5 způsobů, jimiž ničíte svůj salát: Jak to dělat jinak?

5 způsobů, jimiž ničíte svůj salát: Jak to dělat jinak?

Saláty jsou skvělé. Jako předkrm, příloha nebo hlavní chod. Jedná se o čerstvé, chutné a výživné jídlo, které umí dodat vše, co tělo potřebuje. I na tak jednoduché pochutině se toho ale dá spoustu zkazit. A bohužel se to děje docela často. V takové podobě se potom nejedná o zdravý pokrm plný hodnotných živin, ale o něco, co se jen zdravě tváří a v čem se ve skutečnosti nic příliš hodnotného neskrývá.

„Dnes budu žít zdravě. Dám si k obědu salát.“ Ruku na srdce. Kolikrát takhle mluvíte i vy? A jste si opravdu jistí, že salát, který si připravíte, je skutečně zdravý? A pak je tu ještě další věc. Salát, který je zdravý, může být také nutričně nedostatečný. Vytvoření vyváženého salátu totiž vyžaduje více dovedností, než si možná myslíte. Pojďte se podívat na nejčastější chyby, jichž se při přípravě salátu lidé dopouští a mrkněte i na řešení, která nabízíme.

  1. Vynecháváte bílkoviny, nebo plácáte páté přes deváté
    Kuřecí maso, sýr nebo vejce. Samostatně se jedná o skvělou volbu. Jakmile je ale smícháte a podáte současně v jedné porci, tělo vám asi moc nepoděkuje. Živočišné bílkoviny jsou pro tělo obecně hůře stravitelné než ty rostlinné a když mu navíc nabídnete najednou hned několik druhů, dokonale jej zmatete a trávení ztížíte. Přidávání bílkovin do salátu je klíčové, protože zvyšuje sytivost, stimuluje metabolismus a podporuje budování svalů. Neomezujte se pouze na živočišné zdroje – přidejte šálek čočky nebo fazolí. Zkoušejte nové věci – mořské plody, tuňáka, nebo třeba jogurt, zakysanou smetanu či tvaroh. 
  2. Zapomínáte na zeleninu
    Možná se teď usmíváte. Jedná se přeci o salát. Jak v něm může být málo zeleniny? Ovšem, že může. Jedno rajče, kousek okurky, cibule, lahodná majonézová zálivka a k tomu rohlík nebo houska. I to je salát. Ale ne asi zrovna takový, který organismu prospěje. Přemýšlejte nejen nad tím, čím salát dochutíte a doplníte, ale začínejte právě od základu. A tím je zelenina. Experimentujte a vybírejte z široké škály dostupné zeleniny, kombinujte různé druhy a zkoušejte nové chutě. Podle některých studií může takový přístup snížit riziko některých typů rakoviny a zpomalit přirozený proces stárnutí. 
  3. Vyhýbáte se tuku
    Nebojte se tuku! Správné druhy mohou přispět ke snížení zánětu v těle a udrží navíc pocit sytosti po delší dobu, podobně jako bílkoviny. K salátu je ideální nějaký extra panenský olej, třeba olivový – pro lahodnou zálivku přidejte balzamikový ocet a oblíbené koření. Další způsob, jak přidat do salátu hodnotný tuk? Nakrájejte do něj avokádo, nebo jej posypte hrstkou oblíbených ořechů.
  4. Bojíte se sacharidů
    Sacharidy nejsou jen v bílém pečivu a těstovinách. Abyste získali živou energii plynoucí z uhlohydrátů, přidejte do salátu ty komplexní – z nichž se energie uvolňuje postupně a zasytí tak na delší dobu. Obohaťte salát o quinou, bulgur, pohanku nebo freekeh. A nebo sáhněte po tradičnějším zdroji - škrobu, kterého se v rozumné míře také nemusíte bát. Dejte si pár na sucho pečených brambor, nebo přidejte sladkou a výživnou kukuřici.
  5. Nedotahujete ochucení
    Dobře – splnili jste všechny předchozí body. Salát je pestrý na zeleninu, je v něm dostatek bílkovin, tuků i sacharidů. Ale pořád vám nechutná. Co s tím? Pohrajte si s dochucením. Přistupujte k salátu jako ke každému jinému jídlu. Není to jen hromada na sebe naházených zdravých potravin, ale plnohodnotný pokrm, který si zaslouží závěrečnou péči v podobě odpovídajícího dochucení. Přidejte čerstvé bylinky, jako je třeba bazalka nebo koriandr, ozvláštněte jej mátou, dýňovým olejem, pikantní domácí salsou nebo guacamole. Fantazii se meze nekladou!
Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...