Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit
zdroj: Shutterstock

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení či přípravy je o to více důležité dbát na správnou a vhodnou stravu. Především během náročného období, kdy potřebujete naplno zapojovat mozek, je strava klíčová. Jídlem můžete svou studijní výkonnost hodně podpořit, špatnou volbou stravy pak vaše soustředění může jít rapidně dolů. Po čem sáhnout, když potřebujeme mozek povzbudit k vyšší výkonnosti? A co je dobré naopak vynechat?

Hlavní je nehladovět
V první řadě rovnou zažeňte myšlenku, že když budete nějakou dobu jen ležet v knihách prakticky bez pohybu, tak že raději nebudete ani moc jíst, abyste nepřibrali. Mozek totiž při hladovění pracuje jen napůl, chybí mu glukóza, a tu je potřeba průběžně doplňovat, ideálně potravinami s nízkým či středním glykemickým indexem. Důležité je také jíst v pravidelných intervalech. Hladinu krevního cukru tak udržíte stabilní a nedojde k žádným výkyvům. Při poklesu cukru v krvi je jakákoliv duševní činnost či soustředění v podstatě nemožné. Jezte tedy pravidelně a pokud chodíte spát později, dopřejte si klidně i druhou večeři. A jaké potraviny zvolit?

Dbejte na vitamíny a minerály
Pamatujte, že jídla by měla být lehká a vyvážená. Při náročném období (nejen při učení, ale také během zvýšeného stresu) potřebuje tělo, a především mozek, více doplnit živiny v podobě vitamínů a minerálních látek. Pro takto náročné období jsou důležité především vitamíny B komplexu, z minerálů pak hořčík, draslík, vápník a železo. Nejvíce je doplníte z kvalitních bílkovin, ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin. Vsaďte na ryby, vajíčka, bílé maso (kuřecí, krůtí) a mléčné výrobky (zejména tvaroh, skyr, řecký jogurt nebo kefír). Během studia je ideální snídaní například miska ovesných vloček s tvarohem, ovocem a s posypanými ořechy či semínky.

Zdravé tuky
Během učení si dopřejte zdravé tuky v podobě ořechů, semínek, avokáda a tučných ryb (makrela, tuňák, losos). Tyto potraviny obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin a působí tak pozitivně na soustředění. Dejte si hrst ořechů jako součást svačinky a učení půjde samo. Avokádo si dopřejte nejlépe ráno nebo večer, třeba s celozrnným toustem a tvarohovým sýrem nebo jako součást zeleninového salátu.

Bez glukózy mozek funguje špatně
Ať už jste zastánci „cukrfree“ stravování nebo ne, věřte, že pokud se chcete něco naučit, bez sacharidů to nepůjde. Není tím samozřejmě myšlený jednoduchý cukr (sacharóza) a z něj vyrobené sladkosti. Pro mozek je však cukr–glukóza pohonnou látkou a tělo si ho bude žádat při studiu o to víc. Abyste se vyhnuli neřízené chuti na sušenky, bonbony, koláče apod., pravidelně si dopřejte komplexní sacharidy, jako jsou těstoviny, rýže, celozrnné pečivo a ovesné vločky. A pokud přece jen dostanete chuť na nějakou sladkou tečku, vsaďte na ovoce nebo kvalitní hořké čokolády.

Jak zahnat neodbytný hlad a chuť k jídlu?

Káva nebo čaj? Ano, ale rozumně
Když se potřebujete něco naučit nebo se soustředit, nejčastěji sáhnete po šálku kávy nebo čaje. To je v pořádku, jen je potřeba dbát na správnou míru a kvalitu. Ideální je espreso bez cukru a mléka, z čajů je pak nejlepší zelený čaj plný antioxidantů, případně černý. Pozor ale na jejich konzumaci později odpoledne nebo večer. Trpíte-li po těchto nápojích na horší spánek, dejte si je spíš před začátkem učení, než abyste se tím snažili výkon prodloužit. Mozek potřebuje informace zpracovat a odpočinout si, aby druhý den mohl opět fungovat, proto vyžaduje kvalitní a dostatečný spánek. Během dne pak určitě nezapomínejte na pitný režim, ideálně v podobě neperlivé vody ochucené například mátou nebo citronem. A pokud vás láká pořídit si na náročnější období energy drinky, tak to raději rovnou zapomeňte. I verze bez cukru obsahují spoustu chemických látek a umělých sladidel, a to zdraví rozhodně neprospívá. Alkohol během učení vynechte úplně, ničí mozkové buňky a o kvalitním soustředění nemůže být řeč.

Kvalita kávy a sladkého sortimentu v kavárenských řetězcích

I během učení si najděte cestu k pohybu
Je těžké se přimět k jakémukoliv pohybu, pokud se musíte učit. Pro mozek je to však prospěšné. Určitě nejde o to zdolávat přehnané sportovní výkony. Spíš se jděte projít na čerstvý vzduch nebo sedněte na kolo a vyrazte na chvíli do přírody. Vyčistíte si hlavu, protáhnete tělo a budete mít opět energii do dalšího studia. Místnost, ve které trávíte při učení hodně času, pravidelně větrejte – únava a ospalost z vydýchaného vzduchu je při studiu velkou překážkou. Vaše tělo potřebuje kyslík.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety. Názory na tento „podváděcí“ den se různí. Co to je to cheat day,...

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...