Sůl, pláč, nedostatek spánku... jaké jsou další příčiny oteklých očí?

Sůl, pláč, nedostatek spánku... jaké jsou další příčiny oteklých očí?
zdroj: Shutterstock

Otoky očí nebo kruhy pod očima patří k běžným kosmetickým problémům a obvykle nevyžadují návštěvu lékaře ani žádnou speciální léčbu. V některých případech však mohou být i známkou více či méně vážného zdravotního problému. Jak poznat, kdy bít na poplach?

Možná jste se špatně vyspali, nebo jste mnoho plakali, nebo máte kruhy pod očima dědičné – stárnutí a genetika mohou způsobit oslabení tkání kolem očí, důsledkem čehož se do dolních víček přesune tuk, takže vypadají otekle. Kůže kolem očí je totiž velmi tenká a jemná a tedy citlivá na jakékoliv vnější i vnitřní vlivy. Co všechno může stát za otoky kolem očí a kdy je na místě poradit se s lékařem?

1. Nadbytek soli
Sůl v těle zadržuje vodu a ta může zapříčinit otoky po celém těle, ani oči nejsou výjimkou – běžné je to zejména ráno po velmi slané snídani. Nedoporučuje se přijímat více než 5 g soli, což je množství odpovídající jedné kávové lžičce – v zájmu celkového zdraví byste jej neměli překračovat, pomoci může, když se odnaučíte dosolovat pokrmy.

2. Pláč
Způsobuje hromadění tekutiny kolem očí, což dá na krátkou dobu vzniknout otoku. Ten ale naštěstí brzy zmizí sám, chvíli poté, co přestanete plakat.

3. Nedostatek spánku
Nejen otoky, ale také zarudnutí očí, kruhy pod nimi nebo pokleslá víčka – to všechno umí zařídit nedostatek spánku, jenž oslabuje svaly kolem očí, což může vést ke ztrátě kolagenu (elastické tkáně) v tomto místě. Vlivem toho se v oblasti hromadí tekutina, kvůli níž kůže pod očima nabobtná. Takové otoky z nevyspání se vás mohou držet celých 24 hodin a pokud spíte špatně pravidelně, mohou se některé příznaky stát trvalými. Denně byste měli spát minimálně 6 a ideálně 8 hodin.

4. Alergie
V reakci na alergeny jako jsou pyl, prach, plíseň, chemikálie nebo zvířecí srst produkují ochranné buňky v očích v rámci imunitní reakce protein histamin. Důsledkem toho mohou oči otéct, zarudnout, svědit nebo být citlivé či vodnaté. Takové alergie se většinou snadno léčí, ideální je vyhýbat se alergenům, pokud se to nepodaří, vypláchnout nos slanou vodou nebo vykapat oči umělými slzami či speciálními kapičkami. Mezi volně prodejné léky na alergie patří antihistaminika (Claritin, Benadryl), dekongestiva (Sudafed, Afrin), oční kapky (Visine, Alaway). Medikaci může předepsat i lékař, aby snížil citlivost na daný alergen.

5. Infekce
Může se dostat do oka, do folikul řas nebo slzné žlázy (ječné zrno). Na vině mohou být bakterie, viry, chemikálie a jiné dráždivé látky (růžové oko), zablokování mazové žlázy ve víčku (chalazion) nebo rozšíření z dutin (periorbitální celulitida). Mezi projevy patří vedle otoku spodního i horního víčka také zarudnutí nebo hnise. Oči byste si rozhodně neměli mnout (můžete infekci přenést z jednoho oka na druhé), spíše otok a bolest mírnit vlhkým a čistým ručníkem, případně studeným obkladem. Pokud máte podezření na infekci, vyhledejte lékaře: může předepsat antibiotika nebo jiné léky, které zmírní bolest a tlak na oko.

6. Ucpané slzné kanálky
Slzné kanály odvádějí slzy a přirozenou vlhkost z oka ven. Pokud jsou blokovány, tekutina se může kolem očí shromažďovat, což může vést k otokům v oblasti pod očima, také k nadměrnému slzení, rozmazanému vidění, zarudnutí, bolesti nebo výtoku hnisu. Původcem může být infekce, částice make-upu nebo poranění oka. Obtíže obvykle do několika dnů samy ustoupí, pomáhají teplé obklady a vymývání oka sterilním fyziologickým roztokem. V závažných případech může k zablokování kanálku dojít i vlivem nádoru. Pokud problémy přetrvávají i po pár dnech, vyhledejte pro jistotu lékaře.

7. Zranění
Štětcem na make-up, řasenkou nebo nehtem se můžete v okolí oka nebo přímo na něm jemně škrábnout a otok je na světě: jeho prostřednictvím se tělo snaží vyléčit tenkou, měkkou pokožku v oblasti očí. Podobně se může projevit i úder tupým předmětem, jehož důsledkem se oko mírně posune dolů a zase zpět: to do oblasti přinese krev, která společně s tekutinou vyvolá vznik otoku nebo podlitiny.

8. Mononukleóza
Změny vidění a vzhledu očního okolí mohou být i známkou mononukleózy. Tato infekční „nemoc z líbání“ se přenáší slinami a aerosolem z kašle či kýchání. Vedle očí se otoky objevují i na mandlích, krku i v podpaží, dále bývají oči zarudlé a bolestivé podobně jako krk, přichází i bolest hlavy, únava a kožní vyrážka i horečka. Máte-li podezření na mononukleózu, navštivte lékaře.

Jak si pomoci doma a kdy vyrazit k lékaři
Otoky pod očima ve většině případů zmizí samy, v rámci domácí léčby pomáhají studené obklady čistou vlhkou žínkou, gelem nebo čajovými sáčky, úlevu poskytne i masáž obličeje. Odejít sama může i mírná oční infekce. Pokud ale otok nemizí po 24 až 48 hodinách nebo pokud se přidává zarudnutí, bolest, výtok bílého hlenu či hnisu, tlak, rozmazané vidění, zvýšené slzení, horečka nebo je otok jen na jednom oku, vyhledejte lékaře. Ten může provést patřičné vyšetření, předepsat antialergické či antibiotické, antibakteriální nebo steroidní léčebné prostředky (léky, masti, kapky), případně navrhnout další nutná nápravná opatření.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!