Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že nevědí, jak s ním v kuchyni nakládat, může se chřest stát skutečně cenným pomocníkem při vaření i inspiraci a nositelem chuti i vitality.
Sezóna chřestu neboli šparglu trvá přibližně od dubna do června a ačkoliv u nás zdomácněl až na přelomu 18. a 19. století, historie jeho užívání je skutečně velmi dlouhá. Její kořeny sahají až do starověkého Egypta a první konzumenty si tak získal již před více než dvěma tisíci lety před naším letopočtem. První evropskou zemí, která tuto lahůdku představila světu, se stala Francie a to zejména díky králi Ludvíku XIV., který se zasloužil o založení prvních chřestových plantáží.
Co jsou pazochy
Možná jste přemýšleli nad tím, jak chřest vlastně jmenovat – nikdy si totiž nekoupíte jen jeden kus, chřest se vždy prodává ve svazku tvořeném několika… Čím vlastně? Pravdou je, že chřestovým částem, dílům nebo kusům, chcete-li, se říká zvláštním názvem pazochy. V obchodě tedy kupujete svazky jednotlivých pazochů neboli oddenků. A ty nabízejí celou řadu prospěšných vlastností, které podporují zdraví a vitalitu.
V čem mohou chřestové oddenky prospět
Je všeobecně známo, že chřest je považován za poměrně účinné přírodní afrodiziakum podněcující libido, to se ale týká jen druhu bílého a navíc to není jediné pozitivum, které má chřest na svém kontě. Kromě toho je bohatý na vodu, kyselinu listovou a fytochemikálie, především steroly chránící před vlivem volných kyslíkových radikálů a podílející se na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Kromě toho dodají pazochy také rutin, nezbytný pro zdraví cév, jeho dalším známým zdrojem je třeba pohanka. Zelený chřest navíc obsahuje solidní množství vitaminu C, který podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a posiluje imunitu.
Jaké druhy chřestu existují
Zmínili jsme, že bílý chřest údajně působí jako afrodiziakum nebo že zelený je bohatý na vitamin C. Pravdou totiž je, že neexistuje jen jeden druh chřestu, ale na trhu je jich k dostání hned několik – tedy konkrétně tři. Nejlahodnější, ale také s nejvyššími nároky na pěstování, je právě onen „afrodiziacký“ bílý chřest. Zelený špargl je oproti bílému poněkud tužší a více blanitý, zato nabízí výraznější chuť a méně náročné pěstování, při němž nevyžaduje žádné speciální podmínky. Posledním druhem je chřest fialový, který se chutí i vlastnostmi blíží tomu bílému, setkáte se s ním ale jen velmi vzácně, protože k mání bývá zřídka.
Jak špargl zpracovat a upravit
Před vlastní úpravou je nutné jej pořádně očistit a následně okrájet konce. Bílý chřest musíte oloupat, zelený ne, ovšem pouze v případě, že je čerstvý a ještě nezačal dřevnatět, k čemuž má sklony. Ideální úpravou chřestu je takzvané blanšírování spočívající v krátkém spaření a následném ochlazení. Tato šetrná úprava se postará o to, že v chřestu zůstane zachováno jeho významné nutriční bohatství, které bude moci, vedle chuti a aromatu, vašemu tělu taktéž předat.
S čím ho podávat
Blanšírovaný chřest skvěle chutná v kombinaci s česnekem a různými druhy krémových a sýrových omáček, podávat jej ale můžete i v mnohem jednodušším provedení a nepochutnáte si o nic méně. Špargl je lahodný i po přelití máslem nebo posypání sýrem, podávaný s vařenými brambory, poslouží také jako přísada pro zapékání nebo ingredience do polévky.
Zdroj: jogadnes.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?
Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího česneku, svěží jarní bylinky a jednoho z nejvýznamnějších životabudičů...
Čtěte dál