Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?
zdroj: Shutterstock

Ryby a pokrmy z nich by měly být nedílnou součástí zdravého stravování. Každý dnes již ví, že ryby jsou zdrojem mnoha cenných látek a měly by být pravidelně zařazovány do našich jídelníčků, a to nejlépe dvakrát týdně. Bohužel realita je taková, že česká populace neplní dané doporučení ani ze třetiny. Lidé u nás ryby obecně jedí až příliš málo, případně je jejich volba omezená pouze na konzervované ryby či nekvalitní kupované rybí saláty a pomazánky. Zařadit do stravy čerstvé rybí maso je přitom velmi jednoduché. Dá se najít kvalitní zdroj, a i příprava bývá snadná a rychlá. Jaké přínosy mají ryby pro naše zdraví? A jak je nejlépe upravit?

Nebraňte se rybám jen proto, že u nás není moře
Přestože jsou ryby opravdu kvalitní potravinou, řada lidí se konzumaci vyhýbá. Překážek může být několik, například nevíte, kam si pro kvalitní a čerstvou rybu zajít nebo jak ji dobře připravit. Překážkou bývá i relativně vyšší cena. Nakonec to skončí tak, že si rybu dopřejete jen na Štědrý večer v podobě smaženého kapra, nebo jednou ochutnáte mořské plody v létě na dovolené. Mnoho lidí váhá s příjmem rybích pokrmů právě kvůli chybějícímu moři a argumentují tím, že čerstvá a dobrá ryba je k sehnání jedině přímo u moře. To je sice pravda, přesto se nemusíte mořských ryb vzdávat. I u nás již našly své místo kvalitní rybí restaurace a specializované obchody, které vám nabídnou mnoho čerstvých ryb nejrůznějších druhů. Navíc jsou Češi známí také svou vášní pro rybaření, které patří dnes již mezi tradiční aktivity. Pokud tedy nevěříte mořským rybám z dovozu, věnujte svou pozornost klidně jen těm sladkovodním. I tak budete mít jistotu, že do sebe dostanete všechny cenné živiny, které vám ryby nabízejí. Jaké to jsou?

Ryby jako zdroj bílkovin, zdravých tuků a jódu
Rybí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, také zdraví prospěšných tuků, obsahuje mnoho minerálů (zinek, fosfor nebo selen) a vitamínů (například vitamín A a D, i vitamíny ze skupiny B). Mořské ryby jsou rovněž významným zdrojem jódu. V menších rybách, jako jsou například sardinky, najdete také slušné množství vápníku, díky kůstkám, které se konzumují společně s masem. Rybí maso je také navíc lehce stravitelné oproti jiným zdrojům živočišných bílkovin, jako je například hovězí či vepřové maso.

Jednotlivé druhy ryb se liší obsahem i složením tuku. Obecně platí, že více tuku mají ryby žijící ve studených vodách. Tučné ryby jsou například losos, makrela nebo úhoř. Tyto ryby patří mezi mořské druhy, stejně jako treska, tuňák, pražma nebo tilápie. Nejméně tuku pak mají sladkovodní dravé ryby, což je třeba štika nebo candát. Mezi sladkovodními druhy, které jsou u nás snadno dostupné, si můžete vybrat také pstruha nebo kapra. V případě ryb ale určitě neplatí, že čím je ryba tučnější, tím více je potřeba se této rybě vyhýbat. Tučnější ryby totiž obsahují vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, včetně omega-3. Tělo si je nedokáže samo vyrobit, proto je důležité přijímat je ze stravy. Pamatujte, že v případě ryb se opravdu nemusíte bát vyššího podílu tuku, i v případě, že hubnete. Naopak i tyto ryby by měly být pravidelnou součástí vašich redukčních jídelníčků.

Čerstvou rybu si v lednici nehýčkejte moc dlouho
Ryby mají také své nevýhody, tou hlavní je, že brzy podléhají zkáze. Je tedy nutné brát ohled na čerstvost a rychlou konzumaci, jinak hrozí nepříjemná otrava. Čerstvé ryby se obvykle uchovávají na ledu nebo chlazené. Sladkovodní ryby můžete sehnat ve specializovaných obchodech nebo přímo na sádkách. Mořské druhy ryb už musí urazit pěkný kus cesty, než se dostanou sem k nám. Proto je často naleznete v obchodech v mrazeném stavu. V těch specializovaných jsou ale k sehnání i čerstvé. A jak poznáte opravdu čerstvou rybu?

Ryba, která je v kondici, se pozná podle několika znaků. Má napnutou kůži, lesklý povrch, kůže má živou barvu, voní rybinou a nezapáchá. Čím je ryba starší, tím více se její povrch stává matným, jeho barvy blednou a postupně je pokrytý slizem. Čerstvost můžete jednoduše poznat také podle oka – to by mělo být vyklenuté, lesklé a s průhlednou rohovkou. Oko zapadlé a matné už značí, že čerstvá již úplně není. Žábry by měly být světle červené, a bez zápachu.

Losos ze sádky vs. z volného lovu. Jaký je lepší a proč?

Rybu upravíte a dochutíte velmi jednoduše!
Když už se rozhodnete pro koupi čerstvé ryby a najdete ověřeného prodejce, máte před sebou už jen ten nejlehčí úkol, a to je příprava. Ta je totiž víc než jednoduchá. Ryby nesnesou dlouhou přípravu, naopak. Čím méně a jednodušeji ji upravíte, tím lépe. Jedině tak vynikne jemná chuť, ryba zůstane krásně šťavnatá a nehrozí, že ji vysušíte. Skvělá je kombinace s máslem, kmínem, česnekem, čerstvými bylinkami, citrusovými plody, ale i s bílým vínem. Řada ryb se podává syrová (třeba losos či tuňák), nebo jen marinovaná. Pstruh má zase velmi jemné šupiny, stačí ho tedy jen umýt a péct vcelku. Makrela je výborná pro uzení, rožnění nebo pečení. Ryby můžete připravit také na páře, na grilu, upéct nebo podusit. Vždy ale platí, že rybě stačí opravdu jen pár minut. Zdravý pokrm tak máte za chvíli na stole.

Pokud si ryby chcete dopřát, ale také si chcete být jisti, že svému tělu dodáte vše přínosné, střídejte jednotlivé druhy. Dejte si občas rybu mořskou, například lososa či tresku, ale nezapomínejte ani na pstruha, který je u nás běžně dostupný. Dopřejte si tučnější rybu, i méně tučnou. Kupte si ryby čerstvé, i v konzervě jen ve vlastní šťávě. Každý druh má různé využití a velmi pozitivní vliv na vaše zdraví. Rybí maso se tak může stát chutnou součástí hlavních chodů i svačinek.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Prodělali jste chřipku nebo nachlazení? Tipy, jak se dostat co nejdříve zpět do kondice

Prodělali jste chřipku nebo nachlazení? Tipy, jak se dostat co nejdříve zpět do kondice

Po boji s chřipkou nebo nachlazením následuje důležité období rekonvalescence, na které se často zapomíná, ale je stejně podstatné, jako samotná léčba. Tělo potřebuje čas na obnovení svých sil a imunitního...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Jaké doplňky stravy vybrat, když plánujete těhotenství, máte doma puberťáky, nebo vám táhne na šedesát

Jaké doplňky stravy vybrat, když plánujete těhotenství, máte doma puberťáky, nebo vám táhne na šedesát

Potřeba doplňování dostatečného množství vitamínů a minerálů se v současnosti týká většiny lidí. Nejde pouze o profesionální sportovce,...
Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?

Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?

V našich končinách se používá od nepaměti. Někteří na něj nedají dopustit, jiní ho nemohou ani vidět, a to je škoda. Je to přírodní...
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...
Vypadávání vlasů – kolik je normální a kolik už je moc?

Vypadávání vlasů – kolik je normální a kolik už je moc?

Kvalita vlasů a vlasové pokožky, je skoro vždy odrazem zdravotního stavu. Není tedy jednoduché podat univerzální návod, jak zatočit...
Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Je lepší stravovat se dietně s nízkým obsahem kalorií, nebo jíst zdravě a nehlídat tolik množství? Není úplně jednoduché jasně odpovědět....
Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?

Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?

V České republice byla v roce 2000 založena Liga proti osteoporóze snažící se poukázat, edukovat, předcházet, a tedy i porazit tohoto...
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...