Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?
zdroj: Shutterstock

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic a keltských zvyklostí, především jejich svátku Samhain – oslava nového roku. Jeho symbolem je totiž právě rozšklebená dýňová lucerna.

S dýní se toho ale dá dělat mnohem víc než z ní vyrábět lucerny nebo ji použít pro přípravu polévky. Navíc neexistuje jen jedna dýně, k dostání je celá řada různých druhů a odrůd. Dýně ji přitom lidový název, správně se jí říká tykev a rozličné druhy mohou mít různé tvary, barvy i chutě: mohou být žluté, oranžové, krémové, zelené a stejně zbarvená může být i dužina (barva se odvíjí od obsahu karotenu – čím oranžovější, tím ho dužina obsahuje více), která může mít konzistenci jemnou, šťavnatou, vláknitou (třeba špagetová dýně!) nebo kašovitou až moučnatou. Semena mohou být plochá, oválná, bílá, žlutá, šedozelená, černá…

Rodina tykví sestává z celé čeledi rostlin
Jak je vidět, pojem „tykev“ zahrnuje celou čeleď rostlin od tykve velkoplodé (Cucurbita maximus) až po tykve malé (patisony, kabačky) a dokonce i cukety! Jejich užitnost se odvozuje zejména od síly slupky – čím tenčí je, tím je tykev lépe konzumovatelná. Letní tykve, jako jsou právě například cukety, mají slupku tenčí, většinou i poživatelnou, a navíc se dá velmi dobře uvařit (to platí třeba i pro oblíbenou dýni hokkaido). Zimní tykve již mají slupku tvrdší, a i jejich semena jsou pevnější, ani jedno se nedá uvařit. Jinak se ale z tykvových semen připravují pamlsky – praží se nebo suší – a také se z nich lisuje lahodný dýňový olej.

Rodačka z Ameriky se přes Španělsko rozšířila do celého světa
První tykve se objevily v teplé oblasti Střední a Jižní Ameriky, odtud putovaly do Španělska, odkud se následně rozšířily po celé Evropě. Dnes jsou dokonce charakteristické pro kuchyni africkou, středovýchodní a orientální. Samozřejmě se ale objevují i v kuchyni americké, karibské a také české – my ji známe především pro krémovou dýňovou polévku, která se připravuje buď jen z dužiny nebo z celé dýně. Oblíbenost získává i dýně špagetová, z jejíž dužiny po upečení vidličkou naděláte spoustu lahodných špaget plných vody a vlákniny.

Překvapující vědecké výsledky: Dýně čistí půdu od insekticidů. Jak toho využít v praxi?

Lahodná dužina podporuje trávení i hubnutí
Dužina většiny dýní je totiž bohatá právě na vodu a vlákninu, a to bez ohledu na odrůdu. Díky tomu skvěle prospívá trávení, a kromě toho dodává tělu všechny důležité vitaminy a také minerály, mezi něž patří měď, hořčík a železo. Optimální poměr, v němž jsou tyto mikroprvky v dýňové dužině obsaženy, podporuje látkovou výměnu a udržuje příznivý stav celého organismu. Jednoduše řečeno, tělo prospívá a nic mu nechybí. Z těchto důvodů jsou tykve skvělou potravinou při nadváze i obezitě, onemocnění srdce a ledvin, při zácpách, chorobách žlučníku, močových kamenech, ateroskleróze i revmatismu. Dužina tykví se skvěle hodí pro redukční i detoxikační kúry.

Pamlsek, který léčí
Samostatnou kapitolou jsou potom tykvová semena. Chutnají po oříšcích a obsahují všechny důležité stopové prvky, kromě manganu a selenu, hodně vitaminů (B1–B3, B6, C) i minerálů (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek). Skvěle zasytí a dodají bílkoviny. Můžete je chroupat jako pamlsky, dopřát si je místo svačinky, posypat jimi salát nebo jakékoliv teplé zeleninové jídlo či dýňovou nebo i jinou krémovou polévku. Skvěle chutnají také v pečivu, chlebech nebo i v moučnících.

Co s dýní v kuchyni
Tykev patří mezi klasické podzimní plodiny a k dostání je tak od srpna do konce října. Pokud je uskladníte v suchu a chladu, vydrží vám až do jara. Při pokojové teplotě mohou dozrávat. V kuchyni se s nimi dají dělat hotové zázraky: mladé světlé tykve můžete syrové využít pro přípravu salátů, středně staré se dají dusit a plnit i zapékat, starší a vyzrálé plody se hodí pro zavařování do formy kompotů, džemů, zavařenin, případně se dají nakládat jako zelí (to se dá dělat i s cuketami). Z tykvové dužiny se dají připravit plněné taštičky, ravioli, indické karí, pyré s česnekem nebo zázvorem. Dá se použít i na sladko jako nákyp se strouhaným kokosem nebo ji můžete zapéct s cibulí a podávat jako přílohu či použít jako základ pro krémovou polévku.

Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...