Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky
zdroj: Shutterstock

Med původem z Austrálie a Nového Zélandu vyniká lahodnou chutí a antibakteriálními vlastnostmi. Pro to všechno se vyplatí s manukovým medem seznámit. Proč je tak výjimečný a jak poznáte jeho kvalitu?

V Austrálii a na Novém Zélandu roste stálezelený keř, který zdobí růžové nebo bílé květy a jehož jméno je Balmín metlatý neboli Manuka. Právě z květů tohoto keře včely získávají sladký nektar, jenž se posléze mění v lahodný med plný hodnotných látek s antibakteriálními vlastnostmi.

Cenné přírodní antibiotikum
K léčbě mnoha různých stavů se manukový med používá již od starověku, o jeho přirozených antibiotických účincích se ale vědci dozvěděli až koncem 19. století. Manukový med také může mírnit bolest a zánět, působí totiž zároveň protizánětlivě. Ne každý med je však stejný, jeho kvalita závisí na druhu a na tom, jak a kdy se sklízí: některé druhy mohou být až stokrát účinnější než jiné.

Hlavní antibakteriální složka
Jednou z hlavních antibakteriálních složek manukového medu je sloučenina zvaná methylglyoxal (MGO), která pochází z přeměny další sloučeniny, jíž manuka rovněž obsahuje ve vysoké koncentraci, dihydroxyacetonu (DHA). Platí přitom, že čím více se MGO v manuce nachází, tím silnější je jeho antibakteriální účinek – pro hodnocení účinnosti medu používají jeho výrobci speciální stupnici nazývanou UMFTM (Unique Manuka Factor).

Specifická stupnice hodnocení
UMFTM odráží koncentraci tří podpisových sloučenin ve skutečném manuka medu – MGO, DHA a leptosperinu. Aby byl manuka med považován za dostatečně účinný, aby mohl být označen za terapeutický, musí dosáhnout minimálního UMFTM hodnocení 10+. Pravdou ale je, že lékaři a vědci si nejsou jisti, zda toto hodnocení z medicínského hlediska skutečně o něčem vypovídá.

Zkracuje dobu hojení
Pravdou ovšem je, že manuka med doma využijete nejen k jídlu, ale i k úlevě od různých stavů: pomáhá při hojení ran, popálenin i bércových vředů, kde dobu hojení zkracuje; poskytuje péči pleti postižené ekzémem nebo dermatitidou; uklidňuje kašel i bolest v krku a podporuje zdraví trávicího systému. Podle některých studií může pomoci předcházet zánětu dásní a dalším periodontálním onemocněním tím, že snižuje tvorbu zubního plaku.

Nevzniká něj rezistence jako na antibiotika
Oproti antibiotikům má dále manukový med jednu významnou výhodu – působí proti bakteriím a zatím se nezdá, že by vedl k rezistenci, jak se děje u některých antibiotik, která jsou nemocnému často předepisována. V některých výzkumech se ukázalo, že manuka pomáhá předcházet zánětu jícnu způsobenému radiací a chemoterapií.

Kdo by manuku neměl jíst
Mezi možné vedlejší účinky tohoto přírodního elixíru zdraví patří alergické reakce, zejména u jedinců alergických na bodnutí včelou a nebo alergických přímo na pyl.

Zdroj: www.sonnentor.comwww.webmd.comwww.foractiv.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Antibakteriální gely: výhody, nevýhody a rizika

Antibakteriální gely: výhody, nevýhody a rizika

V posledních třech letech jsme je používali více než je zdrávo. Antibakteriální gely mohou být sice dobrými pomocníky, ale také špatnými...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Máte stále studené ruce a nohy? Možná trpíte Raynaudovým syndromem

Máte stále studené ruce a nohy? Možná trpíte Raynaudovým syndromem

Syndrom studených končetin je nepříjemné onemocnění, které se projevuje bolestivým zchladnutím a zbělením či zmodráním prstů na rukou...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik...