Ať už se bavíme o klasické zimní chřipce, běžných podzimních nachlazeních nebo nějakých závažnějších bakteriálních nákazách – naší snahou by mělo být žít zdravým životním stylem tak, aby zdraví bylo v rovnováze. Jak tedy imunitu podpořit nejen na podzim?
Lidé mají rádi snadná řešení a jasné návody, což se týká i otázky imunity. Bohužel raději, než abychom změnili špatné návyky a nahradili je takovými, které prospívají tělu i duši, cpeme se vitaminy a doplňky stravy, které zapíjíme alkoholem, zajídáme příliš tučnými a sladkými jídly, po nichž si na slehnutí dopřejeme jednu zdravotní cigaretku. S takovým přístupem nás ale ani vitaminy a doplňky nezachrání, i když samy o sobě rozhodně nejsou špatné. Imunitu je totiž nutné podporovat zevnitř a silné je tělo jen tehdy, když je zdravé.
Zdraví je komplexní balíček
Pokud chceme, aby se nám nemoci vyhýbaly, musíme si proto konečně uvědomit, že zdraví nemůžeme ošidit žádnou pilulkou. Je to totiž komplexní balíček, jak říká Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu. Jak ale zařídit, aby zdraví bylo v rovnováze, a necpat se přitom bez rozmyslu všemožnými pomocníky slibujícími nesplnitelné zázraky?
Silné je tělo jen tehdy, když je zdravé
„Zásadní je jíst zdravě, vyváženě, mít dostatek kvalitního ovoce a zeleniny, vlákniny pro naše střeva, mít dostatek fyzické aktivity, spánku, vyhýbat se nadměrnému stresu a myslet pozitivně,“ radí odbornice a dodává, že vzhledem k tomu, že to nejsou jednorázová řešení jako je třeba vzatí si pilulky vitamínu C, ale opatření dlouhodobá, je potřeba se takto chovat preventivně a nejen nárazově, když nám o něco jde.
Základní doporučení pro péči o silnou imunitu v období hrozby nakažení novým typem koronaviru
Potraviny, které podporují imunitu
Kromě zavedení celkových opatření se samozřejmě v rámci zdravého jídelníčku můžeme zaměřit i na zařazení určitých konkrétních potravin, které přirozenou obranyschopnost organismu podporují a mají tedy přímou vazbu na imunitu jako takovou. O jaké potraviny se jedná? Podle doktorky Bebové jednak o potraviny s obsahem probiotik a prebiotik, tedy živých kultur a vlákniny (jogurty, kefíry, zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, ovoce a zelenina obecně) a jednak o potraviny bohaté na protizánětlivé přírodní látky a látky, které pomáhají bojovat s infekcemi, například česnek, zázvor, cibule, zralé citrusové plody, rakytník a další.
Na podzim se vyplácí přidat i doplňky stravy
V určitých obdobích, jako je právě podzim nebo zima, se navíc vyplatí přísun některých vitamínů zvýšit i například prostřednictvím kvalitních doplňků stravy. Podle doktorky Bebové je u většiny lidí kritická zejména hladina vitamínu D. „Z toho důvodu určitě doporučuji tento vitamín suplementovat a nechat si jeho hladinu zjistit pomocí krevního testu. To je investice, která se vyplatí, protože vitamin D s imunitou souvisí,“ radí.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?
Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...
Čtěte dál