Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?
zdroj: Adobe Stock

Jste vyhladovělí a sedáte si k voňavému talíři, který je plný dobrého jídla. Kdo by odolal a odpočítával si ideální dobu, po kterou má jíst? Jezení a trávení jsou ale procesy, které vyžadují čas. Pokud je uspěcháte, má to mnoho negativních následků.

Když vkládáte jídlo do úst, vnímají chuťové receptory jeho chuť a texturu. To zaznamenává mozek a vysílá signály o tom, že je to dobré. Výborné. Hormony sytosti se ale začnou uvolňovat až poté, co se jídlo dostane do žaludku a střeva. Stoupá hladina inzulinu, živiny se rozkládají, žaludek se plní a současně s tím vším přichází z mozku signál, že už máte dost. To nastává po zhruba 15ti až 20ti minutách. Proto je třeba jídlo pořádně žvýkat, aby se dostalo do žaludku již před-trávené a abychom nepřeskakovali dobu, která je ke zpracování potravy nutná. Co z toho plyne? Ačkoliv je toto 20minutové okno u každého jinak dlouhé, protože tělo každého jedince pracuje jinak rychle, měli byste si na jídlo vždy vyhradit přibližně 20 min. Tak zaručíte, že se nepřejíte a nebudete se potýkat s nepříjemnými pocity plynoucími z přeplněného žaludku ani s ještě méně příjemnými důsledky plynoucími z nadváhy a obezity.

Přejídáme se, protože spěcháme
Důvodů k přejídání existuje spousta. Každý si najde ten svůj. Vede mezi nimi spěch a nedočkavost. V práci máme na obědovou pauzu málo času, mnohdy 30 min až hodinu, z níž nám 20 min zabere cesta do jídelny/restaurace či restaurace a zpět a na jídlo pak připadá opravdu málo času. Jak potom stihnout doporučované 20minutové okno? Nebo si jídlo přineseme do práce v domnění, že si chvilku klidu utrhneme při práci na počítači. Ale potom zjistíme, že nás jídlo zdržuje. Nemůžeme psát oběma rukama, hovořit s klienty po telefonu s plnými ústy, reagovat na dotazy šéfové s pusou zamazanou od omáčky. A tak do sebe rychle naládujeme, co se dá, abychom mohli zase běžně fungovat. Nebo jídla přeskakujeme, zapomínáme na ně a tak, když se k jednomu z nich konečně dostaneme, máme pocit, že si ho zasloužíme v nadměrném množství. A tak sníme všechno, co si naservírujeme, bez ohledu na to, jestli vlastně můžeme nebo už nemůžeme. Důsledkem přeskakování jídel nebo neplnohodnotné výživy mohou být i nutkavé chutě, které vedou ke konzumování čehokoliv a kdykoliv. Není vám to povědomé?

Hlad je převlečená žízeň
Zdá se vám to jako začarovaný kruh, z něhož nevede cesta ven? Nezoufejte. Máme pro vás pár rad, jak se vyvarovat přejídání a kontrolovat svou ideální váhu. Předně, což vyplývá z výše zmíněného, nepřeskakujte jídla. Jezte pravidelně v průběhu dne a uzpůsobte si je svému režimu. Porce, které vás zasytí, ale neunaví. Nehltejte, jezte pomalu a každé sousto pečlivě rozžvýkejte. Nastavte si v hlavě, že na jídlo si zkrátka musíte vyhradit nějaký čas. Vždyť vás živí! Bez něj byste tu nebyli. Nezapomínejte ani na pitný režim. Říká se, že hlad je převlečená žízeň a je to pravda. Když za celé dopoledne vypijete jen pár hrnků kávy a do toho zhltnete pár koblih, tělo přímo touží po vodě, což může maskovat za pocit ustavičného hladu. K tomu se přidruží chutě na sladké a problém je na světě.

tip redakce ▾
 
Img

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním období je tento stav více než nežádoucí. Všude...

Nepřehánějte to se cvičením, pokud dostatečně nespíte
Dávejte si také pozor na přehnanou fyzickou aktivitu a nedostatek spánku. V kombinaci s nepravidelnou stravou a nedostatkem tekutin je tato dvojice pro přejídání vyloženě vybízející. Jak víme, vyčerpání vede k nutkavým chutím na sladké a rychlému doplnění energie. Přehnaná fyzická aktivita s nedostatkem spánku k vyčerpání rozhodně vede. A poslední rada – konzumujte potraviny skutečné, opravdové a čerstvé. Vyhněte se všem průmyslově zpracovaným. Zařaďte dostatek bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Jezte ryby, luštěniny, celozrnné potraviny, ořechy, avokádo, dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Nad tím, co sníte uvažujte dopředu a klidně si chystejte svačinky. S takovým přístupem vás mlsná nepřekvapí a přejídání dáte brzy definitivně sbohem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí se nožem, ale často končí v odpadkovém koši. Stejně jako jiné pecky...

Čtěte dál
Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Říká se, že těhotenství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Je bezesporu plné očekávání, radosti, ale také strachu, aby vše...
Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Zdravé stravování podporuje všechny v těle fungující systémy. Ani oči nejsou výjimkou. I ony totiž potřebují vitamíny a minerály, které...
Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní...
Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Pokud se vyhýbáte slunci, trpíte alergií na laktózu nebo dodržujete veganskou stravu, můžete být ohroženi nedostatkem vitamínu D. Ten...
Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Chcete si dopřát, co máte rádi s těmi, které máte rádi. I to ale můžete činit chytře a tak, abyste neohrozili...
Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bereme je z regálů bez toho, aniž bychom si přečetli jejich složení. Obzvláště o Vánocích, kdy jejich spotřeba stoupá, by nám mělo...
Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní...
Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy jsou cenným zdrojem zdravých tuků. Nikdy by proto ve vašem jídelníčku neměly chybět. Udržují váš metabolismus ve zdravé kondici,...
Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Určitě vás někdy zajímalo, co stojí za tím, že kypřicí prášek nakypří a že kynuté těsto vykyne. Těmito procesy jsme obklopení dnes...
Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Pokud jste se rozhodli pro stravování metodou BLW (zkratka pro Baby Led Weaning), v češtině známou jako jídlo do tlapky, dbejte na...
Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách,...
Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Lepek plní velmi těžko zastupitelnou funkci v pečení. Nahrazení jeho role jde vždy jen částečné a výsledek nikdy nebude zcela dokonalý....
Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Děti netrpělivě očekávají příchod Mikuláše, čerta a anděla. Zkuste letos pro své děti vytvořit zdravý mikulášský balíček. Možností...
Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů....