Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?
zdroj: Adobe Stock

Jste vyhladovělí a sedáte si k voňavému talíři, který je plný dobrého jídla. Kdo by odolal a odpočítával si ideální dobu, po kterou má jíst? Jezení a trávení jsou ale procesy, které vyžadují čas. Pokud je uspěcháte, má to mnoho negativních následků.

Když vkládáte jídlo do úst, vnímají chuťové receptory jeho chuť a texturu. To zaznamenává mozek a vysílá signály o tom, že je to dobré. Výborné. Hormony sytosti se ale začnou uvolňovat až poté, co se jídlo dostane do žaludku a střeva. Stoupá hladina inzulinu, živiny se rozkládají, žaludek se plní a současně s tím vším přichází z mozku signál, že už máte dost. To nastává po zhruba 15ti až 20ti minutách. Proto je třeba jídlo pořádně žvýkat, aby se dostalo do žaludku již před-trávené a abychom nepřeskakovali dobu, která je ke zpracování potravy nutná. Co z toho plyne? Ačkoliv je toto 20minutové okno u každého jinak dlouhé, protože tělo každého jedince pracuje jinak rychle, měli byste si na jídlo vždy vyhradit přibližně 20 min. Tak zaručíte, že se nepřejíte a nebudete se potýkat s nepříjemnými pocity plynoucími z přeplněného žaludku ani s ještě méně příjemnými důsledky plynoucími z nadváhy a obezity.

Přejídáme se, protože spěcháme
Důvodů k přejídání existuje spousta. Každý si najde ten svůj. Vede mezi nimi spěch a nedočkavost. V práci máme na obědovou pauzu málo času, mnohdy 30 min až hodinu, z níž nám 20 min zabere cesta do jídelny/restaurace či restaurace a zpět a na jídlo pak připadá opravdu málo času. Jak potom stihnout doporučované 20minutové okno? Nebo si jídlo přineseme do práce v domnění, že si chvilku klidu utrhneme při práci na počítači. Ale potom zjistíme, že nás jídlo zdržuje. Nemůžeme psát oběma rukama, hovořit s klienty po telefonu s plnými ústy, reagovat na dotazy šéfové s pusou zamazanou od omáčky. A tak do sebe rychle naládujeme, co se dá, abychom mohli zase běžně fungovat. Nebo jídla přeskakujeme, zapomínáme na ně a tak, když se k jednomu z nich konečně dostaneme, máme pocit, že si ho zasloužíme v nadměrném množství. A tak sníme všechno, co si naservírujeme, bez ohledu na to, jestli vlastně můžeme nebo už nemůžeme. Důsledkem přeskakování jídel nebo neplnohodnotné výživy mohou být i nutkavé chutě, které vedou ke konzumování čehokoliv a kdykoliv. Není vám to povědomé?

Hlad je převlečená žízeň
Zdá se vám to jako začarovaný kruh, z něhož nevede cesta ven? Nezoufejte. Máme pro vás pár rad, jak se vyvarovat přejídání a kontrolovat svou ideální váhu. Předně, což vyplývá z výše zmíněného, nepřeskakujte jídla. Jezte pravidelně v průběhu dne a uzpůsobte si je svému režimu. Porce, které vás zasytí, ale neunaví. Nehltejte, jezte pomalu a každé sousto pečlivě rozžvýkejte. Nastavte si v hlavě, že na jídlo si zkrátka musíte vyhradit nějaký čas. Vždyť vás živí! Bez něj byste tu nebyli. Nezapomínejte ani na pitný režim. Říká se, že hlad je převlečená žízeň a je to pravda. Když za celé dopoledne vypijete jen pár hrnků kávy a do toho zhltnete pár koblih, tělo přímo touží po vodě, což může maskovat za pocit ustavičného hladu. K tomu se přidruží chutě na sladké a problém je na světě.

tip redakce ▾
 
Img

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním období je tento stav více než nežádoucí. Všude...

Nepřehánějte to se cvičením, pokud dostatečně nespíte
Dávejte si také pozor na přehnanou fyzickou aktivitu a nedostatek spánku. V kombinaci s nepravidelnou stravou a nedostatkem tekutin je tato dvojice pro přejídání vyloženě vybízející. Jak víme, vyčerpání vede k nutkavým chutím na sladké a rychlému doplnění energie. Přehnaná fyzická aktivita s nedostatkem spánku k vyčerpání rozhodně vede. A poslední rada – konzumujte potraviny skutečné, opravdové a čerstvé. Vyhněte se všem průmyslově zpracovaným. Zařaďte dostatek bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Jezte ryby, luštěniny, celozrnné potraviny, ořechy, avokádo, dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Nad tím, co sníte uvažujte dopředu a klidně si chystejte svačinky. S takovým přístupem vás mlsná nepřekvapí a přejídání dáte brzy definitivně sbohem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...