Jste vyhladovělí a sedáte si k voňavému talíři, který je plný dobrého jídla. Kdo by odolal a odpočítával si ideální dobu, po kterou má jíst? Jezení a trávení jsou ale procesy, které vyžadují čas. Pokud je uspěcháte, má to mnoho negativních následků.
Když vkládáte jídlo do úst, vnímají chuťové receptory jeho chuť a texturu. To zaznamenává mozek a vysílá signály o tom, že je to dobré. Výborné. Hormony sytosti se ale začnou uvolňovat až poté, co se jídlo dostane do žaludku a střeva. Stoupá hladina inzulinu, živiny se rozkládají, žaludek se plní a současně s tím vším přichází z mozku signál, že už máte dost. To nastává po zhruba 15ti až 20ti minutách. Proto je třeba jídlo pořádně žvýkat, aby se dostalo do žaludku již před-trávené a abychom nepřeskakovali dobu, která je ke zpracování potravy nutná. Co z toho plyne? Ačkoliv je toto 20minutové okno u každého jinak dlouhé, protože tělo každého jedince pracuje jinak rychle, měli byste si na jídlo vždy vyhradit přibližně 20 min. Tak zaručíte, že se nepřejíte a nebudete se potýkat s nepříjemnými pocity plynoucími z přeplněného žaludku ani s ještě méně příjemnými důsledky plynoucími z nadváhy a obezity.
Přejídáme se, protože spěcháme
Důvodů k přejídání existuje spousta. Každý si najde ten svůj. Vede mezi nimi spěch a nedočkavost. V práci máme na obědovou pauzu málo času, mnohdy 30 min až hodinu, z níž nám 20 min zabere cesta do jídelny/restaurace či restaurace a zpět a na jídlo pak připadá opravdu málo času. Jak potom stihnout doporučované 20minutové okno? Nebo si jídlo přineseme do práce v domnění, že si chvilku klidu utrhneme při práci na počítači. Ale potom zjistíme, že nás jídlo zdržuje. Nemůžeme psát oběma rukama, hovořit s klienty po telefonu s plnými ústy, reagovat na dotazy šéfové s pusou zamazanou od omáčky. A tak do sebe rychle naládujeme, co se dá, abychom mohli zase běžně fungovat. Nebo jídla přeskakujeme, zapomínáme na ně a tak, když se k jednomu z nich konečně dostaneme, máme pocit, že si ho zasloužíme v nadměrném množství. A tak sníme všechno, co si naservírujeme, bez ohledu na to, jestli vlastně můžeme nebo už nemůžeme. Důsledkem přeskakování jídel nebo neplnohodnotné výživy mohou být i nutkavé chutě, které vedou ke konzumování čehokoliv a kdykoliv. Není vám to povědomé?
Hlad je převlečená žízeň
Zdá se vám to jako začarovaný kruh, z něhož nevede cesta ven? Nezoufejte. Máme pro vás pár rad, jak se vyvarovat přejídání a kontrolovat svou ideální váhu. Předně, což vyplývá z výše zmíněného, nepřeskakujte jídla. Jezte pravidelně v průběhu dne a uzpůsobte si je svému režimu. Porce, které vás zasytí, ale neunaví. Nehltejte, jezte pomalu a každé sousto pečlivě rozžvýkejte. Nastavte si v hlavě, že na jídlo si zkrátka musíte vyhradit nějaký čas. Vždyť vás živí! Bez něj byste tu nebyli. Nezapomínejte ani na pitný režim. Říká se, že hlad je převlečená žízeň a je to pravda. Když za celé dopoledne vypijete jen pár hrnků kávy a do toho zhltnete pár koblih, tělo přímo touží po vodě, což může maskovat za pocit ustavičného hladu. K tomu se přidruží chutě na sladké a problém je na světě.
Nepřehánějte to se cvičením, pokud dostatečně nespíte
Dávejte si také pozor na přehnanou fyzickou aktivitu a nedostatek spánku. V kombinaci s nepravidelnou stravou a nedostatkem tekutin je tato dvojice pro přejídání vyloženě vybízející. Jak víme, vyčerpání vede k nutkavým chutím na sladké a rychlému doplnění energie. Přehnaná fyzická aktivita s nedostatkem spánku k vyčerpání rozhodně vede. A poslední rada – konzumujte potraviny skutečné, opravdové a čerstvé. Vyhněte se všem průmyslově zpracovaným. Zařaďte dostatek bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Jezte ryby, luštěniny, celozrnné potraviny, ořechy, avokádo, dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Nad tím, co sníte uvažujte dopředu a klidně si chystejte svačinky. S takovým přístupem vás mlsná nepřekvapí a přejídání dáte brzy definitivně sbohem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...
Čtěte dál