Rozhovor s biochemičkou: „Jídla máme nadbytek, nutričně je ale řada lidí podvyživených…“

Rozhovor s biochemičkou: „Jídla máme nadbytek, nutričně je ale řada lidí podvyživených…“
zdroj: Shutterstock

Doplňky stravy jsou diskutovaným tématem. Jedni na ně nedají dopustit, jiní jejich význam zpochybňují. Co je pravdy na obou verzích a měly by mít doplňky stravy v našem jídelníčku své místo? O tom jsme si povídali s Michaelou Bebovou, biochemičkou a odbornicí na výživu.

Podzim je obdobím mnoha změn. Děti se vrací do školy, dny se krátí, rána i večery jsou o poznání chladnější. Ubývá sluníčka, přichází mlhy a dešťové přeháňky jsou stále četnější. Zdržujeme se více uvnitř než venku, vzduch je sušší a to i uvnitř, především vlivem topení. To všechno se může projevit na naší fyzické i psychické kondici. Jak? A mohou nějak pomoci doplňky stravy? Ptali jsme se Michaely Bebové.

S koncem letního uvolněného režimu a nástupem dětí do škol mohou souviset vyšší nároky na psychiku. Jak se to může promítnout do našeho každodenního života a jak o psychiku pečovat, abychom toto období zvládli, pokud možno bez úhony?
Se začátkem školního roku začíná opět jednak určitá rutina a jednak se na nás podvědomě znovu valí stres z toho, co bude, a to nemluvím o Vánocích, které, ať chceme nebo ne, na nás opravdu vykukují už od října. Rutina všedních dní a zhoršující se počasí spolu s brzkým stmíváním jsou pro mnoho lidí stresovým faktorem, proto je dobré se snažit podzimní dny zpříjemňovat všemi možnými prostředky. Zdravá a podzimně vyladěná výživa mnohdy dokáže zázraky.

Pomohou s tím třeba nějaké doplňky stravy? Doporučila bys nějaké konkrétní?
Pro rodiče, obecně dospělé, bych jednoznačně doporučila podporu adaptogeny, které povzbuzují odolnost organismu a celkovou vitalitu. Velmi potřebný je také hořčík, který se v těle vyčerpává jednak zvýšenou fyzickou aktivitou a jednak při vyšší míře stresu.

Případně bys doporučila nějakou konkrétní živinu, kterou lze přijímat jak přirozeně, tak v doplňcích? Jaký je mezi těmito formami rozdíl, který preferuješ a proč?
Skvělým příkladem je právě hořčík. Pokud si dáte banán přelitý trochou rozpuštěné hořké čokolády a espresso, dopřejete si jednak antistresovou desetiminutovku a jednak také příjemně doplníte relativně slušnou dávku hořčíku. Spolknout kapsli je rychlejší, ale určitě ne příjemnější, i když v některých případech, jako jsou křeče či tiky v oku, je doplněk stravy lepší volbou.

A podobně to vezměme i z hlediska těla fyzického: Jak a proč na nás podzim působí, proč dostává imunita zabrat?
S příchodem podzimu a chladnějších dní přichází také první nachlazení a virózy. Ne, že by v létě nebyly, velkou roli hraje ale i návrat do škol a zaměstnání. Lidé se začínají více shlukovat v uzavřených prostorech a s tím také roste riziko přenášení bakteriálních či virových infekcí. Rostou rozdíly v ranních a odpoledních teplotách, zvyšuje se riziko různých „ofouknutí“.

Pomohou zde nějaké doplňky stravy, doporučíš nějaké?
V otázkách obranyschopnosti a odolnosti asi nejčastěji mluvíme o vitamínu C. Na základě studií provedených na české populaci víme, že byť je to jeden z nejoblíbenějších doplňků stravy, převážná část dospělé populace není vitamínem C saturována. Nemáme ho dostatek a očividně ho neumíme ani pořádně suplementovat, protože stále ještě si většina lidí chodí do lékárny pro cela**n a to jen, když na ně něco leze. Vitamín C je velmi nestabilní, ale zase není takový problém ho doplnit stravou. Nicméně v období podzimu a zimy bych jednoznačně doporučila doplněk stravy s obsahem liposomálního vitamínu C, který je pro tělo velmi dobře vstřebatelný a biologicky dostupný. Prostě zajistit tělu dobrý start pro náročné období.

Co tvůj pohled na doplňky stravy obecně? Vztahuje se na ně přísná legislativa ohledně zdravotních tvrzení. Nesmí se jim přisuzovat žádné přínosné účinky mimo ty, které byly schváleny. Vychází se přitom z toho, že všechno můžeme získat z přirozené stravy. Co si o tom myslíš ty?
Ano, bohužel se stále ještě propaguje tento zcela „omezený“ názor. Je to samozřejmě pochopitelné… Ale myslím, že už by měla společnost začít pracovat na verzi, že URČITÉ doplňky stravy jsou pro nás opravdu nezbytné. Díky pandemii koronaviru se konečně začalo mluvit o nedostatku vitamínu D. Je to vitamín, který bychom měli všichni alespoň polovinu roku bez výhrady suplementovat. Staří lidé by ho měli suplementovat celoročně. Vegani by měli suplementovat vitamín B12, protože ten se v rostlinné stravě v dostatečné míře nenachází. Lidí, kteří se stravují čistě rostlině, stále přibývá. To jsem vyjmenovala jen dvě živiny, ale mohla bych mluvit o dalších: omega-3 mastných kyselinách, selenu, jódu, vitamínu K2… Potravin jako takových sice všichni konzumuje mnohdy až nadbytek, nutričně je ale mnoho lidí „podvyživených“ a často nám chybí vitamíny nebo minerály, které prostě nejsme schopni stravou dohnat. Cílená suplementace prostřednictvím kvalitních a biologicky dostupných preparátů může být pro nás často velkým benefitem.

Obejdeme se dnes bez doplňků stravy?
Ano i ne. Určitě se neobejdeme bez vitamínu D. Valná část lidí má nedostatečně vysoké hodnoty v těle, což s sebou přináší nejrůznější zdravotní problémy včetně poruchy funkce imunity. Určitě se obejdeme bez nepřeberného množství nekvalitních doplňků stravy, které jsou plné aditiv a pro tělo nevyužitelných sloučenin.

Podle čeho ale vybírat ty kvalitní?
Každý vitamín, každý minerál či každá látka má nějakou svou optimální sloučeninu, ve které bychom ji ideálně měli doplňovat (nebo několik sloučenin). U doplňků stravy nám jde primárně o vstřebatelnost, biologickou dostupnost a čistotu produktu. Kvalitní suplement nikdy nebude stát jen pár korun. Pokud vám není jedno, co kupujete, přečtěte si složení, základní informace o produktu a srovnávejte produkty mezi sebou. Kvalitní suplement téměř nikdy nekoupíte jen tam někde v drogerii za pár korun.

Rozhovor vedla: Kateřina Hájková

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Hodit se do klidu je důležité. Ale co dělat, když prostě nemáte moc času? Zkuste naše tipy na časově nenáročné formy zklidnění, které...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí produkty jsou obecně oblíbenými společníky v domácích lékárničkách a na kosmetických poličkách. Zlato z úlů v mnohých podobách...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....