Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál
zdroj: Shutterstock

Vnitřnosti obecně nebývají moc populární, zejména v kruzích těch, co dbají na zdravé stravování. Většinou za to mohou různé názory, jako je například ten, že obsahují jedovaté látky a jsou plné nečistot. Snad u každé potraviny se už ale objevila informace, že může být škodlivá, aby se poté zjistilo, že to zase tak dramatické není a vlastně jde o celkem zdravou surovinu. Je to stejné i v případě vnitřností?

Co jsou vlastně vnitřnosti?
Pod označením vnitřnosti neboli droby je skryto vše, co zvířata mají uvnitř těla – jde o ledviny, játra, srdce, žaludek, mozek, jazyk, brzlík či krev apod. Řada lidí odmítá tyto suroviny konzumovat kvůli obavě, že obsahují jedovaté látky. Je tomu tak? Odpovědí je, že ano, obsahují. Ovšem v naprosto mizivém množství, které pro člověka ani v nejmenším nepředstavuje nějaké riziko.

Když se zeptáte jakéhokoliv odborníka na výživu, zda patří vnitřnosti do vyvážené stravy, odpoví vám že ano. Obsahují totiž vysoké množství vitamínů, minerálních látek, zato málo tuku. V játrech najdete všechny vitamíny z řady B, zejména hodně vitamínu B12, a také vitamín A a D. Z minerálů jde především o železo, dále zinek, měď nebo chrom. Vnitřnosti jsou také zdrojem plnohodnotných bílkovin. Pravdou je, že vnitřnosti obsahují rovněž cholesterol, disponují ale také lecitinem, který hladinu cholesterolu v krvi snižuje. Zejména ženy trpí často nedostatkem železa a B12 a obojí najdete ve velké míře právě ve vnitřnostech. Není lepší zdroj než právě vnitřnosti, protože z těchto potravin je tělo dokáže využít nejlépe. Když si dvakrát měsíčně dopřejete porci vnitřností, doplníte případný deficit vitamínů A, B12 nebo právě železa.

Vnitřnosti jako superpotravina
Je jasné, že konzumace zvířecích orgánů není dnes úplně lákavá pro mnoho lidí, v minulosti však šlo o velmi oblíbené jídlo, díky kterému lidé doplnili svému tělu vše potřebné. Když totiž naši předkové zabili zvíře, bylo normální, že se z něj zužitkovalo všechno. A měli k tomu mnoho důvodů. Například játra strčí do kapsy leckterou superpotravinu. Obsahují všechny potřebné živiny, nebo jsou jimi spíše přímo nadupané. Pravidelná konzumace podpoří zdravé oči a srdce, sníží riziko zánětlivých onemocnění a zvýší v krvi hladinu hemoglobinu. Ledvinky pak obsahují až pětkrát více vitamínu B12, než je doporučená denní dávka. Podobně je to i s vitamínem B2 nebo se selenem. Ledviny jsou rovněž dobré na srdce a také obsahují omega-3 mastné kyseliny.

Z jakých zvířat můžeme vnitřnosti konzumovat?
V podstatě se dají připravit vnitřnosti z jakéhokoliv zvířete. Známe vnitřnosti hovězí, vepřové, drůbeží, rybí, skopové a další. Orgány mladých kusů jsou pak jemnější, například jde o telecí či jehněčí. Pokud si navíc zvolíte bio kvalitu, není nic lepšího, co byste pro sebe mohli udělat. Vnitřnosti sice naleznete i v běžných obchodních řetězcích, ovšem výběr bývá dost omezený, a proto je nejlepší zajít pro ně k řezníkovi či za farmářem. Chcete-li mít jistotu čerstvosti a výběru, ideálně si u nich přímo objednejte konkrétní druhy. Budete tak mít jistotu kvality a zdravějších kusů.

Jak vnitřnosti zpracovat
Například ledvinky nebo játra připravíte velice rychle. Skvěle budou chutnat restované na cibulce s máslem, játra budou dobrá i na grilu. Hodí se k nim například žampiony, ale také různé druhy zeleniny. Oproti drůbežím játrům jsou vepřová či hovězí trochu tužší, hodí se tedy spíše do guláše nebo do klobás. Jednoduchou možností u všech vnitřností je vaření ve vodě, na způsob klasického ovaru. Ledvinky mohou zavánět po moči, což leckoho od jejich konzumace odradí. Proto je zhruba na 20 minut ponořte do octového nálevu v poměru 1/3 octa a 2/3 vody. Vnitřnosti můžete také zamrazit, stejně jako běžné maso. Zamrazte je však ještě v den nákupu a spotřebujte nejdéle do tří měsíců. Samozřejmostí je správná nádoba nebo sáček a pečlivé zabalení. Rozmrazujte pak postupně tak, že je necháte v lednici pomalu povolit.

Kdy je potřeba dát na vnitřnosti pozor
Na konzumaci vnitřností, zejména jater, by si měli dávat pozor těhotné ženy v prvním trimestru, kvůli vysokému obsahu vitamínu A. Vnitřnosti nejsou vzhledem k vyššímu obsahu purinů vhodné ani pro osoby trpící dnou nebo vyšší hladinou kyseliny močové. Naopak by si je měli dopřát osoby se slabou imunitou, starší lidé, ženy, děti nebo lidé po těžší nemoci.

Je jasné, že i po všech těchto informacích nezačnou všichni nadšeně vnitřnosti konzumovat. Přesto pokud nejste zarytí vegetariáni, zkuste si najít surovinu z této skupiny v takové podobě, aby to pro vás bylo přijatelné a užijte si kousek vnitřností alespoň jednou za měsíc. Vaše tělo vám bude vděčné. Může to být například kvalitní paštika, foie gras nebo kvalitní jitrnice, jelítka či tlačenka. Tyhle dobroty bývají chutné a naprosto v pořádku i pro zaryté odpůrce vnitřností.

Zdroje: epochtimes.czpuravia.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale jejich čtení rovná procházce španělskou vesnicí. Jak se v nich naučit...

Čtěte dál
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...