Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO
zdroj: Shutterstock

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání a vitalitě organismu. Jak poznáte, že vám DAO schází, v čem to může být nebezpečné a jak nástupu takového stavu předejít?

Už se vám stalo, že jste snědli něco, co vám chutnalo, ale druhý den jste se potýkali s bolestmi hlavy, nevolností nebo výsevem svědivé vyrážky? Taková situace mohla být zapříčiněna nedostatkem enzymu diaminoxidázy, známé pod zkratkou DAO, který je zodpovědný za metabolismus histaminu, neurotransmiteru, který funguje v rámci imunitního systému a nejvíce při alergických reakcích.

Jak DAO souvisí s histaminem
Trávicí enzymy, k nimž patří i DAO, jsou zodpovědné za rozklad živin a jejich přípravu na vstřebávání ve střevech. Konkrétně DAO má na starosti udržování rovnováhy mezi požitým a uvolněným histaminem a když ho ve střevech není dost, histamin se nerozkládá, přechází do krve a v ní se hromadí. To s sebou nese řadu nežádoucích účinků jako jsou bolesti hlavy, nevolnosti, průjem nebo kopřivka. K těm dochází po požití potravin bohatých na histamin.

Které potraviny histamin obsahují
Obecně je přítomnost histaminu v potravinách připisována některým bakteriím, které degradují bílkoviny, může se jednat třeba o bakterie mléčného kvašení používané k získávání fermentovaných pochutin jak jsou zrající sýry či kvašená zelenina. Histamin se dále objevuje v uzeninách, rybách (čerstvých, uzených, konzervovaných), mořských plodech, v citrusech, jahodách, ananasu, kiwi, čokoládě a rajčatových omáčkách. Uvolňování histaminu z buněk stimuluje vepřové maso, vaječné bílky a houby, dále přísady jakou jsou siřičitany, dusitany, glutamát sodný, benzoát a žlutá potravinářská barviva, také nápoje typu vína nebo cideru.

Jaké má nedostatek DAO příčiny
Na vině může být genetika nebo léky blokující aktivitu enzymu, jedná se o běžnou medikaci typu analgetik, antihistaminik, antidepresiv, diuretik, antibiotik a léků na vysoký krevní tlak. Za nedostatkem DAO mohou stát i zánětlivá onemocnění střev jako je Crohnova choroba, celiakie nebo ulcerózní kolitida, dále je to konzumace potravin s histaminem. Tolerance histaminu je u každého jiná, k otravě dochází při hladině vyšší než 600 mg, u netolerantních osob s nedostatkem DAO však může příznaky vyvolat i mnohem nižší množství, od 50 do 75 mg.

Jaké jsou důsledky hromadění histaminu a nedostatku DAO
Dotýkají se celého těla a mnoha systémů. Zasažen je centrální nervový systém, což se projevuje bolestmi hlavy, únavou a závratěmi; kardiovaskulární systém, kdy může vlivem rozšíření cév a nízkého krevního tlaku bolet hlava a zčervenat obličej; trávicí systém v jehož rámci dochází k podráždění tlustého střeva a výsledkem toho k průjmu, zácpě, nevolnosti nebo zvracení; dýchací systém, s čímž souvisí astma. Dopady se objevují i na kůži v podobě ekzému, dermatitidy či kopřivky, může se dostavit akutní bolest svalstva nebo kostí.

Jak se při nedostatku DAO stravovat
Jídelníček určený k léčbě DAO nedostatku by měl být založen jak na výběru potravin s nízkým obsahem histaminu, tak na úpravě kombinace určitých potravin a vyvarování se takových, které mohou uvolňování histaminu nebezpečně spustit. Ze stravy by měly zmizet fermentované potraviny, klobásy, salámy, zrající sýry, rybí konzervy nebo čerstvé ryby s tmavým masem. Týká se to i fermentovaných nebo destilovaných alkoholických nápojů. Přítomnost histaminu v potravinách typu rajčat, oliv, luštěnin a obilovin je minimální a není tedy třeba se jim vyhýbat, totéž ale nelze říci o špenátu.

Zdroj: steptohealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte? Budíte se v noci opakovaně v podobnou hodinu a říkáte si, jaká...

Čtěte dál
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Anafylaktický šok – jak se projevuje a jaká se podává první pomoc?

Anafylaktický šok – jak se projevuje a jaká se podává první pomoc?

Alergie jsou dnes již tak běžnou součástí života, že se často neberou příliš vážně. Představte si však, že alergie je jako nepřítel,...
Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Já nemám na nic alergii! A jak to víte? První výskyt alergie v dospělém věku není nijak výjimečnou záležitostí. Pokud jste doteď nevěděli...
Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak...
Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Schválně, odpovězte si na dvě otázky: Co právě teď děláte? Jasně, čtete tento článek. Ale na co při tom myslíte? To už tak jednoznačné...
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...