Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?
zdroj: Shutterstock

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou z mnoha předností, které ananas nabízí....

Ananas pomáhá při trávení bílkovin, ulevuje slinivce břišní, odvodňuje, pomáhá při střevních potížích i úžehu ze slunce a odstraňuje pigmentové skvrny. Když si k tomu připočteme výše zmiňovanou nezaměnitelnou chuť, vyjde nám z toho, že ananas je skutečnou superpotravinou, kterou si můžeme  v rozumné míře dopřávat denně.

Miluje teplo a vlhko
Původní domovinou ananasu je Jižní Amerika, konkrétně Brazílie a Paraquay. Dnes se ale pěstuje i v Mexiku, Portoriku, na Havaji i na Filipínách, také v Thajsku, Africe a Austrálii – tedy všude tam, kde má celoročně dostatek slunce a vláhy ze subtropických dešťů. V karibských zemích je ananas ceněn jako afrodisiakum, v přírodním léčitelství se jeho čerstvě vymačkaná šťáva používá při horečnatých chorobách a duševních onemocněních.

Chrání žaludek i střeva, zesvětluje pigmentové skvrny
Mimo biotinu, vitaminů B12 a vitamínu E obsahuje ananas vitaminy kompletně všechny a kromě nich 16 různých minerálů a stopových prvků. Je rovněž bohatý na enzym bromelain, který bílkoviny z potravin štěpí na aminokyseliny, čímž usnadňuje práci žaludku. Bromelain je také schopen pronikat kůží, a právě on propůjčuje ananasu schopnost odstraňovat pigmentové stařecké skvrny na hřbetu ruky. Ty výrazně zesvětlí nebo zcela odstraní přiložený chomáček vaty smočený v ananasové šťávě. Samozřejmě za předpokladu pravidelné péče. Díky bromelainu ananas rovněž zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak a uvolňuje napětí ve svalech.

Vybírejte pouze zralé plody
Zralý ananas poznáte podle toho, že je tvrdý a vypouklé šupiny lze snadno odloupnout. Neměli byste jej vystavovat příliš velkému chladu, při pokojové teplotě vydrží několik dní. Ideálně byste jej měli sníst čerstvý, konzervováním se totiž ničí nejen bromelain, ale rovněž až 60 % vitaminů. A jak ananas zpracovat? Nejprve odřízněte listovou růžici s vrchní částí, poté odkrojte podélně kůru samotného plodu. Ananas nakrájejte po délce na čtvrtiny nebo osminy. Ze středu vyřízněte zdřevnatělou část. Kusy potom nakrájejte na kousky.

Ananas ideálně jezte čerstvý
Jak už jsme zmínili, pro zdraví je nejvýhodnější konzumovat ananas čerstvý. I v této podobě nachází četná využití – můžete jej jíst samotný, podávat jako přílohu ke grilovanému i pečenému masu nebo jako doplněk k dezertům či salátům. Jeho plátky můžete flambovat, můžete jej také zpracovat do džemu, sirupu, likéru, čatní nebo džusu. Ananasová šťáva je chutnou přísadou mnoha koktejlů a nápojů.

Upozornění
Nezralé ananasy obsahují kyseliny, které mohou poškodit zubní sklovinu. Mohou také podráždit žaludek. Ve vzácných případech může vyvolat alergickou reakci.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...