Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?
zdroj: Shutterstock

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že funguje jako alternativa/náhrada běžných obilovin, ale nadchne vás jemnou oříškovou chutí a jedinečným nutričním složením.

Pohanka je pseudoobilovina, tedy příbuzná klasických obilovin jako je oves, ječmen, pšenice nebo žito. Na rozdíl od nich ale neobsahuje lepek, takže se hodí i pro ty, kteří se mu ze zdravotních důvodů musejí vyhýbat. Její výhody ale jistě plně docení i jedinci, kteří ve stravě nemají žádné výživové nebo dietní omezení. Pohanka totiž skvěle chutná, nabízí mimořádné nutriční bohatství a v kuchyni ji můžete využít na bezpočet způsobů. Co dalšího o ní potřebujete vědět?

Co vědět o pohance
Její domovinou je Asie, kde se pěstovala již před tisíci lety. Odtud se rozšířila na Blízký východ, do Evropy a Spojených států. Nejlépe se jí daří v chladnějších oblastech, pěstovat ji ale lze na mnoha různých místech. Její semena se podobají těm pšeničným, mají trojúhelníkový tvar a slupku, kterou je třeba před konzumací odstranit. Prodává se pražená, nepražená nebo mletá v podobě mouky, koupit můžete kroupy nebo lámanku. Kromě vlákniny dodá i spoustu dalších cenných živin.

Jaké výhody přináší našemu zdraví
Je bohatá na flavonoidy rutin a kvercetin. První jmenovaný posiluje cévy, druhý pomáhá snižovat záněty. Díky tomu, že je bohatá na vlákninu, pomáhá zpravidelnit vyprazdňování a odstranit zácpu. Může také hrát roli při kontrole hladiny cukru v krvi – a to nejen díky flavonoidům a vláknině, ale rovněž díky bílkovinám. Výsledky řady studií potvrdily, že tato kombinace pomáhá lidem s cukrovkou druhého typu zlepšovat stav inzulinové rezistence.

Podle výsledků jiných vědců umí pohanka při dlouhodobé a pravidelné konzumaci snižovat také hladinu cholesterolu a krevních tuků. Díky tomu se osvědčuje jako dobrá prevence rozvoje onemocnění srdce a cév. Díky obsahu antioxidantů se mluví i o jejím potenciálu snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny. Z dalších mikroživin je nutné zmínit také měď, mangan, hořčík a fosfor.

Jak ji vybírat a připravit
Pohanku dnes najdete již ve většině obchodů s potravinami, nemusíte zacházet přímo do prodejen zdravé výživy. Jak je naznačeno výše, dostupná není jen „jedna pohanka“, což může být zprvu matoucí. Jakmile si ale zvyknete, budete vědět, jaký druh vybrat a co s ním provést. Pohankovou mouku můžete použít všude tam, kde byste použili mouku pšeničnou. Počítejte však s tím, že se více drolí, má výraznou chuť a spotřebuje více vody, těsto je potom o poznání hutnější. Kdo nemá potíže s lepkem, většinou při pečení část mouky pšeničné tou pohankovou nahradí. Pro přípravu kaší, müsli nebo příloh či různých zeleninových jídel (nahradíte pohankou třeba rýži nebo těstoviny) využijete pohankové kroupy. Dají se smíchat i třeba s ovesnými vločkami, čímž opět vznikne kaše kombinovaná. Kdo má rád kaši jemnější, může vyzkoušet pohanku lámanku.

Jak ji zařadit do jídelníčku

  • Nahraďte část mouky, kterou běžně užíváte, pohankovou, a přidejte tak například do palačinek porci vlákniny.
  • Upečte si zdravé muffiny a přidejte k pohankové mouce trochu mléka, oleje, rozmačkané banány a skořici.
  • Místo ovesné si připravte pohankovou kaši. Ozdobte sušeným ovocem a ořechy.
  • Kupte si pohankové vločky a vychutnejte si je s jogurtem, chia semínky a ovocem.
  • Zkuste si vyrobit domácí soba nudle, které jsou tradičně z pohankové mouky.

Zdroj: webmd.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často zahlceni informacemi o nových superpotravinách a dietních trendech....

Čtěte dál
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...
Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Velikonoce klepou na dveře a co nevidět se pustíme do přípravy nejrůznějších dobrot typických pro toto jarní období. Mazance, jidáše,...
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Sotva jsme se vzpamatovali z Vánoc, a přestože tomu počasí zatím moc neodpovídá, jsou tu další svátky tentokrát spojené s příchodem...
Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak...
Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Znáte to, člověk běhá od trouby k balícímu papíru a od balícího papíru k výzdobě, která už vlastně měla být dávno rozvěšená po pokojích,...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...