Začněte si užívat jídlo – žijte podle stylu francouzských žen!

Začněte si užívat jídlo – žijte podle stylu francouzských žen!
zdroj: Shutterstock

Pro francouzské ženy je typické krásně štíhlé tělo a příjemný vzhled. Říkáte si, jak to jen dělají? Jaká kouzla používají, že si mohou dopřát tučné sýry, pečivo a víno, a přesto mají tak úžasnou postavu? Tajemství jejich krásy a štíhlosti není žádnou záhadou. I vy můžete dosáhnout spokojenosti francouzských žen. Stačí, když najdete – stejně jako ony – ten správný balanc.

Francouzky nedrží diety, přesto vypadají skvěle
Francouzské ženy jsou a vždy byly považovány za ikony elegance, stylu, šarmu a štíhlé postavy. Vypadají zkrátka skvěle za všech okolností, jsou vždy upravené, hezky oblečené a nepřehánějí to s líčením. Co ale rozhodně není jejich stylem, jsou nejrůznější nesmyslné diety nebo hodiny strávené v posilovnách. Přesto si udržují pevnou a štíhlou postavu. Jak je to možné? Vždyť francouzská strava je postavena na sýrech, bagetách, dezertech a na víně. Každý jistě zná jejich sladké i slané speciality, jako jsou nejrůznější koláče, tousty, tarte tatin, omáčky, palačinky nebo croque monsieur či madame… Mohli bychom toho vyjmenovat ještě celou řadu. Zkrátka už podle tohoto výčtu nejde o žádnou dietu. Jak je možné dopřát si všechny tyto dobroty a neztloustnout?

Základ je nehladovět
Opravdu v tom není žádná věda. Každý si dnes uvědomuje, jak je důležité najít v životě rovnováhu a dopřát si všeho tzv. s mírou. A právě na tomto principu je postavena i francouzská strava. Nejde o žádný druh diety. Je to jejich životní styl. Pokud tedy chcete začít žít podle jejich vzoru, je potřeba to takto vnímat. Základním fíglem francouzských žen je nikdy nehladovět. Dopřejí si klidně několikahodinové stolování, ale všeho si dají jen trochu a po malých porcích. Dezert si tedy takové ženy klidně dají, ovšem vyvažují to větší zdrženlivostí. Jejich cílem je spokojenost, užít si všechny chutě, mít radost z jídla, ale nepřejídat se.

Pijte, choďte a dopřejte si malé porce
V praxi by to mělo vypadat tak, že si budete jídlo dávat převážně na malý talířek. Budete tak mít pocit, že toho sníte dostatek, přestože na velkém talíři by to tak rozhodně nevypadalo. Základem je dodržovat pitný režim – francouzské ženy nedají dopustit na čistou neperlivou vodu, kterou své tělo hydratují během celého dne. A nesmí samozřejmě chybět pravidelný pohyb. Francouzky chodí všude pěšky, protože dobře vědí, jak je chůze dobrá na udržení postavy a zachování kondice. Dopřejte si po jejich vzoru také běh, kolečkové brusle nebo tanec. Permanentku do posilovny potřebovat určitě nebudete, stejně jako ony. Hlavním heslem je do ničeho se nenutit, jinak tento styl života nemůže fungovat. A pokud bývají vaše dny vytížené, je dobré dle francouzského stylu jídlo plánovat a připravovat. Francouzky se často spoléhají na zamražené jídlo, hrnec polévky nebo vejce natvrdo, která si mohou servírovat se salátem či kvalitním chlebem a zeleninou.

Jezte vyváženě
Francouzský styl života je postaven zejména na vyváženosti, kvalitě, schopnosti užívat si všechny chutě a kombinovat zdravé jídlo s chutným. Francouzské ženy vždy upřednostňují kvalitu před kvantitou. Máte-li ve zvyku hodně se přejídat, jíst ve spěchu a nekvalitně, pak bude chvíli trvat, než na tento způsob stravy najedete. Z počátku byste měli těžká a kalorická jídla vyřadit úplně a dopřát si co nejvíce zdravých a kvalitních potravin. Až po pár měsících můžete do jídelníčku opět postupně zařadit své oblíbené pochutiny a „hříchy“, ale to už budete vědět, které, a s jakou kvalitou. Například se nemusíte trápit tím, že si nedáte hromadu smažených hranolek, protože si raději dopřejete křupavé pečené brambory s bylinkami. A místo nekvalitní čokolády si bez problému dáte misku čerstvých jahod. Hledejte jiné a lepší alternativy potravin, zkoušejte nové recepty a chutě.

Berte jídlo jako příjemný rituál
Kvalita a malé porce jsou tedy základ. Jaké další zvyklosti francouzských žen je dobré si přisvojit? Například chleba nebo jiné pečivo klidně jezte, ale vnímejte ho stejně jako Francouzky jen jako přílohu, nikoliv hlavní chod. Podle těchto žen si vytvořte základní návyk – nehladovět, ale nepřejídat se. Berte jídlo jako rituál – pro francouzské ženy není jídlo něčím, co do sebe rychle nahrnou vestoje nebo za pochodu, ve spěchu či před televizí. Ony jedí pomalu, v klidu, pravidelně třikrát až čtyřikrát denně, neustále nesvačí, pijí hodně vody pokojové teploty, a naopak nepijí tvrdý alkohol. Co si dopřejí, je kvalitní víno, ovšem jen po sklenkách a k jídlu. Každé jídlo si užívají, ale neplní se jím k prasknutí.

Jíst jako francouzská žena neznamená držet nesmyslné diety a řídit se striktními pravidly. Je to totiž životní styl, postavený na zdravém vztahu k jídlu, k životu a k sobě samé. Zkuste podle něj žít i vy!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!