Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější zimě dokonale zahřeje. Nebojte se ho zapojit i do pečení sladkých pokrmů. Máme pro vás několik tipů.
Kromě čaje a exotické kuchyně poslouží zázvor i jako hlavní ingredience do řady skvělých dezertů. Jejich výhoda tkví v tom, že si na nich nejen pochutnáte, ale navíc i posílíte přirozenou obranyschopnost organismu.
Zmrzlinové sendviče se zázvorem a čokoládou
- 2 šálky vanilkové zmrzliny
- 30 g kvalitní hořké čokolády (nastrouhané, nasekané)
- 30 g kandovaného zázvoru (na drobno)
Uvedené suroviny smíchejte. Tvořte sendviče tak, že natřete směs vždy na jednu celozrnnou, kulatou, sušenku a tu přiklopíte druhou. Nechte vychladit alespoň hodinu v mrazáku, kde dojde k propojení chutí.
Zázvorové sušenky s melasou
- 1 a ¼ šálku hladké špaldové mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky skořice
- 60 g kandovaného zázvoru
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- malá špetka mletého hřebíčku
Všechny ingredience smíchejte.
- 1/3 šálku cukru moučka
- ¼ šálku třtinového cukru moučka
- 6 lžic másla
- 1 bílek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky tekuté melasy
Smíchejte v robotu cukry a máslem a postupně přidávejte další ingredience. K tekuté směsi přidejte suchou směs a mixujte společně. Ze vzniklé směsi tvořte kuličky a klaďte je na plech vyložený pečícím papírem. Lžící vytvarujte (stlačte) do tvaru sušenek. Pečte přibližně 15 minut na 180 °C, nechte vychladnout a podávejte.
Zázvorové smoothie
- 1 banán
- 2 lžičky mandlového másla
- 1 lžička tekuté melasy
- 1 lžička kokosového oleje
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- špetka hřebíčku, soli a pepře
- 1 šálek neslazeného mandlového nápoje
Vše rozmixujte a podávejte.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dál