Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?
zdroj: Shutterstock

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví, jdou jedinečné. Navíc se jedná o zelenou bylinku, kterou je skvělé zařadit do osvěžujícího jarního jídelníčku. Proč bychom neměli zapomínat na kopr?

Kopr vonný je běžně používaná jednoletá bylina z čeledi miříkovitých, jedná se o jediného zástupce rodu Anethum. Pochází ze Středomoří a jižního Ruska, lze ji ale pěstovat ve většině částí světa, včetně Severní Ameriky. Dost možná roste i na vašich zahrádkách. Zelený kopr je pro svou vůni i svěží chuť přidáván do salátů, polévek nebo jako ozdoba na různá zeleninová i masová jídla. Kromě mimořádné chuti nabízí i řadu zdravotních benefitů.

Ceněn pro obsah důležitých živin
Výrazně zelená bylinka jménem kopr je doslova nabitá všemožnými živinami, jedná se zejména o vitamíny A a C, vlákninu, kyselinu listovou (vitamín B9), riboflavin (vitamín B2), mangan a železo. Díky nim lze říci, že kopr pomáhá udržet zdravé vidění, silnou imunitu, pečuje o celkový růst a reprodukční zdraví, pomáhá tělu odolávat infekcím, je důležitý pro dělení buněk a tvorbu DNA i pro udržování dobrého stavu kostí a kloubů.

S čím vším pomůže
V tradiční čínské a ájurvédské medicíně je po staletí užíván k léčbě různých stavů jako jsou gastrointestinální poruchy, ztráta chuti k jídlu, nemoci ledvin, nadýmání, horečka a nachlazení, kašel, bronchitida, infekční nemoci, potíže s játry a žlučníkem, poruchy močových cest, dokonce nespavost a potíže se spánkem obecně. Výzkumy rovněž naznačují možné antidiabetické účinky kopru, také jeho schopnost snižovat cholesterol a chránit před rizikem vzniku metabolického syndromu. K potvrzení těchto teorií je ale zapotřebí dalších studií.

Jak ho správně skladovat
V obchodech s potravinami najdete po celý rok kopr sterilovaný nebo sušený, čerstvý je k dostání v letních měsících, zejména v červenci, případně po celý rok z dovozu. Při nákupu čerstvé byliny si všímejte zelených péřových lístků, které by neměly nést stopy žloutnutí. Po příchodu domů kytici zabalte do papírové utěrky, vložte do igelitového sáčku a na den či dva uložte do lednice, pokud se nechystáte kopr spotřebovat hned. Pamatujte na to, že kopr příliš dlouho čerstvý nevydrží.

Není salát jako salát. Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě?

Jak jej využít v kuchyni
Kopr si vás získá svěží, travnatou chutí, kterou někteří popisují jako kombinaci fenyklu, anýzu a celeru. Kopr dodá skvělý říz smetanovým omáčkám či polévkám, chutná i v salátech a neodolatelný je v kombinaci s kyselými okurkami, s nimiž se nakládá. Skvěle si rozumí s octem a solí, ty totiž zvýrazní jeho chuť. Chuť čerstvého kopru je velmi jemná.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější k sobě i k nenarozenému miminku. Nabízí se obrátit pozornost při...

Čtěte dál
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Ibišek jistě znáte jako okrasnou rostlinu, ale máte povědomí i o jejích léčebných účincích? Po celém světe je totiž ibišek pěstován...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Divoké jarní bylinky pro podporu očisty těla

Divoké jarní bylinky pro podporu očisty těla

Březen je měsícem procitání ze zimy a ve vzduchu už je cítit jaro. Příroda se probouzí prvními květy barevných krokusů a co nevidět...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...