Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek
zdroj: Shutterstock

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste si dát chtěli a měli? Pokud budete vybírat ta správná jídla, není nutné, abyste takovým nepříjemným dilematům čelili.

Už dávno neplatí (pokud to ovšem někdy vůbec platilo), že co je zdravé, musí být nudné a nedobré. Jedná se spíše o zaběhlé klišé notorických odpůrců zdravé stravy. Pravdou ale je, že zdravý jídelníček může být neuvěřitelně pestrý, variabilní a v neposlední řadě také velmi chutný. Dokládají to příklady těchto trendy pokrmů, které si můžete s chutí dopřát bez výčitek a obav o své křivky i vitalitu.

1. Pho Bo
Tradiční vietnamský pokrm zdomácněl po celém světě a to nejen díky vietnamským komunitám, podává se i v některých běžných restauracích, kde je součástí jídelníčku. Pochází z provincie Nam Dinh, odkud se dostal Hanoje, hlavního města Vietnamu, a z něj se potom rozšířil do celé Asie, Evropy i USA. Jedná se o polévku, jež se podává zejména k snídani, není ale výjimkou, že se jí po celý den, tedy neuděláte chybu, ani když si ji dopřejete k obědu nebo večeři.

V podstatě jde o vývar z širokými tenkými nudlemi pho (odtud název polévky) se zeleninou. Existuje na něj mnoho receptů a i když tradiční je vývar hovězí, vaří se pho bo i kuřecí, rybí, s krevetami nebo s houbami a mungo klíčky. Maso se krájí na tenké plátky, ze zeleniny chybět nesmí jarní cibulka, bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, bazalka či máta. K dochucení se užívá limetky, chilli papriček v oleji, rybí omáčky a vietnamské pálivé omáčky.

2. Vývary
Než do Česka dorazila Pho Bo, vystačili jsme si s klasickými vývary, které jsou základem české kuchyně a mohou být tak variabilní, jak bohatá je naše fantazie. Jedná se o chutné jídlo, které je nabité živinami a pokud do něj přidáme maso nebo jiný zdroj bílkovin (tofu, tempeh nebo luštěniny) a sacharidy jako jsou nudle, rýže či různé druhy knedlíčků, může se stát i výživným hlavním chodem, který trávení nezatíží ani když si ho dopřejete k večeři. Holý vývar z masa nebo zeleniny můžete navíc použít jako základ do omáčky, která díky němu získá říznější chuť, nebo ho zamrazit pro pozdější použití.

3. Mugcake s tvarohem a čerstvým ovocem
Sladká snídaně nebo svačinka, který zasytí a ukojí chuťové buňky, takže vás nebude honit nevítaná paní Mlsná. Mugcake neboli koláč z hrníčku zvládnete připravit i upéct za 5 minut, ingredience na něj pravděpodobně najdete doma a základní recept můžete upravovat podle libosti! V podstatě jde o to smíchat cca 4 lžíce mouky/ovesných vloček s vejcem, 2 lžičkami mléka, lžící tvarohu a podle chuti s medem či skořicí, směs vlít do nevymazaného hrníčku a na střední vyšší výkon péct v mikrovlnce asi 3 minuty. Po vyklepnutí z hrníčku dozdobte tvarohem a čerstvým ovocem dle chuti.

4. Fermentovaná zelenina
Dodá vlákninu a přírodní probiotika, která posilují jak trávicí, tak imunitní systém. Pro někoho, kdo má problém s pravidelným příjmem zeleniny, se může stát chutnou a praktickou alternativou čerstvých kusů – sbalíte do skleničky a vezmete s sebou na svačinu, můžete zobat jen tak nebo použít pro obložení sendvičů či místo salátu či zeleninové oblohy k hlavnímu jídlu. Pokud máte zahrádku, můžete tímto způsobem skvěle zužitkovat plody vlastního úsilí a vytvořit si do spižírny zásoby, které nějakou dobu vydrží. Svou dávku chuti a cenných živin tak budete mít vždy při ruce.

5. Zeleninové saláty
Čerstvá zelenina je zdrojem vody, vlákniny, vitaminů a minerálů, které naše tělo pro prospívání a vitalitu velmi potřebuje. Saláty jsou skvělou cestou, jak si tento přírodní poklad vychutnat a navíc udělat něco pro své zdraví. Podle toho, čím zeleninu doplníte, poslouží salát jako svačina, oběd nebo večeře – může se stát plnohodnotným hlavním jídlem. K zelenině můžete přidat maso, obilovinu, oříšky, dokonce i ovoce, dále luštěniny, sýry, rostlinný zdroj bílkovin jako je tofu nebo tempeh a další, přikusovat pečivo a střídat různé zálivky. Salát můžete mít na talíři každý den (a to i několikrát) a přesto se, díky jeho neuvěřitelné variabilitě, může v podstatě pokaždé jednat o jiné jídlo. Velmi důležitým prvkem, je zálivka, která dodá salátu šťavnatost a chuť.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zelená káva: ideální pomocník na cestě k vysněné postavě?

Zelená káva: ideální pomocník na cestě k vysněné postavě?

Zdravý životní styl je oblastí, ve které koluje mimořádně velké množství rozporuplných informací. Proměnlivé seznamy doporučených potravin, postupů na hubnutí nebo úžasných doplňků stravy, které vám usnadní...

Čtěte dál
Bojové sporty jako cesta k většímu sebevědomí

Bojové sporty jako cesta k většímu sebevědomí

Možná vás napadne, obzvláště pak ženy, proč kvůli lepší postavě začínat s bojovými sporty. Nechcete přeci odcházet domů s monokly,...
Jak dodržet předsevzetí a vytrvat na cestě k úspěchu? Jednoduchý návod o sedmi krocích

Jak dodržet předsevzetí a vytrvat na cestě k úspěchu? Jednoduchý návod o sedmi krocích

Ledňáčci jsou odhodlaní jedinci, kteří na začátku roku začnou plnit svá předsevzetí s vervou. Bohužel však často po pár měsících ztratí...
Novoroční proslov fitness trenéra: jak začít a jakých chyb se vyvarovat

Novoroční proslov fitness trenéra: jak začít a jakých chyb se vyvarovat

Nadcházející nový rok přináší mnoho příležitostí k tomu, abychom si nastavili nové cíle a splnili si své sny. Mezi nejčastěji zmiňované...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Hula hoop – zábavná sportovní pomůcka, se kterou vás posilování bude bavit

Hula hoop – zábavná sportovní pomůcka, se kterou vás posilování bude bavit

Jistě si vzpomínáte na dětství, kdy jste si hráli s kruhem, točili s ním kolem pasu a soutěžili s kamarády, kdo vytrvá déle, aniž by...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Sacharidové vlny: jak fungují a jsou vhodnou cestou ke zhubnutí?

Sacharidové vlny: jak fungují a jsou vhodnou cestou ke zhubnutí?

V rámci světa fitness a zdravé výživy se stále hledají nové metody, jak dosáhnout optimálního zdraví a kondice. Jednou z těchto metod...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Prázdniny se blíží: jak se dostat rychle do formy?

Prázdniny se blíží: jak se dostat rychle do formy?

Období léta a dovolených je pro mnoho lidí obrovskou motivací k tomu, aby se sebou něco začali dělat. Ruku na srdce: kdo by nechtěl...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...