Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek
zdroj: Shutterstock

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální kritéria, přesto se i v této době stále těší oblibě klasické fast foody. Jak je to možné? Je pravdou, že i takové řetězce nabízejí zdravější verze rychlého občerstvení, aby dokázaly uspokojit zvyšující se poptávku po těchto jídlech. Přesto v nich stále najdete mnoho lidí, kteří si na tácu odnášejí ke stolu klasická menu.

Rychlé občerstvení je oblíbené hlavně kvůli možnosti dostat do sebe teplé jídlo během pár minut. V dnešní rychlé době je to žádané, proto fast foody mají zatím stále plno. Kdo však alespoň trochu řeší, jak se stravuje, snaží se v takových podnicích zvolit „to nejmenší zlo“. Nebo se snad dá i v rámci rychlého občerstvení najít zdravý a výživný pokrm?

Jisté je, že pokud do takové restaurace zamíříte jednou za čas, nic se vám nestane a žádné zdravotní, ani fyzické důsledky to mít nebude. A to i v případě, že si zde dáte opravdu cokoliv. Pokud ale vaše cesta na jídlo končí ve fast foodu každý týden, nebo snad i několikrát do týdne, je to už problém. A jaký? Přemíra smažených jídel, hodně soli, hodně cukru a nezdravého tuku.

Rizika rychlého občerstvení
Poznávacím znamením běžných jídel z fast foodu je bezesporu jejich příliš vysoká energetická hodnota, proto při opakovaných návštěvách zajistí tělu pravidelný vyšší příjem kalorií, než je běžné denní doporučení, což vede časem k přibírání, obezitě a s tím spojených zdravotních potíží. Nejhorší je takové stravování učit už malé děti, které si na takové jídlo snadno vytvoří návyk a fast foody tak budou nedílnou součástí jejich životů. Ano, možná že dokud jsou malé a aktivní, kalorie tzv. vyběhají. Ale nemění to nic na faktu, že do sebe už od mala cpou nadmíru soli, cukru, nasycených tuků a zadělávají si tak na nebezpečná onemocnění (kardiovaskulární choroby, cukrovka apod.).

Co si můžete ve fast foodech bez obav dopřát?
Abychom ale fast foody jen nekritizovali, ukažme si také to dobré. Nálepka fast food totiž nemusí automaticky znamenat nezdravé jídlo. Vše je o výběru. Běžně dnes řetězce nabízejí nejrůznější verze salátů, některé s obsahem ryb, vajec, šunky nebo kuřecího masa. Můžete tak mít plnohodnotné jídlo, hodně zeleniny a pokud je maso grilované, máte postaráno i o lepší úpravu, než je smažení. Nabídka již bývá dnes široká i co se týče lehčích jídel, vybírejte proto pečlivě a nenechte se zlákat klasikou. Místo velkého burgeru zvolte wrap, vynechte majonézu nebo kalorické těžké zálivky na salát. Je škoda dát si slazený nápoj, zvolte proto raději perlivou vodu, džus s vodou nebo v nejhorším light verze. Pokud zamíříte do bageterie, dejte si celozrnné pečivo, bílkovinu v podobě libového masa, ryby nebo vajíčka a k tomu variace zeleniny. Máte-li rádi rychlá občerstvení čínského nebo indického stylu, zkuste kuřecí směsi s rýží, mohou být i lehce pikantní. Výhodou fast foodů je také podobná nebo úplně stejná nabídka všude po světě, proto se v tom dobře vyznáte a snadněji si vyberete vhodné jídlo, ať už jste kdekoliv.

Myslete na to, že se sice možná chcete najíst rychle, ale také byste byli rádi, kdyby to tělu nějakou dobu stačilo a vy jste mohli dál fungovat. Proto je lepší zvolit takový pokrm, který vašemu tělu dodá energii, živiny, ale nedostanete po něm brzy hlad. Z klasického menu od nejznámějšího fastofoodového řetěžce budete kalorie spalovat dlouho, ale zasycení na delší dobu nečekejte. Jedním takovým menu navíc hravě překročíte denní doporučený příjem cukru, mastných kyselin a razantně také kalorický příjem. A to jen jedním jídlem!

Na co si dát pozor
Jakmile zavítáte pro jídlo do fast foodu, mějte na paměti několik zásad, podle kterých si pak zvolte svůj pokrm. Bohatým zdrojem energie a přepáleného tuku jsou všechny přesmažené kalorické bomby, které vašemu srdečně-cévnímu systému nikdy dobře neudělají. Jako nápoje vždy volte jinou variantu než typické slazené limonády, které žízeň nezaženou, zato do sebe dostanete přemíru cukru. Vybírejte dobře také různé omáčky nebo zálivky. Některé si kaloricky nezadají s celým pokrmem. I zde se tedy vyplatí vědět, čím jídlo doplníte. Jako přílohu pak volte celozrnné verze, tortilly na grilu, pečené brambory ve slupce místo hranolků nebo zeleninu.

Fast foody mohou být tedy vhodnou formou stravy, pokud se jedná o výjimečnou událost jako jsou cesty, nouzový oběd nebo dovolená. Neberte je ale jako běžnou součást životního stylu.

Zdroj: Autor / aktin.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....