Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?
zdroj: Shutterstock

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových směrů a mění se názory na jednotlivé potraviny. Mezi lidmi léta letoucí kolují často opravdu nesmyslné mýty, které se s chutí předávají dále. Stačí přitom zapojit také selský rozum – ano, přesně ten, který mnohým z nás v uspěchaném světě chybí. Bohužel existuje opravdu mnoho názorů a mýtů, které vymýšlí různí nadšenci a rádoby odborníci, a ostatní lidé je následně uznávají jako fakta. Pojďme si tedy ujasnit alespoň to nejzákladnější.

NE č.1 – Maso hnije ve střevech
Naprostý nesmysl, ale bohužel velmi rozšířený názor, zejména mezi vegetariány. Kvůli tomuto mýtu se také řada lidí rozhodne z ničeho nic vyřadit maso bez dalších informací nebo prověření. Lidské tělo je přitom plně vybavené k tomu, aby z masa strávilo a vstřebalo všechny důležité živiny. Bílkovina je trávena v žaludku pomocí žaludečních šťáv a trávení pokračuje v tenkém střevě pomocí silných trávicích enzymů. Aminokyseliny pak skrze střevní stěnu procházejí dále do těla. Ve střevě tak už opravdu nezbude nic, co by zde „hnilo“. Pokud tedy váháte a hrajete si s myšlenkou, zda nejíst maso z tohoto důvodu, můžete být úplně v klidu. Není-li váš důvod k vegetariánství jiný, maso si bez obav dopřejte. Maso se sice tráví o něco déle než jiné potraviny, to se však týká bílkovin obecně. Zanesených střev se tedy nebojte.

NE č.2 – Vejce jsou jedny z nejnezdravějších potravin
Poslední dobou tento názor naštěstí již ustupuje. Přesto se ještě stále najde řada lidí, kteří vejce nepovažují za zdravou potravinu, protože žloutek obsahuje hodně cholesterolu. Tento cholesterol však u většiny lidí nezvyšuje jeho hladinu v krvi. Vejce tak nemají žádný vliv na onemocnění srdce u jinak zdravých jedinců. Naopak je pravdou, že vejce patří mezi nejzdravější a nejvýživnější potraviny. Téměř všechny živiny jsou navíc obsaženy ve žloutku, proto je naprosto mylné doporučovat svému okolí žloutku se vyhýbat. Případně aby vejce nejedli vůbec. To je jedna z největších chyb v oblasti stravování.

NE č.3 – cholesterol je nepřítel
Téma cholesterolu jsme již nakousli, tak se na něj podívejme podrobněji. Ohledně tohoto tématu totiž mnoho lidí má zcela zkreslené představy. V první řadě to, čemu lidé většinou říkají cholesterol, není ve skutečnosti cholesterol. Když už bývá rozdělován na tzv. dobrý a špatný, řeč je vlastně o bílkovinách (lipoproteinech), které cholesterol transportují. Zkratky pro tato rozdělení jsou LDL a HDL. A co dané zkratky znamenají? LDL je zkratka anglického názvu „low density lipoprotein“ neboli lipoprotein s nízkou hustotou, HDL pak znamená „high density lipoprotein“, tedy lipoprotein s vysokou hustotou. Pravda je taková, že samotný cholesterol nepřítelem pro nás není. Riziko srdečního onemocnění představuje lipoprotein transportující cholesterol do orgánů potažmo cév, nikoliv cholesterol samotný. HDL jsou tedy lipoproteiny „dobré“, které cholesterol z orgánů odnáší, ten „špatný“ LDL má funkci opačnou. Z dlouhodobého hlediska je tedy správné konzumovat potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, které snižují LDL a současně mírně navyšují HDL. Řeč je například o cibuli, česneku, citrusovém ovoci, olivovém oleji, zeleném čaji, avokádu nebo rybách.

NE č.4 – Když hubnu, musím zapomenout na tuky i sacharidy
Dnes již ani nevíme, kdo je větší nepřítel hubnutí. Jednou to byly tuky, později zase sacharidy. Jak to tedy je? Tuk byl často obviňován ze vzniku nadváhy, protože obsahuje více kalorií na gram než bílkoviny a sacharidy. Ve skutečnosti však tohle nemá v praxi žádný význam. Lidé, kteří přijímají stravu bohatou na tuky, zato menší množství sacharidů, snědí ve finále méně kalorií než ti, kteří konzumují nízkotučnou stravu, ale bohatou na sacharidy. Tento trend vedl lidi postupně k odsouzení sacharidů. Jenže i tato cesta je chybná a názor je to špatný. Klasický princip stravování je postaven na vysokosacharidovém režimu, v populaci mnoho lidí přijímá stravu bohatou na sacharidy a stále zůstávají štíhlí a zdraví. K nadváze totiž mohou vést jak tuky, tak sacharidy. Vše je o poměru a o tom, jaké máte v jídelníčku ostatní potraviny. Celkový životní styl hraje největší roli. Je to jen o správném výběru zdrojů tuků, kvalitních sacharidů, a především dostatku bílkovin. Máte ve stravě rovněž dostatek vlákniny? Jíte zeleninu a ovoce? Dopřejete si pravidelný pohyb? To všechno s vaší hmotností a celkovým zdravím souvisí.

NE č.5 – Když chci zhubnout, musím počítat kalorie
Rádi byste shodili pár kil, a tak se logicky uchýlíte k počítání kalorií v rámci každého jídla, které sníte. Dříve nebo později vás to ale otráví, začnete hřešit, přestanete se kontrolovat a výsledek se nedostaví. Jak to tedy je s tím počítáním? Všude se přece uvádí, že bychom v první řadě měli hlídat kalorický příjem, a když bude nižší než výdej, automaticky půjde hmotnost dolů. Opravdu? Obezita je případem přebytečné energie uložené ve formě nahromaděného tělesného tuku. Ovšem to neznamená, že lidé musejí počítat a zaznamenávat všechno, co pozřou. Je to otročina, u které se nedá dlouhodobě vydržet, pouze vás to odradí od další snahy něco dělat. Život zkrátka není o počítání, přestože u mnoho lidí tento styl funguje. Existuje řada jiných možností, které můžete zvolit pro úpravu hmotnosti, aniž byste počítali kalorie. Chcete příklad? Jednoduše může jít třeba o přijímání více bílkovin, což automaticky povede ke ztrátě hmotnosti, aniž bychom nějak omezovali kalorie.

Zdroj: materiály autora

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Celulitida nebo také „pomerančová kůže“, jakožto estetický problém postihuje mnoho lidí po celém světě, bez ohledu na váhu, pohlaví či postavu, i když se to na první pohled nemusí tak jevit. Přestože se...

Čtěte dál
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Máte stále studené ruce a nohy? Možná trpíte Raynaudovým syndromem

Máte stále studené ruce a nohy? Možná trpíte Raynaudovým syndromem

Syndrom studených končetin je nepříjemné onemocnění, které se projevuje bolestivým zchladnutím a zbělením či zmodráním prstů na rukou...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...