Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

U nás jsou pozdně letním ovocem, ve Středomoří dozrávají o něco dříve. Tmavorudá až černá souplodí peckoviček ostružiníku, keře čeledi růžovitých, plodí drobné slaďoučké bobulky. Známe je pod označením ostružiny a milujeme je nejen pro atraktivní barvu a lesk, ale zejména pro typické aroma, jímž se nepatrně podobají malinám.

Milovnice svobody
Rodačky z Asie a Severní Ameriky milují svobodu a svou individualitu si chrání, jak jen je to možné. Jako keře u nás rostou planě na krajích lesů, v lesních křovinách, na kamenitých stráních, na mezích, v polích i u cest. Ačkoliv existují kultivované odrůdy, které se pěstují na plantážích si zahrádkách, i  ony rostou nejraději za plotem – evidentně milují svou svobodu.

Pozor na dlouhé skladování
Podobně jako maliny nachází i ostružiny četné využití v kuchyni – nejlépe chutnají čerstvé, můžete je ale i sušit nebo zamrazit. Ve všech podobách se skvěle hodí jak do müsli, tak do ovocných salátů, pudinkových dezertů nebo jako obloha dortů či koláčů s drobenkou. Můžete je také konzervovat nebo zpracovat do vína, sirupu či moštu nebo džemu, marmelády či kompotu. Udělejte to ovšem co nejdříve po tom, co je natrháte. Podobně jako maliny se totiž rychle kazí a snadno zplesniví, proto byste je neměli vystavovat dlouhému skladování. Před přípravou je nezapomeňte pořádně umýt.

Ostružiny jsou mimořádně zdravé, ale vzácné
Snad pro jejich divokost a častý výskyt ve volné přírodě jsou ostružiny oblíbenou pochutinou divoké zvěře. Mají na ně spadeno také brouci, housenky a další hmyz. Ostružiny se ovšem nedají jen tak – aby se ubránily těmto invazím, jsou vybaveny ostny a jemnými ochrannými štětinkami.
Ať tak či tak, zvířata jistě ví, proč tolik touží zrovna po ostružinách. Ostružiny jsou totiž mimořádně zdravé a vynikají vysokou koncentrací bioflavonoidů, vitaminů a stopových prvků. Konkrétně jsou bohaté na vitamin C, antokyany, organické kyseliny jako je citronová a jablečná, a na velké množství fosforu, vápníku, hořčíku, draslíku a železa. Není divu, že díky těmto skvělým mikroživinám pečují o imunitní systém, vaziva i stěny cév.

Upozornění: Ostružiny si nejraději vypěstujte doma, nasbírejte ve volné přírodě nebo nakupte přímo u pěstitele. Dovážené plody a plody dostupné v běžných obchodech bývají často upravovány různými chemikáliemi proti poškození při přepravě a pro udržení atraktivního vzhledu.

Zajímavost: Šťáva z ostružin je přírodní medicínou tradičně využívána pro pomoc od chrapotu. Šťávu vymačkejte z čerstvých plodů nebo ji zakupte v prodejně zdravé výživy již vylisovanou. Mírně ji prohřejte, vykloktejte a zbytek po doušcích vypijte. Tuto šťávu se doporučuje pít i při zvětšené štítné žláze.

Tip: Ostružinový čaj působí proti zánětům sliznice dutiny ústní. K jeho přípravě se ale nepoužívají plody, nýbrž listy. Ty totiž obsahují léčivé éterické oleje (silice), třísloviny a organické kyseliny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...