Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

U nás jsou pozdně letním ovocem, ve Středomoří dozrávají o něco dříve. Tmavorudá až černá souplodí peckoviček ostružiníku, keře čeledi růžovitých, plodí drobné slaďoučké bobulky. Známe je pod označením ostružiny a milujeme je nejen pro atraktivní barvu a lesk, ale zejména pro typické aroma, jímž se nepatrně podobají malinám.

Milovnice svobody
Rodačky z Asie a Severní Ameriky milují svobodu a svou individualitu si chrání, jak jen je to možné. Jako keře u nás rostou planě na krajích lesů, v lesních křovinách, na kamenitých stráních, na mezích, v polích i u cest. Ačkoliv existují kultivované odrůdy, které se pěstují na plantážích si zahrádkách, i  ony rostou nejraději za plotem – evidentně milují svou svobodu.

Pozor na dlouhé skladování
Podobně jako maliny nachází i ostružiny četné využití v kuchyni – nejlépe chutnají čerstvé, můžete je ale i sušit nebo zamrazit. Ve všech podobách se skvěle hodí jak do müsli, tak do ovocných salátů, pudinkových dezertů nebo jako obloha dortů či koláčů s drobenkou. Můžete je také konzervovat nebo zpracovat do vína, sirupu či moštu nebo džemu, marmelády či kompotu. Udělejte to ovšem co nejdříve po tom, co je natrháte. Podobně jako maliny se totiž rychle kazí a snadno zplesniví, proto byste je neměli vystavovat dlouhému skladování. Před přípravou je nezapomeňte pořádně umýt.

Ostružiny jsou mimořádně zdravé, ale vzácné
Snad pro jejich divokost a častý výskyt ve volné přírodě jsou ostružiny oblíbenou pochutinou divoké zvěře. Mají na ně spadeno také brouci, housenky a další hmyz. Ostružiny se ovšem nedají jen tak – aby se ubránily těmto invazím, jsou vybaveny ostny a jemnými ochrannými štětinkami.
Ať tak či tak, zvířata jistě ví, proč tolik touží zrovna po ostružinách. Ostružiny jsou totiž mimořádně zdravé a vynikají vysokou koncentrací bioflavonoidů, vitaminů a stopových prvků. Konkrétně jsou bohaté na vitamin C, antokyany, organické kyseliny jako je citronová a jablečná, a na velké množství fosforu, vápníku, hořčíku, draslíku a železa. Není divu, že díky těmto skvělým mikroživinám pečují o imunitní systém, vaziva i stěny cév.

Upozornění: Ostružiny si nejraději vypěstujte doma, nasbírejte ve volné přírodě nebo nakupte přímo u pěstitele. Dovážené plody a plody dostupné v běžných obchodech bývají často upravovány různými chemikáliemi proti poškození při přepravě a pro udržení atraktivního vzhledu.

Zajímavost: Šťáva z ostružin je přírodní medicínou tradičně využívána pro pomoc od chrapotu. Šťávu vymačkejte z čerstvých plodů nebo ji zakupte v prodejně zdravé výživy již vylisovanou. Mírně ji prohřejte, vykloktejte a zbytek po doušcích vypijte. Tuto šťávu se doporučuje pít i při zvětšené štítné žláze.

Tip: Ostružinový čaj působí proti zánětům sliznice dutiny ústní. K jeho přípravě se ale nepoužívají plody, nýbrž listy. Ty totiž obsahují léčivé éterické oleje (silice), třísloviny a organické kyseliny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně potřebují. Vždy je zásadní naslouchat svému tělu a podle toho denní jídla...

Čtěte dál
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního...