Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?
zdroj: Shutterstock

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech s houbami? Pak už jste určitě letos alespoň jednou na houby vyrazili. Během roku se střídají vhodné podmínky pro růst nejrůznějších druhů hub, proto kdekdo tvrdí, že na houby se dá chodit vlastně celoročně.

Správný a zkušený houbař už pozná, kdy je vhodné vyrazit do lesa pro jaký druh, v kterých místech budou pro ten či onen druh nejlepší podmínky a jaké houby tedy nejspíš v dané době najde. Teplé a přitom vlhké léto bývá na houby ideální. Rostou převážně hřiby a různé poddruhy hřibovitých hub – kováře, modráky, dubové hřiby apod.

Houby v našich lesích – je současná houbařská sezóna lepší než minulé?
Odborníci z řad mykologů, ale i samotní houbaři se shodují v názoru, že letošní houbařská sezona je zatím po delší době tou nejlepší. Podíváme-li se na houbařské sezóny v posledních zhruba čtyřech letech, je jasné, že velké a úporné sucho těchto posledních let houbaření příliš nenahrávalo. Někde lze nalézt houby ve velkých seskupeních a přijít tak domů s plným košíkem už za půl hodiny, jinde je třeba bedlivě hledat a nakonec sotva pokryjete dno košíku. Kromě pro léto typických hřibů však už můžeme v těchto dnech narazit i na lišky, křemenáče, kozáky, pýchavky a různé jedlé druhy holubinek.

Počasí na houby aneb houbařský podzim
Takzvaný houbařský podzim začíná zhruba na konci prázdnin. Ten letošní, jak se zdá, s příchodem příliš neotálel. Teploty klesly a začátek září přišel v doprovodu vytrvalých dešťů. Kromě letních druhů hub, které jsou touto dobou stále ještě k mání, tak přibyly například ryzce a václavky. Proti předchozím suchým rokům bylo znatelně více hub na přelomu letošního června a července, v posledních týdnech jich ale stále přibývá a lidé už nosí zcela běžně plné koše. Na houby můžete vyrazit do Brd, na Vysočinu či do Krkonoš.

Houby do zdravého jídelníčku rozhodně patří!
Houby pomáhají posílit naši imunitu, bojují za nás s infekcemi, viry, nemocemi, a dokonce obsahují látky, které zamezují růstu nádorů. Jsou také syté díky vysokému obsahu vlákniny a plné vody, hodí se tedy i při hubnutí. Jsou vhodné pro přípravu masových směsí i vydatných omáček, do zapečených těstovin, hustých polévek i do nádivky. Kdo by odolal takovému vepřovému na houbách nebo pravé staročeské bramboračce plné hříbků? K těm nejzdravějším houbám u nás patří například Jidášovo ucho, Hlíva ústřičná, Kačenka česká nebo Hnojník obecný. Jak už názvy napovídají, jde o houby obvykle na pohled či jinak značně odpudivé, proto málo vyhledávané i přesto, jak moc by mohly prospět našemu zdraví. Jidášovo ucho neboli boltcovitka brání rozvinutí zánětů a je údajně také prevencí rakoviny. Hnojník obecný zase snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi.

Jsou jedlé houby opravdu vždy zdraví prospěšné?

Jaká houba je nejchutnější?
Nejchutnější jedlou houbou je podle všeho ryzec syrovinka. Lidově se mu říká také máselník, mlíčňák, syrovátka nebo bílá kravička, protože jeho klobouk je plný bílé lahodné tekutiny podobné mléku. Nejeden houbař prý sní tuhle dobrotu zasyrova ještě dřív, než donese úlovek domů. Ryzců však v našich lesích už znatelně ubývá. Ryzec se hodí do guláše, ale třeba i na gril. Můžeme ho zapéct s těstovinami či bramborami, skvělý je samozřejmě také do smaženice. K dalším oblíbeným a chuťově lahodným houbám patří například hřib smrkový a další druhy hřibů.

Co jsou vlastně lanýže a proč jsou tak drahé?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně dováží? Jsou pro nás i v zimě přínosné, nebo spíš naopak? Jsou dekorace...

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...