V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič
zdroj: Adobe Stock

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější zimě dokonale zahřeje. Nebojte se ho zapojit i do pečení sladkých pokrmů. Máme pro vás několik tipů.

Kromě čaje a exotické kuchyně poslouží zázvor i jako hlavní ingredience do řady skvělých dezertů. Jejich výhoda tkví v tom, že si na nich nejen pochutnáte, ale navíc i posílíte přirozenou obranyschopnost organismu.

Zmrzlinové sendviče se zázvorem a čokoládou

  • 2 šálky vanilkové zmrzliny
  • 30 g kvalitní hořké čokolády (nastrouhané, nasekané)
  • 30 g kandovaného zázvoru (na drobno)

Uvedené suroviny smíchejte. Tvořte sendviče tak, že natřete směs vždy na jednu celozrnnou, kulatou, sušenku a tu přiklopíte druhou. Nechte vychladit alespoň hodinu v mrazáku, kde dojde k propojení chutí.

Zázvorové sušenky s melasou

  • 1 a ¼ šálku hladké špaldové mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky skořice
  • 60 g kandovaného zázvoru
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • malá špetka mletého hřebíčku

Všechny ingredience smíchejte.

  • 1/3 šálku cukru moučka
  • ¼ šálku třtinového cukru moučka
  • 6 lžic másla
  • 1 bílek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky tekuté melasy

Smíchejte v robotu cukry a máslem a postupně přidávejte další ingredience. K tekuté směsi přidejte suchou směs a mixujte společně. Ze vzniklé směsi tvořte kuličky a klaďte je na plech vyložený pečícím papírem. Lžící vytvarujte (stlačte) do tvaru sušenek. Pečte přibližně 15 minut na 180 °C, nechte vychladnout a podávejte.

tip redakce ▾
 
Img

Česká pýcha: vlašské ořechy s jedinečnými výživovými vlastnostmi

Vlašské ořechy. Národní poklad, který bývá kvůli jiným exotickým, a tím pádem více zajímavým, druhům dnes často přehlížen. Jaká škoda! Vlašské ořechy totiž nejen, že skvěle chutnají,...

Zázvorové smoothie

  • 1 banán
  • 2 lžičky mandlového másla
  • 1 lžička tekuté melasy
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • špetka hřebíčku, soli a pepře
  • 1 šálek neslazeného mandlového nápoje

Vše rozmixujte a podávejte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Quiche s medvědím česnekem

Quiche s medvědím česnekem

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Udělejte si procházku a zajděte si pro něj do lesa. Je to jedna z prvních jarních bylin, která má zajímavý obsah vitamínu C, železa či antibakteriálně působícího...

Čtěte dál
Vafle s lesním ovocem

Vafle s lesním ovocem

Nemůže se již dočkat teplého letního období? Připomeňte si ho sladkou snídaní s vůní lesního ovoce. Spojení medu, borůvek, ostružin...
Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding je lehký, jednoduchý a rychlý dezert, který můžete vyzkoušet i na snídani. Díky spojení kokosu a ovoce dostává puding exotický...
Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Máte-li chuť na lehký oběd či večeři, vyzkoušejte tento vitamíny nabitý salát. Je bohatým zdrojem vlákniny a příjemně zasytí. Pečená...
Falafel z červené řepy

Falafel z červené řepy

Sezónní zeleniny v zimě není mnoho, ale stále je z čeho vybírat. Falafel z červené řepy je výborný podávat například s pečenou sezónní...
Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort je americký klasický dezert, který má mnoho podob. Je vláčný, voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům tento...
Pomazánky z pečené mrkve a česneku

Pomazánky z pečené mrkve a česneku

V zimním období je výběr sezónní zeleniny omezený, ale stále je z čeho vybírat. K dispozici je pak z naší země zelenina uskladněná,...
Hustá cibulová polévka

Hustá cibulová polévka

Po procházce, lyžování či náročném dni v práci všechny potěší něco horkého a vydatného. Ochutnejte tuto hustou cibulovou polévku, která...
Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Domácí ovesné sušenky ocení aktivní sportovci, děti i pracující maminky a to doma, na cestách, ale i za pochodu. Recept můžete jakkoliv...
Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem...
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...