vyroste kolem 6 let, další kolem 12 a poslední, právě zuby moudrosti, před 21. rokem života. Právě proto, že se ze všech zubů objevují jako poslední, se říká, že byste potom měli být „moudřejší“. Jenže je dobře známo, že u každého není pravidlem, že se zuby moudrosti skutečně vyklubou. A už vůbec není samozřejmé, že se tak stane nahoře i dole. Jak je to možné?

Jen genetický přežitek?
Odpověď na otázku, proč je nemají všichni, najdeme v genetice: dříve sloužily k drcení tvrdé stravy jako byly kořeny, listy, maso a ořechy. Dnes, kdy jídlo změkčujeme vařením, dušením a dalšími druhy příprav, a pomáháme si v jeho konzumaci nádobím a příbory, ztrácí zuby moudrosti svou původní funkci. Genetika však přesto způsobuje, že řadě lidí se vyklubou i v dnešní době. Důležité je ovšem připomenout, že to, že zuby moudrosti nevidíme, neznamená, že se pod dásněmi nenacházejí. Oni tam totiž jsou vždycky, jen se nemusejí vyklubat a není tedy možné je vidět pouhým okem. Zato rentgenem ano.

Preventivní odstranění nedoporučuje každý
Ať už zuby moudrosti vidět jsou nebo ne, ve všech případech vám mohou pořádně zavařit a způsobit bolestivé a nepříjemné potíže s ústní dutinou. Zuby moudrosti dnes už zkrátka nepotřebujeme. V rámci evolučního pokroku se lidská čelist neustále zmenšovala, aby vytvořila prostor pro mozek, který se naopak zvětšoval. Strava a dentální potřeby se také drasticky změnily: menší čelisti znamenají, že v ústech není vždy dost místa pro všechny zuby, které máme mít.

Někteří zubaři doporučují preventivní odebírání zubů moudrosti, které by mohly v budoucnu způsobit nepříjemné zdravotní obtíže. Například, než se zub vyklube, tkáň kolem něj se může přeměnit v cystu, která může vést ke ztrátě kostní hmoty v čelisti. Kolem zubu, který je vylezlý jen částečně, se také mohou tvořit bakterie a plak, jež zadělávají na zánět. Často ztížená hygiena může být příčinou zvýšené kazivosti, která se přenáší i na zub přilehlý. Mnoho vědců a odborníků v oblasti veřejného zdraví si však nemyslí, že je dobrý nápad preventivně vyndávat jinak zdravé zuby. Pokud to váš zubař navrhuje a nejste si jisti, zda byste měli, můžete vždy získat druhý názor.

Jednoduchá nebo chirurgická extrakce
Pokud se rozhodnete k odstranění zubů moudrosti, pak byste měli vědět, že neexistuje jen jeden způsob. To, jak lékař zub vytáhne, závisí na jeho umístění. Pokud je pěkně vyklubaný a je vidět celý, dostane se vám lokálního umrtvení a poté lékař zub vyndá speciálními zubními kleštěmi, vyčistí oblast a pro zastavení krvácení ji opatří gázou. V případě, že zub není vyklubán zcela nebo se celý nachází pod linií dásní, bude muset lékař přistoupit k řešení chirurgickému. Někteří zubaři pro tyto příležitosti doporučují chirurga, jiní je provádějí sami. Je vám podán znecitlivující lék, lékař rozřízne dáseň a odstraní zubní kost, aby se dostal ke kořenu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...