Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?
zdroj: Shutterstock

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná zelenat, a mělo by tomu tak být i v našich kuchyních. S příchodem tohoto ročního období se v nás přirozeně probouzí také chuť odlehčovat, čistit se a obklopovat se barvami. Platí to i v našem jídelníčku. Zima je vždy symbolem zahřívajících a těžších pokrmů, kdežto na jaře je přirozené volit lehčí a barevnější potraviny. Jednou z barev jara je bezesporu zelená. Vyhledávejte proto čerstvé zelené potraviny a přivítejte jaro i na svém talíři.

Jeďte na zelenou!
Právě teď je ideální doba pro zařazení lehké a svěží stravy. Přidejte si do svého jídelníčku nejrůznější zelenou zeleninu – může to být brokolice, špenát, rukola, polníček, kapusta apod. Využijte také zelených luštěnin, jako je hrášek nebo hrachové lusky. Zelenou barvou se pyšní potraviny, ve kterých je obsažen chlorofyl. Právě ten je zodpovědný za zelenou barvu. Chlorofyl dokáže na tělo působit příznivě, bojuje proti zánětu v těle, čistí organismus a celkově podporuje detoxikační procesy v těle.

Hvězdou jara je zelená zelenina
Připravte si ze zelené zeleniny nebo luštěnin chutné pokrmy. Může jít například o povařenou či orestovanou variantu společně s další barevnou zeleninou, přidejte občas také nejrůznější saláty.  Ve dnech, kdy je ještě chladno, si dopřejte voňavé polévky nebo krémy. Použijte mladý hrášek, medvědí česnek, brokolici nebo zelený chřest. Pamatujte ale vždy na co nejvyšší kvalitu těchto surovin. Pokud rádi klíčíte, pak neváhejte přidat do svých lehčích pokrmů právě klíčky plné cenných živin. Do salátů pak pro lepší stravitelnost přidávejte kapku olivového oleje a vše osvěžte citronem.

Nezapomeňte na svěží čerstvé bylinky!
Jarní jídelníček je určitě dobré doplnit také o bylinky, nejlépe čerstvé. Použijte je do polévek nebo nejrůznějších směsí. Bylinky vaše jídlo skvěle ovoní a barevně oživí. Fungují také jako super doplněk při odlehčených a očistných kúrách, zejména teď v jarním období. Umí podpořit trávicí procesy, pomáhají očistě střev, ale i jater nebo ledvin. Tím ale využití bylinek nekončí. Zařaďte do vašeho pitného režimu také nejrůznější bylinné čaje. Přestože se naše tělo dokáže samo přirozeně pročišťovat, tyto drobné změny v jídelníčku mu s očistou dokážou úžasně pomoci.

Zelené superpotraviny jsou stále v kurzu – teď je pro ně ideální doba
Chcete-li svůj jídelníček ještě doplnit další zdravou bombou, zkuste doplňky stravy v podobě zelených superpotravin. Mezi ně se řadí chlorela, spirulina nebo mladý ječmen. Jedná se o koncentrovanou sílu živin, zejména antioxidantů. Nejrůznější studie uvádí, že tyto superpotraviny mají na tělo protizánětlivý účinek, podporují detoxikaci organismu a obsahují velké množství minerálů, vlákniny a vitamínů. Je však potřeba s nimi začít opatrně. Začít vysokou dávkou by se nemuselo vyplatit. Můžete pak trpět nepříjemnými trávicími obtížemi. Proto raději začněte na nižší dávce a navyšujte ji postupně. I v tomto případě se vyplatí hledět na kvalitu těchto produktů, ty nekvalitní verze mohou obsahovat i zdraví škodlivé látky.

Jarní jídelníček ve znamení lehkosti a čerstvosti
A jak by mohl vypadat váš jarní zelený jídelníček? Zkuste v těchto měsících trochu omezit živočišné produkty, sůl a cukr. Naopak přidejte rostlinné verze potravin. Zařazujte ke každému jídlu čerstvou zeleninu, střídejte nejrůznější druhy se saláty, dopřejte si lehké zeleninové krémy, které současně zasytí. Nezapomeňte ani na luštěniny, třeba ve stravitelné formě klíčků. Pamatujte na dostatek vlákniny, vaše střeva vám poděkují. Pro zlepšení trávení přidejte i kvašené potraviny plné probiotik. Navyšte pitný režim, a to nejen čistou vodou (nejlépe vlažnou), ale i bylinkovými čaji. Naopak vynechte alkohol a snažte se omezit kofein. Tyto látky by vám jen zbytečně zatěžovaly organismus a vaše tělo by se nemohlo dostatečně pročistit.

Ať je venku jakékoliv aprílové počasí, jaro je konečně tady. Využijte tuto dobu k očistě a odlehčení. Zkuste si s každým jídlem dopřát na talíři zelenou barvu. Ruku v ruce s tím by mělo jít také zařazení pohybové aktivity na čerstvém vzduchu a dostatek relaxace. S příchodem jara proto zvolněte a užívejte si přibývající světlo a barvy (nejen zelenou) kolem vás.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí produkty jsou obecně oblíbenými společníky v domácích lékárničkách a na kosmetických poličkách. Zlato z úlů v mnohých podobách...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Já nemám na nic alergii! A jak to víte? První výskyt alergie v dospělém věku není nijak výjimečnou záležitostí. Pokud jste doteď nevěděli...