Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?
zdroj: Shutterstock

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy pastináku setého nejsou jedlé a mohou podráždit pokožku, proto je praktické si před manipulací s nimi nasadit rukavice. Tím ale nevýhody této dvouleté rostlinky z čeledi miříkovité končí, protože dál už nabízí jen samé benefity. Proč dát pastináku šanci?

Patří do rodiny rostlin z čeledi miříkovité, vzhledově a chutí se ale podobá zelenině kořenové. Na rozdíl od celeru, mrkve nebo petržele je však poněkud opomíjen, což je velká škoda. Pastinák setý, lidově pastiňák nebo pastyňák, totiž nabízí mnoho výhod týkajících se nejen variability při zpracování, ale také mimořádného nutričního složení a nenáročnosti na pěstování. Co byste o pastináku měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Co je pastinák
Vytrvalá bylina může dosáhnout až výšky 100 cm, spodní hranice je 30 cm. Ve druhém roce života žlutě a žlutozeleně kvete. Pastinák má rád světlo a teplo, proto se mu daří na slunečných místech a není to vůbec překvapivé – jeho domovinou je totiž Středomoří, kde společně s mrkví tvořil základ jídelníčku už dávným Řekům a Římanům (ačkoliv není jisté, zda se nejednalo o mrkev, která tehdy vypadala jinak než dnes). I když vypadá pastinák podobně jako mrkev, je bledší a nabízí výraznější chuť připomínající sladší petržel.

Co všechno obsahuje
S velkým množstvím živin přichází mnoho zdravotních výhod. Pastinák je bohatý na vlákninu, draslík, hořčík a vitamin C. Díky těmto mikroživinám pomáhá snižovat krevní tlak, posiluje imunitu, chrání tělo před infekcemi, záněty a poškozováním volnými radikály. O poslední jmenované se zasluhují také rostlinné fytochemikálie jako je kvercetin, falcarinol a falcarindiol. Jedná se o sloučeniny produkované rostlinami, které lidskému organismu mimořádně prospívají, fungují totiž často i jako silné antioxidanty. Podle některých studií mohou falcarinol a falcarindiol dokonce tělo posílit v boji s rakovinou tlustého střeva. Pastinák také působí močopudně, čímž čistí močový měchýř a močové cesty, zbavuje tělo toxinů. Dávní Římané věřili, že jeho kořeny fungují jako afrodiziakum.

Kdy sklízet a jak ho upravovat
Čas na sklizeň přichází v září, pokud ale kořeny necháte v zemi přes zimu a stihnete je vyndat zkraje jara ještě předtím, než rostlině začnou vyrůstat pupeny, bude o poznání sladší, podobně jako řepa nebo tuřín. Co se vhodné úpravy týče, pak je ideální restování nebo zapékání, protože během vaření se do vody uvolňuje vitamin C a draslík, které jsou rozpustné ve vodě, a pastinák tak ztrácí část svého nutričního bohatství.

Co se s ním dá dělat v kuchyni
Pastinák je vynikající přísadou do různých zapečených jídel, skvěle si rozumí s kořenovou zeleninou. Můžete si tedy zapéci pastinák třeba s mrkví, celerem, dýní, bramborami a uzeným tofu. Připravíte z něj ale i lahodnou kaši, již můžete vyměnit za klasickou bramborovou, nebo jej přidat do salátu nastrouhaný na tenké proužky. Hodí se i do polévek a to nejen jako součást zeleninového základu, ale také jako dochucovadlo. 

Zdroj: verywellfit.comgardenerspath.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí...
4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Velké změny začínají drobnými krůčky, které často mohou mít podobu posílení něčeho, čemu se už nějakou dobu věnujeme. Základem je dávat...
Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...