V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič
zdroj: Adobe Stock

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější zimě dokonale zahřeje. Nebojte se ho zapojit i do pečení sladkých pokrmů. Máme pro vás několik tipů.

Kromě čaje a exotické kuchyně poslouží zázvor i jako hlavní ingredience do řady skvělých dezertů. Jejich výhoda tkví v tom, že si na nich nejen pochutnáte, ale navíc i posílíte přirozenou obranyschopnost organismu.

Zmrzlinové sendviče se zázvorem a čokoládou

  • 2 šálky vanilkové zmrzliny
  • 30 g kvalitní hořké čokolády (nastrouhané, nasekané)
  • 30 g kandovaného zázvoru (na drobno)

Uvedené suroviny smíchejte. Tvořte sendviče tak, že natřete směs vždy na jednu celozrnnou, kulatou, sušenku a tu přiklopíte druhou. Nechte vychladit alespoň hodinu v mrazáku, kde dojde k propojení chutí.

Zázvorové sušenky s melasou

  • 1 a ¼ šálku hladké špaldové mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky skořice
  • 60 g kandovaného zázvoru
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • malá špetka mletého hřebíčku

Všechny ingredience smíchejte.

  • 1/3 šálku cukru moučka
  • ¼ šálku třtinového cukru moučka
  • 6 lžic másla
  • 1 bílek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky tekuté melasy

Smíchejte v robotu cukry a máslem a postupně přidávejte další ingredience. K tekuté směsi přidejte suchou směs a mixujte společně. Ze vzniklé směsi tvořte kuličky a klaďte je na plech vyložený pečícím papírem. Lžící vytvarujte (stlačte) do tvaru sušenek. Pečte přibližně 15 minut na 180 °C, nechte vychladnout a podávejte.

tip redakce ▾
 
Img

Česká pýcha: vlašské ořechy s jedinečnými výživovými vlastnostmi

Vlašské ořechy. Národní poklad, který bývá kvůli jiným exotickým, a tím pádem více zajímavým, druhům dnes často přehlížen. Jaká škoda! Vlašské ořechy totiž nejen, že skvěle chutnají,...

Zázvorové smoothie

  • 1 banán
  • 2 lžičky mandlového másla
  • 1 lžička tekuté melasy
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • špetka hřebíčku, soli a pepře
  • 1 šálek neslazeného mandlového nápoje

Vše rozmixujte a podávejte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a červená čočka je navíc velice dobře stravitelná....

Čtěte dál
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....
Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý,...
Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Zahřejte se po ránu a nastartujte den výbornou snídaní. Domácí rýžová kaše vám zajistí dostatek energie a pocit sytosti. Fantazii se...
Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým...
Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem...
Zelné placičky s quinoou

Zelné placičky s quinoou

Kysané zelí je doslova národní poklad, který si mi Češi s velkou pýchou doma vyrábíme a pak ho také s chutí konzumujeme. Dopřejte si...
Cuketový perník s čokoládovou polevou

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte...
Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října...
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik...
Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a...