Symptomy nemoci COVID-19: Jak se v nich vyznat a kdy zpozornět?

Symptomy nemoci COVID-19: Jak se v nich vyznat a kdy zpozornět?
zdroj: Shutterstock

Když se COVID-19 začal šířit poprvé loni na jaře, měli odborníci poměrně hubený seznam základních příznaků – horečku, suchý kašel a dušnost. Jak ale případy nakažení přerůstaly v miliony, stali se experti svědky daleko širší škály projevů zákeřného onemocnění. Z nich některé lze označit za „mírné“, jiné již ale nabývají charakteru vážnějšího respiračního onemocnění. Jak se v nich orientovat?

Na začátku je důležité zmínit, že většina lidí nakažených koronavirem SARS-CoV-2 má mírný průběh onemocnění a docela dobře se zotavuje. Lidé s mírnými příznaky jsou tak obecně schopni je zvládat doma a na jednotkách intenzivní péče s nutností nasazení ventilátoru jich končí výrazně méně. A potom jsou tu také lidé, kteří nemají příznaky vůbec žádné. Kdy proto zpozornět, abyste zabránili problému nebo nešířili vir ve společnosti? To je otázka, která zaměstnává lékaře po celém světě.

Mírné symptomy onemocnění COVID-19
Ačkoliv mírné příznaky umožňují infekci novým čínským koronavirem poměrně úspěšně léčit doma, podle jedné zprávy CDC (americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) se až 35 % mladých lidí s mírným průběhem ještě tři týdny po prodělání COVID-19 necítí ve své kůži – u lidí mezi 18–34 lety to uvedl jeden z pěti pacientů. I když je tedy mírné symptomy možné léčit doma, není radno je podceňovat, protože společně s nepříjemnými dozvuky mohou přetrvávat déle než u chřipky nebo běžného nachlazení. O jaké se jedná?

1. Horečka nebo zimnice
Teplota vyšší než 37,5 °C bývá považována za známku skutečnosti, že se tělo vypořádává s nějakou infekcí. Organismus pracuje na tom, aby zahubil virus nebo bakterie, které jej napadly. Pro ty je ve vyšší teplotě náročnější přežít. Vedlejším produktem tohoto procesu je zimnice.  

2. Suchý kašel
Koronavirus SARS-CoV-2 dráždí dýchací cesty, napadá plíce a často způsobuje charakteristický suchý kašel. To znamená, že se při něm neobjevuje žádný hlen. Pokud se tento příznak rozvine do závažnější roviny, může přejít v zápal plic.

3. Ztráta čichu nebo chuti
Podle společného prohlášení Britské rhinologické společnosti a Britské asociace otorhinolaryngologie zaznamenali v Německu dva ze tří lidí s potvrzenými případy COVID-19 ztrátu čichu a 30 % pacientů v Jižní Koreji, kteří měli pozitivní test, prožili totéž. To může být jednak dáno skutečností, že infekce horních cest dýchacích způsobují zánět či otok výstelky nosní dutiny, což vede k ucpání nosu a změnám čichu, jednak faktem, že virové infekce mohou vést k neurologickému poškození čichových receptorů. S tím souvisí i ztráta chuti a tyto dva symptomy se pro infekci novým čínským koronavirem staly tak běžnými, že jsou nyní považovány za jeden z mála charakteristických příznaků COVIDu-19.

4. Únava
Není překvapivé, že tělo je během virové infekce i po ní unavené, vyčerpané, vysílené. Většinu energie vydává na boj proti viru, mnoho sil proto nezbývá. A SARS-CoV-2 je navíc nový virus, proti němuž organismus dosud ještě nebojoval, což jej vyčerpává o to více.

5. Hlen a rýma
I když je u COVIDu-19 běžnější kašel suchý, až třetina pacientů zaznamenala naopak nadměrnou produkci hlenu. Což je jev běžný pro většinu infekcí, protože hlen zvlhčuje sliznice a chrání je před vstupem patogenů. Pokud máte tedy tento příznak sám o sobě, nemusíte se zřejmě obávat, že by se nutně muselo jednat o COVID-19.

6. Bolest v krku
Protože COVID-19 způsobuje respirační virus, může nakažený trpět postnatálním kapáním, kdy přebytečný hlen kape dolů po zadní části nosu a krku, což může způsobit podráždění v krku a bolest. Na komfortu v krku nepomáhá ani neustálý suchý kašel, proto při infekci koronavirem může nemocné škrábat nebo bolet v krku.

7. Bolesti těla a hlavy
Jedná se o běžné příznaky virových infekcí, které známe například z o mnoho známější chřipky. Když dostanete virovou infekci, často nastoupí horečka, jejímž vedlejším účinkem jsou také bolesti svalstva a hlavy. Je ovšem pravda, že pacienti léčící se s COVIDem-19 si stěžují na nepříjemné a silné bolesti hlavy, což u jiných virových infekci až tak běžné není.

8. Průjem, nevolnost a zvracení
Ačkoliv neexistuje žádný jasný důvod, proč se to u některých lidí děje a u jiných ne, odborníci přepokládají, že nevolnosti, které mohou vyústit ve zvracení nebo průjem, bývají u virových infekcí způsobovány zvýšeným odtokem hlenu do žaludku. U některých jedinců může ale zažívací potíže spouštět již jen samotné chování viru v organismu.

Závažné symptomy onemocnění COVID-19
Potud jsme zatím mluvili o příznacích, které lze léčit doma. Vyskytují se ale i takové, které vyžadují pomoc odborníka. Pokud se objeví některý z následujících příznaků, neměl by nemocný s kontaktováním lékaře otálet.

1. Dušnost nebo potíže s dýcháním
Někteří lidé s COVIDem-19 mohou mít potíže s dechem – v klidu nebo při běžných činnostech, jako je třeba chůze po schodech. To může značit zápal plic nebo skutečnost, že se tělu nedostává tolik kyslíku, kolik potřebuje.

2. Trvalá bolest nebo tlak na hrudi
Dalším příznakem pneumonie (zápal plic) může být i trvalý pocit tlaku na hrudi nebo bolest pociťovaná v těchto místech. Může se jednat i o známku krevní sraženiny, což je známá komplikace nového čínského koronaviru. Když se sraženina uvolní, může se dostat do plic a způsobit zde embolii, která může skončit smrtí. To je jeden ze stavů, které vir způsobuje a které mohou významně ohrozit na životě.

3. Zmatenost, neschopnost probudit se nebo zůstat vzhůru
COVID-19 může vést k encefalopatii, onemocnění, při kterém je mozek postižen infekcí. To může způsobit příznaky jako je zmatenost a ztráta vědomí. Toto onemocnění může mít nepříjemné neurologické následky.

Koronavirus - proč se mluví o třetí vlně? Zastaví ji očkování?

4. Namodralé rty nebo obličej
Když se nadechneme, plíce ze vzduchu vezmou kyslík a pošlou jej do krve. Okysličená krev pak putuje do těla, kde jej prokrvuje a vyživuje. Pokud ale nejsou plíce schopny přijímat dostatek vzduchu, mohou vám namodrat rty nebo obličej. A jelikož nový čínský koronavirus napadá plíce, může být namodrání signálem, že mají na mále.

Jak jednat, když u sebe nebo u někoho blízkého zpozorujete příznaky
Pokud se necítíte ve své kůži, zůstaňte doma a nikam nechoďte. V případě, že na sobě zpozorujete nějaké možné příznaky onemocnění COVID-19, zavolejte svému praktickému lékaři, celou situaci s ním proberte a nechte ho posoudit, zda byste si měli zajít na test nebo ne. Pokud již COVIDem-19 trpíte a zaznamenáte u sebe nějaký ze závažných symptomů, podle závažnosti kontaktujte buď opět praktického lékaře nebo rovnou zdravotnickou záchrannou službu na čísle 155.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z čajů, sirupů, pastilek, šťáv, tinktur, hot drinků, šumivých tablet a...

Čtěte dál
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

S blížící se dovolenou rostou obavy nejen o hladký průběh celého programu, ale i o zdraví. Lékaři ve svých ordinacích zaznamenávají...
Jak zlepšit zdraví a imunitu prostřednictvím základních úprav jídelníčku

Jak zlepšit zdraví a imunitu prostřednictvím základních úprav jídelníčku

Jak zlepšit svou imunitu a zdraví obecně? To je otázka, která jistě trápí celou řadu lidí. Jde jednoznačně o důležité téma. Je však...
Pravidla zdravého otužování nejen v zimním období

Pravidla zdravého otužování nejen v zimním období

Je konec ledna a při své zdravotní procházce zahlédnu z pod čepice na břehu řeky sportovce v plavkách. Mžourám, zírám, nechápu. Až...
Jak poznat virózu od komplikovanější nemoci vyžadující antibiotika?

Jak poznat virózu od komplikovanější nemoci vyžadující antibiotika?

Jsou mezi námi tací, kteří se zuby nehty brání polknutí pilulky a učiní tak, až když není zbytí, anebo naopak ti, kdo přijdou do lékařské...
Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Podzimní a zimní dny bývají pro náš organismus zatěžkávací zkouškou. Tělo se v tomto období musí vyrovnat se změnami teplot během rána...
Tymián – nejlepší bylina při dýchacích obtížích

Tymián – nejlepší bylina při dýchacích obtížích

Tymián je druh rodu mateřídouška. Možná roste i na vašem záhonku, aniž byste tušili, jaký poklad v něm vlastně máte. Nejrozšířenějším...
Alergie na sluníčko – druhy, prevence a samotná účinná řešení

Alergie na sluníčko – druhy, prevence a samotná účinná řešení

Období letních dovolených je v plném proudu. Na každého čeká určitá forma zaslouženého odpočinku. Pokud si ovšem naše vlastní pokožka...
Čeká vás let na dovolenou? Zde jsou tipy, jak ho přežít bez nepříjemných zdravotních následků

Čeká vás let na dovolenou? Zde jsou tipy, jak ho přežít bez nepříjemných zdravotních následků

Každá cesta má své překážky. Po době covidových omezení někteří z nás už i cestovat zapomněli. Vychutnat si letošní nádherné léto se...
Alergie na hmyzí bodnutí – jak okamžitě poznáte, že musíte jednat rychle?

Alergie na hmyzí bodnutí – jak okamžitě poznáte, že musíte jednat rychle?

Téměř každý z nás už někdy dostal žihadlo od vosy, včely nebo dokonce sršně, a ví, že ani v jednom případě nešlo o příjemnou zkušenost....
Omikron vs. zero-Covid: Jak dlouho může Čína vydržet a je tohle ta správná cesta?

Omikron vs. zero-Covid: Jak dlouho může Čína vydržet a je tohle ta správná cesta?

Čína a Hongkong zaznamenávají největší nárůst případů covidu za poslední dva roky a to přesto, že odhodlaně prosazují jednu z celosvětově...