Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky
zdroj: Adobe Stock

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát týdně dopřávat brokolici, levný a dostupný „doplněk stravy“, na který ale reklamu nehledejte.

Tato ne příliš oblíbená zelenina patří do čeledi brukvovitých a byla k nám původně přivezena ze Středomoří již za dob středověku. Její typicky zelená barva a pach, který její vaření uvolňuje, odrazuje nejednoho strávníka, ať už z řad dětí, tak z řad dospělých.

Hořčík, vápník, ale i vitamín C
Brokolice obsahuje nespočet zdraví prospěšných látek a řadí se tak mezi vůbec nejzdravější typy zeleniny vůbec. V prvé řadě obsahuje vysoké množství hořčíku, který ocení zejména lidé, kteří jsou dlouhodobě pod stresem, nebo sportovci. Mimo hořčík se ale pyšní i vysokým obsahem vápníku, kterého obsahuje zhruba 50 mg na 100 g. Pro nadcházející zimní období je také důležitá informace, že obsahuje značné množství vitamínu C – pouhých 100 g vám pokryje denní doporučenou dávku. Pozor, aby tomu tak bylo, je důležitý nejen správný výběr, ale i vhodná tepelná úprava. Vitamín C se ničí varem, proto brokolice vždy vařte jen na páře či ji jen v krátkosti spařte a dopřávejte si ji co nejvíce v takto upravené formě.

Brokolice jako bojovník proti karcinogenezi
Brokolice je bohatá na rozpustnou vlákninu, které obsahuje až 3 g na 100 g. Pravidelnou konzumací tedy značně zvednete svůj příjem vlákniny ve stravě, za což vám jistě vaše střeva poděkují, protože dostatek vlákniny je jedním z předpokladů jejich dobrého zdravotního stavu. Nemalou pozornost si však zaslouží hlavně škála chemopreventivních látek z řad flavonoidů. V posledních letech se věda snažila tyto sloučeniny charakterizovat, aby je lidé mohli využívat např. jako doplňky stravy či jiné farmaceutické preparáty.

Sulforafan
Slibnou látkou, do které se vkládají největší naděje, je sulforafan, který patří mezi tzv. isothiokyanáty. Sulforafan-glukosinolát působí na naše tělo tak, že indukuje některé biotransformační enzymy, které zajištují antioxidační a detoxikační pochody v našem těle. Pravidelná konzumace správně upravené brokolice může tedy značně snížit riziko onemocnění rakovinou nebo přinejmenším zpomalit či zabránit rozvoji rakovinného bujení. 

Malá zajímavost na závěr
Zatímco u nás jsme zvyklí brokolici vždy tepelně upravit ­– ať už krátkým blanšírování, varem nebo pečením, v západních státech se brokolice častěji konzumuje v syrové podobě. Dopřejte si brokolici pravidelně 2-3x týdně a udělejte něco dobrého pro své zdraví.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...