Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě omáček, marinád, dresinků či zálivek. Octová ulička v obchodě ale může být poněkud matoucí: tolik různých druhů! Jak se v nich vyznat?

Používá ho každý, ale ne každý dokáže ocenit jeho výjimečný charakter i jemné nuance chutí a kyselinek. Ocet známe pro jeho nakyslou chuť zvýrazňující pokrmy a sloužící jako vyrovnávací složka v omáčkách a marinádách. Co ale ukrývají druhy jako je balsamiko, vinný ocet, jablečný nebo rýžový? Společně nahlédneme do složitého světa octů a pokusíme se rozklíčovat kde, kdy a proč daný druh použít.

V čem se jednotlivé druhy octa liší
Obecně vzato se druh octa liší podle toho, z čeho se vyrábí a jak se následně zušlechťuje. Jaké druhy octa jsou nejoblíbenější a jaké mají využití?

1. Balsamikový
S jeho pomocí vykouzlíte lahodné dresinky, glazury nebo marinády či redukce. Je králem italské kuchyně a vyrábí se z lisované hroznové šťávy, což mu dodává jemný a ovocný chuťový profil. Tradiční je tmavě fialová barva, ta se může lišit v závislosti na přidání dalších druhů ovoce. Balzamico je oblíbený pro pověstnou sladkost a sirupovitou konzistenci.

2. Destilovaný bílý
Hodí se pro nakládání, přípravu vajec nebo pečení, využijete ho i jako čisticí prostředek v domácnosti. Vzniká destilací klasického octa teplem páry, která v podstatě převaří tekutinu na čistou kyselinu octovou.

3. Z bílého vína
Využijete ho místo koření, při nakládání, přípravě dresinků, dochucování omáček, polévek či náplní, při vytváření marinád. Jak název napovídá, vyrábí se z bílého vína: to fermentuje a oxiduje na kyselinu a poté se destiluje. Vyniká jemně ovocným chuťovým profilem, díky čemuž je oblíbeným pomocníkem při dochucování i nakládání, je také základem mnoha klasických omáček, třeba holandské.

4. Z červeného vína
Je skvělý do dresinků, omáček, marinád i pro nakládání. Vyrábí se v podstatě stejně jako ocet z vína bílého, s tím rozdílem, že vstupní surovinu tvoří víno červené. V kuchyni nachází podobné využití jako jeho bílý bratr, jen je třeba pamatovat na to, že může obarvit jídlo, což není vždycky žádoucí. Oproti bílému vinnému octu má také poněkud plnější, výraznější, jaksi buclatější nebo těžší aroma.

5. Šampaňský
Pro slavnostní příležitosti se, stejně jako šampaňské, hodí ocet vyrábějící se z kvašených (i dvakrát) bílých hroznů, případně doplněných jiným ovocem pro hlubší chuťový profil (například pomeranče). Je jemnější než jiné druhy octa, proto je ideální pro použití do slavnostních dresinků a marinád, skvěle se hodí i pro oživení koktejlů.

6. Sherry
Španělská a baskická základní surovina vyráběná kvašením fortifikovaného vína v dubových sudech, což dává sherry octu komplexní chuťový profil. Použít ho můžete všude tam, kde byste použili balzamiko, jen je třeba vzít v úvahu jeho o něco jemnější, tedy řekněme středně plnou, chuť.

7. Jablečný
Kvašením jablečného cukru vzniká kyselina octová typická štiplavou, ovocnou a kyselou chutí. Takto vytvořený jablečný ocet výtečně prospívá zdraví: výsledky studií hovoří o jeho schopnostech snižovat hladinu glukózy v krvi, podporovat hubnutí i zdraví pokožky. V kuchyni jej využijete při přípravě marinád, dresinků i omáček.

8. Rýžový
Hojně se užívá v Japonsku, Koreji, Číně a Vietnamu. Vyrábí se z rýžového vína a běžně se používá pro přípravu omáček, marinád, dresinků, smažené rýže a dalších pokrmů jako je poke bowl nebo sushi. Vyniká jemnou, sladkou chutí a velmi mírnou kyselostí, díky čemuž může posloužit i jako všestranná možnost dochutit cokoliv bez obav o přílišnou výslednou říznost pokrmu.

9. Sladový
Získává se sladováním ječmene, při němž dochází k přeměně škrobu v jeho zrnech na maltózu. Má světle hnědou barvu a ořechovo-toastovo-citrusový chuťový profil, což z něj činí skvělou volbu pro přípravu dipů, ozdobu obloh nebo dochucování polévek či tradičních anglických jídel typu fish and chips nebo různých druhů sendvičů.

10. Černý
Druh rýžového octa vyrábějící se z lepkavé rýže. Je typický dřevitou, sladovou a kouřovou chutí a používá se jako příměs do lahodných omáček na knedlíky či při dušení vepřové plece nebo žebírek.

Zdroj: brightland.co

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Kvasnice, známé také pod pojmem droždí, jsou poměrně běžnou surovinou v naší domácnosti. Mnozí si pod tímto pojmem představí nepříjemně páchnoucí kostku něčeho, co nám zajistí nakynutí těsta. Rozlišujeme...

Čtěte dál
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak...
Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Schválně, odpovězte si na dvě otázky: Co právě teď děláte? Jasně, čtete tento článek. Ale na co při tom myslíte? To už tak jednoznačné...
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....