Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?
zdroj: Shutterstock

Ryby a pokrmy z nich by měly být nedílnou součástí zdravého stravování. Každý dnes již ví, že ryby jsou zdrojem mnoha cenných látek a měly by být pravidelně zařazovány do našich jídelníčků, a to nejlépe dvakrát týdně. Bohužel realita je taková, že česká populace neplní dané doporučení ani ze třetiny. Lidé u nás ryby obecně jedí až příliš málo, případně je jejich volba omezená pouze na konzervované ryby či nekvalitní kupované rybí saláty a pomazánky. Zařadit do stravy čerstvé rybí maso je přitom velmi jednoduché. Dá se najít kvalitní zdroj, a i příprava bývá snadná a rychlá. Jaké přínosy mají ryby pro naše zdraví? A jak je nejlépe upravit?

Nebraňte se rybám jen proto, že u nás není moře
Přestože jsou ryby opravdu kvalitní potravinou, řada lidí se konzumaci vyhýbá. Překážek může být několik, například nevíte, kam si pro kvalitní a čerstvou rybu zajít nebo jak ji dobře připravit. Překážkou bývá i relativně vyšší cena. Nakonec to skončí tak, že si rybu dopřejete jen na Štědrý večer v podobě smaženého kapra, nebo jednou ochutnáte mořské plody v létě na dovolené. Mnoho lidí váhá s příjmem rybích pokrmů právě kvůli chybějícímu moři a argumentují tím, že čerstvá a dobrá ryba je k sehnání jedině přímo u moře. To je sice pravda, přesto se nemusíte mořských ryb vzdávat. I u nás již našly své místo kvalitní rybí restaurace a specializované obchody, které vám nabídnou mnoho čerstvých ryb nejrůznějších druhů. Navíc jsou Češi známí také svou vášní pro rybaření, které patří dnes již mezi tradiční aktivity. Pokud tedy nevěříte mořským rybám z dovozu, věnujte svou pozornost klidně jen těm sladkovodním. I tak budete mít jistotu, že do sebe dostanete všechny cenné živiny, které vám ryby nabízejí. Jaké to jsou?

Ryby jako zdroj bílkovin, zdravých tuků a jódu
Rybí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, také zdraví prospěšných tuků, obsahuje mnoho minerálů (zinek, fosfor nebo selen) a vitamínů (například vitamín A a D, i vitamíny ze skupiny B). Mořské ryby jsou rovněž významným zdrojem jódu. V menších rybách, jako jsou například sardinky, najdete také slušné množství vápníku, díky kůstkám, které se konzumují společně s masem. Rybí maso je také navíc lehce stravitelné oproti jiným zdrojům živočišných bílkovin, jako je například hovězí či vepřové maso.

Jednotlivé druhy ryb se liší obsahem i složením tuku. Obecně platí, že více tuku mají ryby žijící ve studených vodách. Tučné ryby jsou například losos, makrela nebo úhoř. Tyto ryby patří mezi mořské druhy, stejně jako treska, tuňák, pražma nebo tilápie. Nejméně tuku pak mají sladkovodní dravé ryby, což je třeba štika nebo candát. Mezi sladkovodními druhy, které jsou u nás snadno dostupné, si můžete vybrat také pstruha nebo kapra. V případě ryb ale určitě neplatí, že čím je ryba tučnější, tím více je potřeba se této rybě vyhýbat. Tučnější ryby totiž obsahují vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, včetně omega-3. Tělo si je nedokáže samo vyrobit, proto je důležité přijímat je ze stravy. Pamatujte, že v případě ryb se opravdu nemusíte bát vyššího podílu tuku, i v případě, že hubnete. Naopak i tyto ryby by měly být pravidelnou součástí vašich redukčních jídelníčků.

Čerstvou rybu si v lednici nehýčkejte moc dlouho
Ryby mají také své nevýhody, tou hlavní je, že brzy podléhají zkáze. Je tedy nutné brát ohled na čerstvost a rychlou konzumaci, jinak hrozí nepříjemná otrava. Čerstvé ryby se obvykle uchovávají na ledu nebo chlazené. Sladkovodní ryby můžete sehnat ve specializovaných obchodech nebo přímo na sádkách. Mořské druhy ryb už musí urazit pěkný kus cesty, než se dostanou sem k nám. Proto je často naleznete v obchodech v mrazeném stavu. V těch specializovaných jsou ale k sehnání i čerstvé. A jak poznáte opravdu čerstvou rybu?

Ryba, která je v kondici, se pozná podle několika znaků. Má napnutou kůži, lesklý povrch, kůže má živou barvu, voní rybinou a nezapáchá. Čím je ryba starší, tím více se její povrch stává matným, jeho barvy blednou a postupně je pokrytý slizem. Čerstvost můžete jednoduše poznat také podle oka – to by mělo být vyklenuté, lesklé a s průhlednou rohovkou. Oko zapadlé a matné už značí, že čerstvá již úplně není. Žábry by měly být světle červené, a bez zápachu.

Losos ze sádky vs. z volného lovu. Jaký je lepší a proč?

Rybu upravíte a dochutíte velmi jednoduše!
Když už se rozhodnete pro koupi čerstvé ryby a najdete ověřeného prodejce, máte před sebou už jen ten nejlehčí úkol, a to je příprava. Ta je totiž víc než jednoduchá. Ryby nesnesou dlouhou přípravu, naopak. Čím méně a jednodušeji ji upravíte, tím lépe. Jedině tak vynikne jemná chuť, ryba zůstane krásně šťavnatá a nehrozí, že ji vysušíte. Skvělá je kombinace s máslem, kmínem, česnekem, čerstvými bylinkami, citrusovými plody, ale i s bílým vínem. Řada ryb se podává syrová (třeba losos či tuňák), nebo jen marinovaná. Pstruh má zase velmi jemné šupiny, stačí ho tedy jen umýt a péct vcelku. Makrela je výborná pro uzení, rožnění nebo pečení. Ryby můžete připravit také na páře, na grilu, upéct nebo podusit. Vždy ale platí, že rybě stačí opravdu jen pár minut. Zdravý pokrm tak máte za chvíli na stole.

Pokud si ryby chcete dopřát, ale také si chcete být jisti, že svému tělu dodáte vše přínosné, střídejte jednotlivé druhy. Dejte si občas rybu mořskou, například lososa či tresku, ale nezapomínejte ani na pstruha, který je u nás běžně dostupný. Dopřejte si tučnější rybu, i méně tučnou. Kupte si ryby čerstvé, i v konzervě jen ve vlastní šťávě. Každý druh má různé využití a velmi pozitivní vliv na vaše zdraví. Rybí maso se tak může stát chutnou součástí hlavních chodů i svačinek.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii, což je v této době jistě nezanedbatelná výhoda. Navíc zcela určitě...

Čtěte dál
Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude...
Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Vitaminy skupiny B jsou pro celkové zdraví nezbytné. Velmi často bývá v otázkách deficitu zmiňován hlavně B12, který se nachází převážně...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...
Co se stane, když začnete vynechávat v jídelníčku mléko, maso nebo lepek

Co se stane, když začnete vynechávat v jídelníčku mléko, maso nebo lepek

Již nějakou dobou je trendem eliminovat z jídelníčku určité skupiny potravin, ať už ze zdravotních, hubnoucích nebo etických příčin....
Vyhněte se nedostatku vápníku. Zde jsou způsoby, jak podpořit jeho vstřebávání z potravin

Vyhněte se nedostatku vápníku. Zde jsou způsoby, jak podpořit jeho vstřebávání z potravin

Nedostatku vápníku se bohužel nevyhneme jenom tím, že jej budeme ve stravě dostatečně přijímat. Je totiž třeba myslet na to, že některé...
Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy jsou velmi oblíbenýn ovocem, které máme spojené především se zimním období – do čaje s medem kapeme citronovou šťávu, k Mikuláši...
Křupání kloubů, strava nebo deficit minerálů. Co všechno vašim kloubům škodí a co naopak pomáhá?

Křupání kloubů, strava nebo deficit minerálů. Co všechno vašim kloubům škodí a co naopak pomáhá?

Péči o klouby si většinou spojujeme s reklamou na kloubní výživu, ve které jsou starší lidé zase spokojení a mohou se neomezeně hýbat....
Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Tato rostlinka patří právem mezi nejlepší bojovníky proti nachlazení a jiným zdravotním neduhům. Keř rakytníku můžete snadno pěstovat...
Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola pocházející z tropických oblastí západní Indie, Barbadosu, jižního Mexika a Karibiku. Je nápadně podobná třešni, avšak není...
Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších...
Péče o zdraví očí: základní doporučení do běžného života

Péče o zdraví očí: základní doporučení do běžného života

Potřebujeme je každý den – abychom vstali z postele, došli si na toaletu, přichystali se a vyrazili do práce; abychom trefili tam,...
Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou...