Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek
zdroj: Shutterstock

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou jidášů. Přestože mazanec nemůže na našem velikonočním stole chybět, možná nemůžete říct, že byste o něm věděli všechno. Povězme si tak něco o historii a původu tohoto velikonočního „bochníku“, který rozhodně nepečeme jen u nás v Čechách. Odkud se vzal, jak přišel ke svému jménu, jak si jej upéct a jak si připravit o něco zdravější verzi?

Velikonoční mazanec – původ a tradice
Tradice pečení velikonočního mazance je velmi dlouhá, nejstarší dochované recepty se datují až k šestnáctému století. Původ mazance jako sladkého kynutého chleba tak můžeme najít v historii anglosaských i jiných evropských zemí. Původně měl oslavovat bohyni jara, s příchodem křesťanství si však mazanec uchoval oblibu a byl součástí velikonoční almužny pro chudé. Jako takový byl však jen ze základního těsta. Mazanec zdobený rozinkami, ořechy a mandlemi se podával v bohatších vrstvách, nebo byl určený pro lepší návštěvy. Součástí správného mazance by měl být kříž, stejně jako na bochníku chleba. Jde o připomínku skutečnosti, že bychom k němu měli přistupovat jako k Božímu daru. Naříznutí zároveň pomáhá úniku páry během pečení a brání tak popraskání.

Kde se vzal název „mazanec“ a kde všude ho znají?
Mazanec se obvykle pekl na Bílou sobotu, o Velikonoční neděli jej pak hospodyně vzaly s sebou do kostela ke svatému pomazání, čili posvěcení od kněze. Právě tak vnikl název pomazanec nebo také jednoduše mazanec. Ačkoliv jste možná přesvědčeni o opaku, mazanec není výsadou českých Velikonoc. Peče se například v Německu i v Rakousku, v Rusku má název kulič, přidává se do něj zakysaná smetana a jemná mouka. V Itálii mají také svou obdobu mazance, která voní pomerančovou kůrou a je zdobená mandlemi.

Jak se peče domácí mazanec?
Mazanec si sice můžete jednoduše koupit, ale domácí je domácí, tak proč to nezkusit? Základem jsou kvalitní ingredience a chuť pustit se do toho, která se určitě vyplatí. Aby se mazanec povedl a těsto dobře nakynulo, je třeba kvásek z čerstvého droždí rozdělat ve vlažném mléce. Než se pustíme do přípravy těsta, všechny suroviny necháme aspoň půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Po zadělání necháme těsto znovu odpočívat v teple, a to alespoň hodinu. Je potřeba dát kynutí mazance skutečně dostatek času, trpělivost se vyplatí a mazanec pak bude krásně nadýchaný. Před vložením do trouby nezapomeňte na zmíněné naříznutí do tvaru kříže. Po upečení by si měl mazanec opět odpočinout, rozhodně s krájením nepospíchejte, mohl by se srazit.

Velikonoční mazanec zdravěji? Jde to!
Nedělá vám dobře kynuté těsto? Jste na dietě nebo preferujete zdravé stravování? Žádný problém, mazanec můžete jednoduše připravit i ve zdravější variantě, stačí pár jednoduchých triků. Zásadní je použití mouky, místo klasické můžeme použít třeba žitnou celozrnnou nebo špaldovou. Přidat můžeme také ovesné vločky, k doslazení použijeme třtinový cukr nebo ještě lépe med. Dále pak polotučný tvaroh, kokosový olej či bio prášek do pečiva. Každý recept na mazanec je trochu jiný, a i v těch zdravých verzích najdete spoustu zajímavých ingrediencí.

Zdroj: toprecepty.czidnes.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně dováží? Jsou pro nás i v zimě přínosné, nebo spíš naopak? Jsou dekorace...

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...
Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Velikonoce klepou na dveře a co nevidět se pustíme do přípravy nejrůznějších dobrot typických pro toto jarní období. Mazance, jidáše,...
Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Sotva jsme se vzpamatovali z Vánoc, a přestože tomu počasí zatím moc neodpovídá, jsou tu další svátky tentokrát spojené s příchodem...
Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Znáte to, člověk běhá od trouby k balícímu papíru a od balícího papíru k výzdobě, která už vlastně měla být dávno rozvěšená po pokojích,...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...