Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí
zdroj: Shutterstock

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme. A stejně jako v létě je doporučeno konzumovat ochlazující potraviny, v zimě je potřeba tělo zahřát a jíst tedy převážně potraviny zahřívající. V zimním období je velice důležité udržovat tělo v teple. Metoda konzumace potravin podle termického efektu patří mezi základní myšlenky tradiční čínské medicíny a ájurvédy.

Zahřívající potraviny, které jsou nyní velmi vhodné, přispívají k lepšímu fungování metabolismu. Proto pokud se snažíte po celý rok stravovat zdravě a jste zvyklí na určité potraviny, ověřte si jejich termický efekt. Pokud si totiž celoročně ujíždíte na salátech, syrové zelenině nebo na mléčných výrobcích, v chladných dnech svému tělu neděláte dobře. Trávení tím trpí a zatěžujete ho. Pokud se navíc snažíte zrovna zhubnout, chladivými potravinami, byť zdravými, docílíte spíše opaku.

Které zdravé potraviny byste měli nyní spíše vynechat?

1. Syrová zelenina a saláty
Přestože syrová zelenina a obecně saláty jsou při hubnutí základem jídelníčku, v zimě na ně raději zapomeňte. Tepelně upravená zelenina je ale naopak velmi žádoucí. Úpravou sice dojde ke ztrátě části živin, ale naše tělo ji v zimě lépe stráví. Z upravené zeleniny tak budete mít ve výsledku větší prospěch. Syrovou zeleninu co nejvíce omezte, například na jednu malou porci denně jsou součást teplého hlavního chodu. Pokud ale trpíte trávicími potížemi nebo vaše trávení není úplně v kondici, čerstvou zeleninu v zimě vynechte úplně. Zejména se v obchodech vyvarujte nákupu rajčat a salátových okurek. Speciálně tato zelenina dozrává uprostřed léta, obsahuje hodně vody a má velkou ochlazovací schopnost.

Hubnutí a pět věcí, které pro něj většinou udělat můžete, ale lenost vítězí

2. Mléko a mléčné výrobky
Pokud máte rádi k snídani nebo svačině jogurty či mléko s müsli, i v tomto případě buďte opatrní. Kravské mléčné výrobky jsou samy o sobě ochalzující, a když je konzumujete studené z lednice, efekt se ještě zvýší. Proto pokud se ráno neobejdete bez jogurtu, nechte ho alespoň chvíli stát při pokojové teplotě. A nepřehánějte to s ním, stačí nejvýše jeden denně. Máte-li rádi mléko, pijte ho v zimě ohřáté třeba se skořicí, kardamomem nebo s trochou kakaa. Ochlazující efekt tak snadno změníte. A pokud jsou mléčné výrobky častou součástí vašeho stravování, více je tepelně upravujte – využijte je například do kaší, palačinek nebo domácích koláčů.

3. Rozporuplné citrusy a exotické ovoce
Během zimy se velká část populace zásobuje citrusovými plody, jako jsou pomeranče, mandarinky, citrony nebo pomela. Tento druh ovoce má přitom ochlazující efekt a nedává tak úplně smysl konzumovat ho ve velkém zrovna přes zimu. Stejné je to v případě jiného exotického ovoce, například banánů nebo ananasu. Všechny tyto druhy ovoce se typicky pěstují v tropech a má to svůj důvod. Právě v teplých oblastech má jejich konzumace význam, protože způsobují přirozené ochlazení organismu. Samozřejmě to neznamená, že se máte těchto dobrot v zimě úplně vzdát, přesto se ale vyplatí nepřehánět to s množstvím. Jeden banán či pomeranč denně postačí.

A co v zimě nejvíce patří na talíř?
V zimním období si dopřejte spoustu porcí různých polévek, vývarů, zeleninu si orestujte nebo upečte. Ideální jsou dlouze pečené pokrmy, jídla z jednoho hrnce, pečená masa nebo hřejivé obilné kaše. Tepelně upravené jídlo vás příjemně prohřeje a udělá vašemu trávení dobře. Zahřívací efekt má také pálivé koření, takže se určitě nebraňte ostřejším pokrmům. Využijte třeba zázvor, chilli, pepř nebo pálivou papriku. V zimě také určitě využijte kvašenou zeleninu, třeba jako součást hlavního jídla. Dodá vám spoustu cenných vitamínů a minerálů, a také probiotik a enzymů.

Doplňky stravy: Dodejte tělu potřebnou energii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám, které mají zaručeně fungovat. Co se přece říká dostatečně často, stává...

Čtěte dál
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

S klesající teplotou a s prvními mrazíky stále častěji saháme po hřejivých nápojích v podobě lahodných čajů. A není se čemu divit,...
Rady a tipy přímo od odbornice na výživu: Jak si užít Vánoce a nepřibrat?

Rady a tipy přímo od odbornice na výživu: Jak si užít Vánoce a nepřibrat?

Pálení žáhy, obtíže s trávením, nějaké to kilo navíc… O Vánocích řeší některou z těchto obtíží snad každý. V podstatě celý advent totiž...
Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Plody kaki se, společně s extraktem z listů a semen, ve východním lidovém léčitelství používají k léčbě celé řady zdravotních obtíží...
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

V současné době konzumuje doplňky stravy každý druhý člověk a mnoho lidí si bez nich život vůbec nedokáže představit. Opravdu nám základní...
Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Kdo by neslyšel o prospěšných účincích vody s citronem. Milujeme je, i když jsou trooochu kyselé. Citrony znamenají pro lidský organismus...
Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu o tom, proč se lidé ve stravě nadměrně hlídají, proč se z jídelníčku vytrácí přirozenost...
Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Perfektní svačina, ozdoba kaše či dezertu, skvělý zdroj energie i cenných živin. Ovšem jen v případě, že si vyberete čerstvé či mražené....
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...