Víte, jak doplnit vitamin D? My známe 5 spolehlivých způsobů

Víte, jak doplnit vitamin D? My známe 5 spolehlivých způsobů

Slunce. Právě o něm se často mluví v souvislosti s vitaminem D. Údajně je jeho největším zdrojem. Nový průzkum amerického magazínu Prevention a společnosti Centrum dokonce přišel s tím, že velmi málo lidí si myslí, že dobré zdroje vitaminu D najdou, když otevřou ledničku. To je ale velká chyba.

„Slunce není dostatečně silné na to, aby z jeho svitu tělo dokázalo vyrábět vitamin D od října do května,“ říká Althea Zanecosky, RD, nutriční specialistka z Philadelphie a mluvčí společnosti American Dietetic Association. „Což se týká především těch, kteří žijí severně od Atlanty,“ dodává. To je pravděpodobně důvod, proč v nedávném výzkumu Mainské univerzity skončila téměř polovina testovaných s nízkým obsahem vitaminu D v krvi. 

Opalovací krémy znemožňují tělu čerpat vitamin D ze slunce
Všude čteme o tom, jak důležitou prevencí rakoviny kůže je užívání opalovacích krémů. To je jistě fakt. Stejně tak je ale pravda, že opalovací krémy se složkou SPF 15 blokují až 90 % UVB paprsků. Tedy přesně toho typu, který tělo využívá k vytváření vitaminu D. Schopnost kůže produkovat vitamin D se rovněž snižuje s věkem. Všechny tyto faktory vedou k velkému problému. Proč? Protože vitamin D, který je dlouhodobě spojován se zdravím kostí, pomáhá i s regulací imunitního systému, snižuje krevní tlak, chrání před depresemi a snižuje riziko diabetu 2. typu, vysokého krevního tlaku a několika druhů rakoviny. Studie provedené v roce 2014 na lékařské univerzitě Kalifornské univerzity v San Diegu také zjistila, že lidé s nízkou hladinou vitaminu D mají až dvakrát vyšší pravděpodobnost, že předčasně zemřou. Jeho nedostatek nám tedy evidentně nesvědčí. 

2 000 miligramů vitaminu D denně
2 000 miligramů vitaminu D. Tuto denní dávku vitaminu D doporučují lékaři osobám trpícím jeho nízkou hladinou v krvi. Lékařský ústav v USA stanovil doporučenou denní dávku vitaminu D na 600 mezinárodních jednotek (IU) pro všechny jedince mladší 70 let. U dospělých nad 70 let je to již 800 IU. Odborníci, a mezi nimi i Althea Zanecosky, se domnívají, že u velké části současné populace není tato denní dávka dodržována, což má za následek zvýšený výskyt nízké hladiny vitaminu D v krvi. Což, jak jsme si popsali výše, může do budoucna všech, jichž se to týká, znamenat velký problém. 

Otevřená lednice. Kde v ní hledat vitamin D?
A když už jsme u toho. Tak vy víte, kde jinde než ve slunečních paprscích, vitamin D hledat? Podle nedávného průzkumu amerického magazínu Prevention a společnosti Centrum na tuto otázku znalo odpověď pouze 22 % dotázaných. Pouze 9 % z nich vědělo, že mezi dobré přírodní zdroje vitaminu D patří losos a jen 5 % uznalo jak jeden z jeho zdrojů i tofu. My víme o dalších 5 způsobech, jak vitamin D doplnit ze stravy. 

Vsaďte na:
Vaječné žloutky (41 IU v jednom kusu) – udělejte si omeletu ze tří vajec s rajčaty a mozzarellou. Přidejte pokrájené tmavé olivy, koření na pizzu a rázem budete mít zdravou omeletu Margheritu. Nebo si trochu oslaďte život výbornými banánovými palačinkami – potřebujete jen dvě vejce a banán.
Tuňák nebo sardinky(154 IU v 85 g konzervovaného tuňáka, 270 IU v 99 g konzervovaných sardinek) – není nic jednoduššího než zdravá rybí pomazánka. Bohatě vám postačí rybičky dle výběru, pomazánkové máslo či Lučina, sůl, pepř a cibule.
Houby shiitake (40 IU v jednom šálku) – přidejte je do jakéhokoliv jídla, osmahněte je na pánvi a sypte s nimi salát, nebo si udělejte netradiční smaženici.
Mandlové mléko (100 IU v 227 g) – popíjejte jen tak jako zdravou svačinku, nebo rozmixujte s banánem, skořicí a lžičkou arašídového másla a vychutnejte si zdravý dezert nabitý živinami.
Ovesné vločky (150 IU v jednom balení) – klasika, která nikdy nezestárne ani neomrzí. Pochutnejte si na oblíbené ovesné kaši, na overnight verzi (vločky smícháte s ovocem, ořechy, jogurtem a trochou vody, uzavřete ve sklenici, protřepete, promícháte a necháte přes noc v lednici), nebo na báječných a jednoduchých banánových sušenkách – ovesné vločky a rozmačkaný banán smícháte a směs kladete na pečící papír. Pečete v troubě na 180°-200° do zezlátnutí. 

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme o běžných lidech, kteří si mohou připsat několik let navíc, a přesto...

Čtěte dál
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance, neboli tanec u tyče, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Dříve jej lidé spojovali především s erotickým a...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Jak kompenzovat sedavé zaměstnání a účinně pracovat s bolestí krční páteře

Jak kompenzovat sedavé zaměstnání a účinně pracovat s bolestí krční páteře

Nejen pohyb, ale především aktivní způsob života je pro některé z nás samozřejmostí. To, že je s naším pohybovým aparátem něco špatně,...