Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál
zdroj: Shutterstock

Vnitřnosti obecně nebývají moc populární, zejména v kruzích těch, co dbají na zdravé stravování. Většinou za to mohou různé názory, jako je například ten, že obsahují jedovaté látky a jsou plné nečistot. Snad u každé potraviny se už ale objevila informace, že může být škodlivá, aby se poté zjistilo, že to zase tak dramatické není a vlastně jde o celkem zdravou surovinu. Je to stejné i v případě vnitřností?

Co jsou vlastně vnitřnosti?
Pod označením vnitřnosti neboli droby je skryto vše, co zvířata mají uvnitř těla – jde o ledviny, játra, srdce, žaludek, mozek, jazyk, brzlík či krev apod. Řada lidí odmítá tyto suroviny konzumovat kvůli obavě, že obsahují jedovaté látky. Je tomu tak? Odpovědí je, že ano, obsahují. Ovšem v naprosto mizivém množství, které pro člověka ani v nejmenším nepředstavuje nějaké riziko.

Když se zeptáte jakéhokoliv odborníka na výživu, zda patří vnitřnosti do vyvážené stravy, odpoví vám že ano. Obsahují totiž vysoké množství vitamínů, minerálních látek, zato málo tuku. V játrech najdete všechny vitamíny z řady B, zejména hodně vitamínu B12, a také vitamín A a D. Z minerálů jde především o železo, dále zinek, měď nebo chrom. Vnitřnosti jsou také zdrojem plnohodnotných bílkovin. Pravdou je, že vnitřnosti obsahují rovněž cholesterol, disponují ale také lecitinem, který hladinu cholesterolu v krvi snižuje. Zejména ženy trpí často nedostatkem železa a B12 a obojí najdete ve velké míře právě ve vnitřnostech. Není lepší zdroj než právě vnitřnosti, protože z těchto potravin je tělo dokáže využít nejlépe. Když si dvakrát měsíčně dopřejete porci vnitřností, doplníte případný deficit vitamínů A, B12 nebo právě železa.

Vnitřnosti jako superpotravina
Je jasné, že konzumace zvířecích orgánů není dnes úplně lákavá pro mnoho lidí, v minulosti však šlo o velmi oblíbené jídlo, díky kterému lidé doplnili svému tělu vše potřebné. Když totiž naši předkové zabili zvíře, bylo normální, že se z něj zužitkovalo všechno. A měli k tomu mnoho důvodů. Například játra strčí do kapsy leckterou superpotravinu. Obsahují všechny potřebné živiny, nebo jsou jimi spíše přímo nadupané. Pravidelná konzumace podpoří zdravé oči a srdce, sníží riziko zánětlivých onemocnění a zvýší v krvi hladinu hemoglobinu. Ledvinky pak obsahují až pětkrát více vitamínu B12, než je doporučená denní dávka. Podobně je to i s vitamínem B2 nebo se selenem. Ledviny jsou rovněž dobré na srdce a také obsahují omega-3 mastné kyseliny.

Z jakých zvířat můžeme vnitřnosti konzumovat?
V podstatě se dají připravit vnitřnosti z jakéhokoliv zvířete. Známe vnitřnosti hovězí, vepřové, drůbeží, rybí, skopové a další. Orgány mladých kusů jsou pak jemnější, například jde o telecí či jehněčí. Pokud si navíc zvolíte bio kvalitu, není nic lepšího, co byste pro sebe mohli udělat. Vnitřnosti sice naleznete i v běžných obchodních řetězcích, ovšem výběr bývá dost omezený, a proto je nejlepší zajít pro ně k řezníkovi či za farmářem. Chcete-li mít jistotu čerstvosti a výběru, ideálně si u nich přímo objednejte konkrétní druhy. Budete tak mít jistotu kvality a zdravějších kusů.

Jak vnitřnosti zpracovat
Například ledvinky nebo játra připravíte velice rychle. Skvěle budou chutnat restované na cibulce s máslem, játra budou dobrá i na grilu. Hodí se k nim například žampiony, ale také různé druhy zeleniny. Oproti drůbežím játrům jsou vepřová či hovězí trochu tužší, hodí se tedy spíše do guláše nebo do klobás. Jednoduchou možností u všech vnitřností je vaření ve vodě, na způsob klasického ovaru. Ledvinky mohou zavánět po moči, což leckoho od jejich konzumace odradí. Proto je zhruba na 20 minut ponořte do octového nálevu v poměru 1/3 octa a 2/3 vody. Vnitřnosti můžete také zamrazit, stejně jako běžné maso. Zamrazte je však ještě v den nákupu a spotřebujte nejdéle do tří měsíců. Samozřejmostí je správná nádoba nebo sáček a pečlivé zabalení. Rozmrazujte pak postupně tak, že je necháte v lednici pomalu povolit.

Kdy je potřeba dát na vnitřnosti pozor
Na konzumaci vnitřností, zejména jater, by si měli dávat pozor těhotné ženy v prvním trimestru, kvůli vysokému obsahu vitamínu A. Vnitřnosti nejsou vzhledem k vyššímu obsahu purinů vhodné ani pro osoby trpící dnou nebo vyšší hladinou kyseliny močové. Naopak by si je měli dopřát osoby se slabou imunitou, starší lidé, ženy, děti nebo lidé po těžší nemoci.

Je jasné, že i po všech těchto informacích nezačnou všichni nadšeně vnitřnosti konzumovat. Přesto pokud nejste zarytí vegetariáni, zkuste si najít surovinu z této skupiny v takové podobě, aby to pro vás bylo přijatelné a užijte si kousek vnitřností alespoň jednou za měsíc. Vaše tělo vám bude vděčné. Může to být například kvalitní paštika, foie gras nebo kvalitní jitrnice, jelítka či tlačenka. Tyhle dobroty bývají chutné a naprosto v pořádku i pro zaryté odpůrce vnitřností.

Zdroje: epochtimes.czpuravia.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Suché rty v zimě – co jim škodí nejvíce a jaká opatření jsou nejúčinnější?

Suché rty v zimě – co jim škodí nejvíce a jaká opatření jsou nejúčinnější?

Výskyt popraskaných rtů v zimních měsících je častější. Toto je způsobeno kombinací nízké vlhkosti vzduchu, chladných teplot, větrných podmínek a možného nedostatku hydratace, což může vést k suchu a popraskání...

Čtěte dál
Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Kvasnice, známé také pod pojmem droždí, jsou poměrně běžnou surovinou v naší domácnosti. Mnozí si pod tímto pojmem představí nepříjemně...
Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Hodit se do klidu je důležité. Ale co dělat, když prostě nemáte moc času? Zkuste naše tipy na časově nenáročné formy zklidnění, které...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje jsou především v letním období velmi oblíbené mezi sportovci. Obsahují elektrolyty – minerální látky, které jsou důležité...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Hořčík v létě potřebujeme mnohem více. V jaké formě ho doplnit a kolik?

Hořčík v létě potřebujeme mnohem více. V jaké formě ho doplnit a kolik?

Hořčík (magnesium) je důležitý a velmi často také deficitní minerál našeho organismu. Tělo si ho neumí samo vytvořit, a proto musí...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Chcete krásnou, zářivou a hydratovanou pleť? Doplňte do těla zinek. Je to totiž výborný spojenec pro zdravou pokožku. Je také důležitý...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Jedním z typických symbolů jara je bříza, která má hojné použití ve fytoterapii, lidové medicíně. Byla jedním z magických stromů, vyhledávaných...