Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete
zdroj: Shutterstock

Advent je po roce zase tady a k němu neodmyslitelně patří pečení cukroví, které je třeba připravit v dostatečném předstihu, aby stihlo do Vánoc krásně změknout a rozplývalo se potom na jazyku jako plátek másla. Každý má jistě své osvědčené postupy a tradice, co do nich letos vnést trochu svěžího vánku a užít si Vánoce odlehčeně? Nebojte se, na chuti se to vůbec nemusí projevit!

Cukroví je neřestí, kvůli které se s příchodem nového roku často potýkáme s kily navíc, jež jsme díky jeho časté a nadměrné konzumaci přes svátky nabrali. I když to může znít jako klišé, každoročně to tak být nemusí, což ale zároveň nemusí nutně znamenat, že budete nuceni vzdát se toho, co máte rádi.

Jez do polosyta, pij do polopita
Moudré přísloví praví, aby člověk jedl do polosyta a pil do polopita, bohužel právě s dodržováním střídmosti má řada nás problém, a to nejen o svátcích. Jenže bílá mouka a cukr, které tvoří hlavní ingredience vánočního cukroví, z této tradiční pochutiny činí dominovou potravinu, u níž nám nikdy nestačí jeden kousek, ale která podněcuje naši chuť a touhu jíst dál – což obvykle zastaví až přeplněný žaludek a pocity nevolnosti, kdy se jen odvalíme na pohovku a alespoň hodinu se z ní nedokážeme zvednout.

Změna, která se může a nemusí projevit
Tomu všemu lze ale zabránit – jednak zmiňovanou střídmostí a jednak výměnou ingrediencí, které tento dominový efekt vyvolávají. A kromě bílé mouky a cukru můžete nahradit i spoustu dalších přísad. Záleží samozřejmě na tom, jak to provedete – jde však o to, že nové postupy se na chuti mohou a nemusí odrazit, jde o to, zda jste zastáncem tradiční chuti nebo zda rádi experimentujete. Ať tak či tak, s našimi zdravými tipy si můžete vybrat a v obou případech si můžete být jistí, že uděláte něco pro své zdraví a cukroví na vaší linii nenatropí tolik škody jako jeho klasická verze. Jak tedy na to?

  • Klasickou bílou pšeničnou mouku nahraďte nebo doplňte celozrnnou nebo bezlepkovou. Špaldová, pohanková nebo mandlová, kokosová, kukuřičná či čiroková. Těmi všemi můžete nahradit nebo doplnit běžnou bílou mouku. Až na špaldovou mouku, která lepek obsahuje a vyznačuje se příjemně jemnou oříškovou chutí, ale počítejte se drobivější konzistencí, která je pro bezlepkové mouky typická. Aby se bezlepkové cukroví nerozpadlo, nechte jej po vytažení z trouby na plechu vychladnout.
  • Nepečené cukroví připravte z pufovaných výrobků. Burizony, pukance, obecně pufované výrobky jsou lehké a pro tělo snadno a dobře stravitelné. Stejné vlastnosti přebere i cukroví, které z těchto ingrediencí připravíte. Vyzkoušejte to a nebudete litovat.
  • Máslo vyměňte za kokosový tuk. Kokosový tuk vyniká vysokým kouřovým bodem kolem 200 °C. To znamená, že je tepelně stabilní, nepřepaluje se, a to z něj činí ideálního společníka pro různé tepelné úpravy. Dalším benefitem je, že tuhne podobně jako máslo čili se nemusíte obávat, že by cukroví ztratilo konzistenci a strukturu a rozteklo se. Pokud vám vadí kokosové aroma, zakupte kokosový olej bez aromatu.
  • Není cukr jako cukr. Bílého cukru je v cukroví až až, proto se mu také říká „cukroví“. Někdy je množství uvedené v receptu až nadbytečné. Můžete provést malý experiment – zkuste z doporučené dávky cukru polovinu ubrat – uvidíte, že to pravděpodobně ve výsledku ani nepoznáte, tělu ale takovou malou změnou významně odlehčíte. Místo klasického bílého cukru můžete také použít zdravější třtinový, který příjemně chutná po karamelu (a prodává se dokonce i třtinová moučka) či kokosový, nebo využít med či javorový nebo rýžový sirup (jen ne agávový, který je velmi sladký a obsahuje skoro samou fruktózu).
  • Dejte šanci koření. Co uberete na cukru můžete přidat na koření, které dá vyniknout přirozené chuti a dodá tradiční aroma – spolehněte se na vanilku, skořici, anýz, hřebíček nebo badyán.
  • Vyberte džem bez přidaného cukru. Cukr v cukroví nepochází jen z toho, který nasypete do těsta, nachází se třeba i v džemu, jímž natíráte linecká kolečka nebo jej přidáváte do krémů či polev. Co takhle zkusit letos džem slazený stévií nebo jablečnou šťávou, které vynikají tím, že jsou bez přidaného cukru?
  • Veganská inspirace: místo bílku aquafabu. Pod tajemným názvem se skrývá obyčejný nálev z cizrny, který lze ve veganské kuchyni využít místo bílku. Určitě vás překvapí, jak krásně tuhý sníh z něj poměrně rychle vyšleháte – pokud chcete vyzkoušet, jak vegani dělají polevu na perníčky, vyměňte bílek za aquafabu i v tomto případě: smíchejte s cukrem a citronovou šťávou a míchejte, dokud nenabude konzistence polevy, s níž se vám budou perníčky pěkně zdobit. Nálev z cizrny můžete připravit uvařením této luštěniny a slitím vody, nebo stačí koupit cizrnu konzervovanou a slít nálev z ní.

Jak si o Vánocích všeho užít a nepřibrat ani deko

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček a často také hmotnost. Nejde samozřejmě o velká čísla, nejčastěji...

Čtěte dál
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...