Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky
zdroj: Adobe Stock

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát týdně dopřávat brokolici, levný a dostupný „doplněk stravy“, na který ale reklamu nehledejte.

Tato ne příliš oblíbená zelenina patří do čeledi brukvovitých a byla k nám původně přivezena ze Středomoří již za dob středověku. Její typicky zelená barva a pach, který její vaření uvolňuje, odrazuje nejednoho strávníka, ať už z řad dětí, tak z řad dospělých.

Hořčík, vápník, ale i vitamín C
Brokolice obsahuje nespočet zdraví prospěšných látek a řadí se tak mezi vůbec nejzdravější typy zeleniny vůbec. V prvé řadě obsahuje vysoké množství hořčíku, který ocení zejména lidé, kteří jsou dlouhodobě pod stresem, nebo sportovci. Mimo hořčík se ale pyšní i vysokým obsahem vápníku, kterého obsahuje zhruba 50 mg na 100 g. Pro nadcházející zimní období je také důležitá informace, že obsahuje značné množství vitamínu C – pouhých 100 g vám pokryje denní doporučenou dávku. Pozor, aby tomu tak bylo, je důležitý nejen správný výběr, ale i vhodná tepelná úprava. Vitamín C se ničí varem, proto brokolice vždy vařte jen na páře či ji jen v krátkosti spařte a dopřávejte si ji co nejvíce v takto upravené formě.

Brokolice jako bojovník proti karcinogenezi
Brokolice je bohatá na rozpustnou vlákninu, které obsahuje až 3 g na 100 g. Pravidelnou konzumací tedy značně zvednete svůj příjem vlákniny ve stravě, za což vám jistě vaše střeva poděkují, protože dostatek vlákniny je jedním z předpokladů jejich dobrého zdravotního stavu. Nemalou pozornost si však zaslouží hlavně škála chemopreventivních látek z řad flavonoidů. V posledních letech se věda snažila tyto sloučeniny charakterizovat, aby je lidé mohli využívat např. jako doplňky stravy či jiné farmaceutické preparáty.

Sulforafan
Slibnou látkou, do které se vkládají největší naděje, je sulforafan, který patří mezi tzv. isothiokyanáty. Sulforafan-glukosinolát působí na naše tělo tak, že indukuje některé biotransformační enzymy, které zajištují antioxidační a detoxikační pochody v našem těle. Pravidelná konzumace správně upravené brokolice může tedy značně snížit riziko onemocnění rakovinou nebo přinejmenším zpomalit či zabránit rozvoji rakovinného bujení. 

tip redakce ▾
 
Img

Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo nebo Caveman dieta. Systém kopírující stravu našich prapředků. Je v tomto případě dobré předky následovat, nebo bychom jejich stravování měli nechat minulosti a stravovat se dle...

Malá zajímavost na závěr
Zatímco u nás jsme zvyklí brokolici vždy tepelně upravit ­– ať už krátkým blanšírování, varem nebo pečením, v západních státech se brokolice častěji konzumuje v syrové podobě. Dopřejte si brokolici pravidelně 2-3x týdně a udělejte něco dobrého pro své zdraví.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...