Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit
zdroj: Shutterstock

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení či přípravy je o to více důležité dbát na správnou a vhodnou stravu. Především během náročného období, kdy potřebujete naplno zapojovat mozek, je strava klíčová. Jídlem můžete svou studijní výkonnost hodně podpořit, špatnou volbou stravy pak vaše soustředění může jít rapidně dolů. Po čem sáhnout, když potřebujeme mozek povzbudit k vyšší výkonnosti? A co je dobré naopak vynechat?

Hlavní je nehladovět
V první řadě rovnou zažeňte myšlenku, že když budete nějakou dobu jen ležet v knihách prakticky bez pohybu, tak že raději nebudete ani moc jíst, abyste nepřibrali. Mozek totiž při hladovění pracuje jen napůl, chybí mu glukóza, a tu je potřeba průběžně doplňovat, ideálně potravinami s nízkým či středním glykemickým indexem. Důležité je také jíst v pravidelných intervalech. Hladinu krevního cukru tak udržíte stabilní a nedojde k žádným výkyvům. Při poklesu cukru v krvi je jakákoliv duševní činnost či soustředění v podstatě nemožné. Jezte tedy pravidelně a pokud chodíte spát později, dopřejte si klidně i druhou večeři. A jaké potraviny zvolit?

Dbejte na vitamíny a minerály
Pamatujte, že jídla by měla být lehká a vyvážená. Při náročném období (nejen při učení, ale také během zvýšeného stresu) potřebuje tělo, a především mozek, více doplnit živiny v podobě vitamínů a minerálních látek. Pro takto náročné období jsou důležité především vitamíny B komplexu, z minerálů pak hořčík, draslík, vápník a železo. Nejvíce je doplníte z kvalitních bílkovin, ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin. Vsaďte na ryby, vajíčka, bílé maso (kuřecí, krůtí) a mléčné výrobky (zejména tvaroh, skyr, řecký jogurt nebo kefír). Během studia je ideální snídaní například miska ovesných vloček s tvarohem, ovocem a s posypanými ořechy či semínky.

Zdravé tuky
Během učení si dopřejte zdravé tuky v podobě ořechů, semínek, avokáda a tučných ryb (makrela, tuňák, losos). Tyto potraviny obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin a působí tak pozitivně na soustředění. Dejte si hrst ořechů jako součást svačinky a učení půjde samo. Avokádo si dopřejte nejlépe ráno nebo večer, třeba s celozrnným toustem a tvarohovým sýrem nebo jako součást zeleninového salátu.

Bez glukózy mozek funguje špatně
Ať už jste zastánci „cukrfree“ stravování nebo ne, věřte, že pokud se chcete něco naučit, bez sacharidů to nepůjde. Není tím samozřejmě myšlený jednoduchý cukr (sacharóza) a z něj vyrobené sladkosti. Pro mozek je však cukr–glukóza pohonnou látkou a tělo si ho bude žádat při studiu o to víc. Abyste se vyhnuli neřízené chuti na sušenky, bonbony, koláče apod., pravidelně si dopřejte komplexní sacharidy, jako jsou těstoviny, rýže, celozrnné pečivo a ovesné vločky. A pokud přece jen dostanete chuť na nějakou sladkou tečku, vsaďte na ovoce nebo kvalitní hořké čokolády.

Jak zahnat neodbytný hlad a chuť k jídlu?

Káva nebo čaj? Ano, ale rozumně
Když se potřebujete něco naučit nebo se soustředit, nejčastěji sáhnete po šálku kávy nebo čaje. To je v pořádku, jen je potřeba dbát na správnou míru a kvalitu. Ideální je espreso bez cukru a mléka, z čajů je pak nejlepší zelený čaj plný antioxidantů, případně černý. Pozor ale na jejich konzumaci později odpoledne nebo večer. Trpíte-li po těchto nápojích na horší spánek, dejte si je spíš před začátkem učení, než abyste se tím snažili výkon prodloužit. Mozek potřebuje informace zpracovat a odpočinout si, aby druhý den mohl opět fungovat, proto vyžaduje kvalitní a dostatečný spánek. Během dne pak určitě nezapomínejte na pitný režim, ideálně v podobě neperlivé vody ochucené například mátou nebo citronem. A pokud vás láká pořídit si na náročnější období energy drinky, tak to raději rovnou zapomeňte. I verze bez cukru obsahují spoustu chemických látek a umělých sladidel, a to zdraví rozhodně neprospívá. Alkohol během učení vynechte úplně, ničí mozkové buňky a o kvalitním soustředění nemůže být řeč.

Kvalita kávy a sladkého sortimentu v kavárenských řetězcích

I během učení si najděte cestu k pohybu
Je těžké se přimět k jakémukoliv pohybu, pokud se musíte učit. Pro mozek je to však prospěšné. Určitě nejde o to zdolávat přehnané sportovní výkony. Spíš se jděte projít na čerstvý vzduch nebo sedněte na kolo a vyrazte na chvíli do přírody. Vyčistíte si hlavu, protáhnete tělo a budete mít opět energii do dalšího studia. Místnost, ve které trávíte při učení hodně času, pravidelně větrejte – únava a ospalost z vydýchaného vzduchu je při studiu velkou překážkou. Vaše tělo potřebuje kyslík.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným, protože švestky jsou mimořádně zdravé. Jaké prospěšné účinky od nich...

Čtěte dál
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například...
Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i...
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Přerušovaný půst neboli přerušované hladovění je stravovací režim, který v posledních letech získává stále větší oblibu. Do jisté míry...
Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Do nedávné doby byla metoda sous-vide doménou luxusních restaurací. Sous-vide je nejen zdravé vaření, dokáže také udělat i z obyčejné...
Ortorexie je novodobá porucha příjmu potravy. Neohrožuje právě vás?

Ortorexie je novodobá porucha příjmu potravy. Neohrožuje právě vás?

Mezi dobře známé poruchy příjmu potravy patří zejména anorexie a bulimie. Co je ale v posledních letech „trendem“ v poruchách týkající...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat v 1. trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat v 1. trimestru?

Těhotenství je pro ženu období plné změn, ale také velké zodpovědnosti. Stravování je jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují zdravý...