Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý
zdroj: Shutterstock

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické, že avokádový olej bude mezi ostatními oleji rovněž držet prvenství. Proč ho zařadit do jídelníčku?

Prevence cukrovky, vysokého cholesterolu, kožních problémů jako je lupénka nebo potíží s klouby jako je artritida… Na to všechno podle studií funguje právě avokádový olej, který představuje skvělý zdroj zdravých tuků a mikroživin včetně vitaminů E, A a také thiaminu i riboflavinu. Protože se lisuje z avokádové dužiny, představuje jeden z mála olejů, které se nelisují ze semen či pecek.

Avokádo jako unikátní typ ovoce
Avokádová dužina je bohatá na zdravé tuky, včetně kyseliny olejové a dalších esenciálních mastných kyselin a tyto vlastnosti přejímá i avokádový olej, jenž tak představuje doslova zlato pro zdraví celého těla. Ne nadarmo má čestné místo na seznamu GAPS, což je stravovací plán navržený k léčbě zažívacích chorob, neurologických potíží, autoimunitních stavů a ​​snížení zánětu.

S čím vším tedy avokádový olej pomůže?

  • Podle studie z roku 2019 publikované v časopise Antioxidants má potenciál pomoci při prevenci a léčbě rakoviny a mikrobiálních, zánětlivých a kardiovaskulárních onemocnění.
  • Mononenasycené tuky obsažené v avokádovém oleji mohou mít příznivý účinek na snižování krevního tlaku, a tudíž i na zdraví srdce, pokud jsou ovšem konzumovány s mírou a pokud jsou ve stravě používány jako náhrada nasycených tuků a trans tuků.
  • Další z mnoha potenciálních výhod avokádového oleje je zlepšení kloubních onemocnění, jako je artritida, která způsobuje otoky a bolesti kloubů.
  • Psoriáza neboli lupénka je nemoc způsobující hromadění drsných, suchých a odumřelých kožních buněk. Postižené oblasti vypadají jako červeno-růžové flíčky poseté stříbřitými šupinkami a ohraničené zarudlými okraji. Výzkumy ukazují, že nanášení avokádového oleje na daná místa může výrazně přispět k dlouhodobé léčbě lupénky, a navíc že může při lokálním užívání obecně podporovat hojení ran a (nejen) na pokožku působit protizánětlivě.
  • Avokádový olej má vysoký kouřový bod, kolem 250 °C, což znamená, že se hodí nejen pro kuchyni studenou, ale i pro teplou, protože je relativně tepelně stabilní.

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Na co si dávat pozor
Pokud jste na avokádo alergičtí, musíte se bohužel vyhnout všem výrobkům obsahujícím avokádový olej. Vyšší riziko alergie na avokádo a výrobky z něj přitom vykazují jedinci trpící alergií na latex, která kromě avokáda souvisí s potravinami jako jsou banány, kaštany, kiwi a mučenka. Ty totiž obsahují některé ze stejných alergenů jako latex. Pokud jde o interakce s jinými léky, může být konzumace avokádového oleje v kontraindikaci s Warfarinem, lékem na ředění krve. Pokud užíváte jakékoli léky na ředění krve, poraďte se se svým lékařem a prodiskutujte, které typy olejů jsou pro vás nejlepší.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro toto období a my mnohdy přemýšlíme, jak úrodu tohoto ovoce ještě zpracovat,...

Čtěte dál
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...