Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?
zdroj: Shutterstock

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které se rajčata kupovaná v obchodě nemohou vyrovnat.

Rajče je vytrvalá rostlina, vzrostlejší pak i dobře odolává chladu. Její pěstování není nijak složité, pěstují se buď tyčkové nebo keříčkové druhy a najdeme je snad na každé české zahrádce, i na mnoha balkonech a terasách.

Jak sázet rajčata?
Rajčata bude nejjednodušší vysazovat z předpěstovaných sazenic. Sazenice by měla být pevná a viditelně zdravá, je nutné zachovat také bohatý a vlhký kořenový bal. Výsadbu provádíme zhruba od konce dubna do konce května, záleží samozřejmě také na počasí a odrůdě. Rajčata bude vhodné vysadit na slunné, ale zároveň kryté místo. Obezřetní zahrádkáři obvykle bez ohledu na počasí vysazují rajčata až po tzv. zmrzlých mužích, tedy na počátku druhé poloviny května. Sazenice vysazujeme v dostatečné vzdálenosti, je vhodné použít také speciální substrát s počáteční vyšší dávkou hnojiva. Důležitá je také první bohatá zálivka. K odrůdám, které potřebují oporu umístíme kovové nebo dřevěné tyče, určitě ale ještě před výsadbou sazenic, abychom poté nepoškodili jejich kořeny. Pokud už máme zasazeno, a přitom ještě můžou hrozit přízemní mrazíky, můžeme na noc přikrýt rostliny ochrannou textilií.

Zdraví ukryté v rajčatech
Rajčata obsahují betakaroten a lykopen, vitamín A, B, E, C a K, dále pak draslík, fosfor, vápník, železo, jód, chrom a hořčík. Rajče má vysoký podíl vody a vlákniny, je vhodné jako základ zdravého jarního a letního jídelníčku. Saláty s rajčaty a další zeleninou dodají tělu vitamíny, pročistí střeva a zároveň pomohou s odbouráním přebytečných kil. Existují studie, které upozorňují na pozitivní vliv látek obsažených v rajčatech na zdraví prostaty, stejně jako srdce. Rajčata mají antibakteriální a močopudné účinky, snižují cholesterol, pomáhají dokonce i při ateroskleróze a působí příznivě na zdraví jater. Kyselina listová obsažená v rajčatech dále podporuje krvetvorbu a další látky udržují zdraví našich vlasů, nehtů i pokožky. Mnohé lékařské studie potvrdily také vliv časté konzumace rajčat na snížení rizika vzniku nádorových onemocnění.

Kdy jsou rajčata přírodní lék?
Rajčata působí preventivně proti infarktu, jsou vhodná při křečových žilách, upravují trávení a podporují imunitu. Čerstvá rajčatová šťáva je velmi vhodným zdrojem tekutin a minerálních solí, zároveň pak ochlazuje tělo a ulevuje od celkové únavy při nemoci. Čerstvé rozkrojené plody pomáhají po přiložení na opařená místa a spáleniny. Léčivé účinky má také koupel z rajčatové nati, která snižuje krevní tlak a přináší úlevu unaveným nohám. Rajčata však nejsou příliš vhodná při onemocnění dnou, protože mohou naopak podpořit usazování kyseliny močové v kloubech.

Rajčata jako součást zdravého letního jídelníčku
Rajčata, jak známo ochlazují a osvěžují, jsou proto nezanedbatelnou součástí zdravého a patřičně odlehčeného jídelníčku pro teplé a horké dny. Skvělým lehkým obědem nebo večeří tak budou například italské těstoviny s rajčatovou omáčkou a čerstvou bazalkou, rajčatová pizza nebo polévka. Výborná jsou také zapečená rajčata s kozím sýrem, šopský salát, rajčata s mozzarellou, dušené maso s rajčaty, náš známý rajčatový salát s cibulí apod. Tradiční českou dobrotu, jakou je rajská omáčka s knedlíkem a hovězím masem, nebo plněnými paprikami, si asi nebudeme chtít nechat ujít, ale dopřejme si ji raději v chladnějších dnech podzimu, kdy bude potřeba zahřát se vydatnější stravou.

Zdroj: bylinkyprovsechny.czapetitonline.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího česneku, svěží jarní bylinky a jednoho z nejvýznamnějších životabudičů...

Čtěte dál
Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Tak jako se střídají roční období, mění se i metabolismus naší pleti. Na jaře je potřeba, aby se pomalu přizpůsoboval vyšším teplotám...
Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Já nemám na nic alergii! A jak to víte? První výskyt alergie v dospělém věku není nijak výjimečnou záležitostí. Pokud jste doteď nevěděli...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Jedním z typických symbolů jara je bříza, která má hojné použití ve fytoterapii, lidové medicíně. Byla jedním z magických stromů, vyhledávaných...
Divoké jarní bylinky pro podporu očisty těla

Divoké jarní bylinky pro podporu očisty těla

Březen je měsícem procitání ze zimy a ve vzduchu už je cítit jaro. Příroda se probouzí prvními květy barevných krokusů a co nevidět...