Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou jidášů. Přestože mazanec nemůže na našem velikonočním stole chybět, možná nemůžete říct, že byste o něm věděli všechno. Povězme si tak něco o historii a původu tohoto velikonočního „bochníku“, který rozhodně nepečeme jen u nás v Čechách. Odkud se vzal, jak přišel ke svému jménu, jak si jej upéct a jak si připravit o něco zdravější verzi?
Velikonoční mazanec – původ a tradice
Tradice pečení velikonočního mazance je velmi dlouhá, nejstarší dochované recepty se datují až k šestnáctému století. Původ mazance jako sladkého kynutého chleba tak můžeme najít v historii anglosaských i jiných evropských zemí. Původně měl oslavovat bohyni jara, s příchodem křesťanství si však mazanec uchoval oblibu a byl součástí velikonoční almužny pro chudé. Jako takový byl však jen ze základního těsta. Mazanec zdobený rozinkami, ořechy a mandlemi se podával v bohatších vrstvách, nebo byl určený pro lepší návštěvy. Součástí správného mazance by měl být kříž, stejně jako na bochníku chleba. Jde o připomínku skutečnosti, že bychom k němu měli přistupovat jako k Božímu daru. Naříznutí zároveň pomáhá úniku páry během pečení a brání tak popraskání.
Kde se vzal název „mazanec“ a kde všude ho znají?
Mazanec se obvykle pekl na Bílou sobotu, o Velikonoční neděli jej pak hospodyně vzaly s sebou do kostela ke svatému pomazání, čili posvěcení od kněze. Právě tak vnikl název pomazanec nebo také jednoduše mazanec. Ačkoliv jste možná přesvědčeni o opaku, mazanec není výsadou českých Velikonoc. Peče se například v Německu i v Rakousku, v Rusku má název kulič, přidává se do něj zakysaná smetana a jemná mouka. V Itálii mají také svou obdobu mazance, která voní pomerančovou kůrou a je zdobená mandlemi.
Jak se peče domácí mazanec?
Mazanec si sice můžete jednoduše koupit, ale domácí je domácí, tak proč to nezkusit? Základem jsou kvalitní ingredience a chuť pustit se do toho, která se určitě vyplatí. Aby se mazanec povedl a těsto dobře nakynulo, je třeba kvásek z čerstvého droždí rozdělat ve vlažném mléce. Než se pustíme do přípravy těsta, všechny suroviny necháme aspoň půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Po zadělání necháme těsto znovu odpočívat v teple, a to alespoň hodinu. Je potřeba dát kynutí mazance skutečně dostatek času, trpělivost se vyplatí a mazanec pak bude krásně nadýchaný. Před vložením do trouby nezapomeňte na zmíněné naříznutí do tvaru kříže. Po upečení by si měl mazanec opět odpočinout, rozhodně s krájením nepospíchejte, mohl by se srazit.
Velikonoční mazanec zdravěji? Jde to!
Nedělá vám dobře kynuté těsto? Jste na dietě nebo preferujete zdravé stravování? Žádný problém, mazanec můžete jednoduše připravit i ve zdravější variantě, stačí pár jednoduchých triků. Zásadní je použití mouky, místo klasické můžeme použít třeba žitnou celozrnnou nebo špaldovou. Přidat můžeme také ovesné vločky, k doslazení použijeme třtinový cukr nebo ještě lépe med. Dále pak polotučný tvaroh, kokosový olej či bio prášek do pečiva. Každý recept na mazanec je trochu jiný, a i v těch zdravých verzích najdete spoustu zajímavých ingrediencí.
Zdroj: toprecepty.cz, idnes.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?
Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně dováží? Jsou pro nás i v zimě přínosné, nebo spíš naopak? Jsou dekorace...
Čtěte dál