Tajemství štíhlých lidí: Proč je tak těžké udržet si váhu?

Tajemství štíhlých lidí: Proč je tak těžké udržet si váhu?

Zprávy z celého světa hovoří jasně. Obezita je jednou z nejčastějších civilizačních onemocnění. Lidé přibírají a tloustnou. A když zhubnou, ve velkém množství případů si ideální váhu nedokáží udržet a vrací se po čase zpět k původnímu stavu. Co se děje? Kde chybujeme? Proč je v současnosti pro tolik lidí těžké udržet si dlouhodobě optimální hmotnost?

Barbara Rollsová, profesorka výživy na Pennsylvánské státní univerzitě, uvádí jako jeden z možných důvodů poměr zkonzumovaných kalorií vzhledem k hmotnosti potravy. Obézní lidé si s tím často neví rady, chybují, a právě tyto chyby patří mezi ty osudné. Přitom je to docela jednoduché. Jednoduše řečeno, potraviny s vysokým obsahem vody - ovoce, zelenina, polévky, vařené celozrnné produkty - mají nízkou kalorickou hodnotu, ale zasytí. Většina z nich také obsahuje hodně vlákniny (jablko má tři gramy, jeden šálek vařeného ječmene má šest), která zaplní a oddálí nástup hladu.

Začínají polévkou nebo salátem
Ať vědomě nebo ne, mnoho štíhlých lidí dále před hlavním jídlem zařazuje polévku nebo salát. Jedná se o kaloricky málo vydatné pokrmy, které ale zaplní objemem, což později vede k tomu, že toho dotyčný celkově v rámci dalšího chodu/chodů sní méně. Jedna z Rollsových studií zjistila, že lidé, kteří začali jídlo nízkokalorickým salátem - asi 100 kalorií na tři poháry – snědli v rámci dalšího jídla méně kalorií než ti, kteří to neudělali. „První porce vzala přibližně 12 procent kalorií z jídla," říká a dodává, že podobně působí i potraviny s velkým množstvím vody – subjektivně vnímáte, že jste toho snědli víc, než jste ve skutečnosti snědli. Nepleťte si to ovšem se zapíjením jídla vodou. To podle Rollsové nemá podobný účinek. 

Hlídají si porce
Štíhlí lidé nenosí po kapsách schované šálky na odměřování potravin, ani nemívají v kabelce ukrytou kuchyňskou váhu. Ale přemýšlí nad tím, kolik a čeho snědí. Snaží se, aby se na talíři vždy objevilo něco čerstvého, jako je ovoce nebo zelenina, také nezapomínají na bílkoviny a nevynechávají zdravé tuky. Nenakupují také výhodná extra velká balení zvýhodněných pochutin, raději jedí doma než v restauracích a když už se zajdou najíst někam „ven“, nestydí se přestat jíst, když se cítí přejedení. Kromě toho mají jeden chytrý fígl – používají menší talíře, na nichž vždycky potrava vypadá objemněji. Mají tedy pocit, že jedí hodně, ale přitom se najedí tak akorát. V duchu starého přísloví – jez do polosyta, pij do polo-pita.

Nepřejídají se
Tohle už jsme trochu nakousli výše. Štíhlí lidé si nejen hlídají velikosti porcí a skladbu jídelníčku, ale také umění poznat, kdy jednoduše mají dost. A přes tuto hranici se ve vlastním zájmu nepouští. Vědí, že z krátkodobého hlediska by jim bylo akorát špatně a z dlouhodobého by si přivodili právě to, co dnes trápí tolik lidí – nejprve nadváhu a potom obezitu. 

Nepřeskakují jídla
Hlad je nejlepší kuchař. Ale vlčí hlad je nejhorší nepřítel. Koho? Zdraví a štíhlé linie, nebo optimální váhy, chcete-li. Štíhlí lidé to vědí, a proto nepřeskakují jídla a nenechají se nikdy dovést k tomu, aby pocítili vlčí hlad. Protože jakmile přijde ten, sníte cokoliv. Jistě to znáte i z vlastní zkušenosti. Jako omluvu pak často užíváme argument, že jsme přeci od oběda nejedli, tak se teď můžeme pořádně „nažďouchnout“. Tak to ale nefunguje. Štíhlí lidé mají proto vždycky po ruce svačinku, která je od zhoubného vlivu vlčího hladu uchrání.

Umí si jídlo užít
Podle Stephena Gulloa, PhD., psychologa a autora knihy The Thin Commandments Diet,si štíhlí lidé umí jídlo vychutnat. Nevnímají jej pouze jako „potravinu“. Jedí s chutí a bez výčitek svědomí, a tak jim ke štěstí (a sytosti) stačí málo. Protože nejedí proto, aby zaplnili prázdno vzniklé psychickou nepohodou, ale jen proto, aby ukojili přirozenou potřebu těla po výživě. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí? Má blahodárné účinky, které jsou mu přisuzovány? Co vše obsahuje a...

Čtěte dál
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...
Jak dlouhodobě pracovat pod stresem a nevyhořet?

Jak dlouhodobě pracovat pod stresem a nevyhořet?

Nadměrné pracovní vypětí může mít pro zdraví fyzické i psychické důsledky. Pokud se nenaučíte ho úspěšně zvládat, může vyústit až v...
Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného...
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Začal nový čínský rok vepře! Co nám jeho období přinese?

Začal nový čínský rok vepře! Co nám jeho období přinese?

Včerejší den odstartoval v zemích východních kultur několikadenní a velmi očekávané oslavy spojené nejen se začátkem jara, ale především...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Jak razantně snížit spotřebu plastu v domácnosti?

Jak razantně snížit spotřebu plastu v domácnosti?

Značným a takřka nekonečným problémem je nadměrná spotřeba plastů a veškeré s tím související dopady na naši planetu. V rámci vlastního...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Otužování studenou vodou je jednoduchá cesta k pevnému zdraví. Začněte již dnes!

Otužování studenou vodou je jednoduchá cesta k pevnému zdraví. Začněte již dnes!

Pokud se dlouhodobě potýkáte s opakovaným virovým onemocněním, vyzkoušejte otužování. Nejen, že si vybudujete skutečně odolný imunitní...
Máte doma psa? Spěte s ním v posteli a budete mít lepší spánek, tvrdí odborníci

Máte doma psa? Spěte s ním v posteli a budete mít lepší spánek, tvrdí odborníci

Profesorka ekologie, zoologie a odbornice na chování zvířat popisuje, jak psi a kočky u žen ovlivňují spánkové návyky. Podle průzkumu...