Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?
zdroj: Adobe Stock

Jste vyhladovělí a sedáte si k voňavému talíři, který je plný dobrého jídla. Kdo by odolal a odpočítával si ideální dobu, po kterou má jíst? Jezení a trávení jsou ale procesy, které vyžadují čas. Pokud je uspěcháte, má to mnoho negativních následků.

Když vkládáte jídlo do úst, vnímají chuťové receptory jeho chuť a texturu. To zaznamenává mozek a vysílá signály o tom, že je to dobré. Výborné. Hormony sytosti se ale začnou uvolňovat až poté, co se jídlo dostane do žaludku a střeva. Stoupá hladina inzulinu, živiny se rozkládají, žaludek se plní a současně s tím vším přichází z mozku signál, že už máte dost. To nastává po zhruba 15ti až 20ti minutách. Proto je třeba jídlo pořádně žvýkat, aby se dostalo do žaludku již před-trávené a abychom nepřeskakovali dobu, která je ke zpracování potravy nutná. Co z toho plyne? Ačkoliv je toto 20minutové okno u každého jinak dlouhé, protože tělo každého jedince pracuje jinak rychle, měli byste si na jídlo vždy vyhradit přibližně 20 min. Tak zaručíte, že se nepřejíte a nebudete se potýkat s nepříjemnými pocity plynoucími z přeplněného žaludku ani s ještě méně příjemnými důsledky plynoucími z nadváhy a obezity.

Přejídáme se, protože spěcháme
Důvodů k přejídání existuje spousta. Každý si najde ten svůj. Vede mezi nimi spěch a nedočkavost. V práci máme na obědovou pauzu málo času, mnohdy 30 min až hodinu, z níž nám 20 min zabere cesta do jídelny/restaurace či restaurace a zpět a na jídlo pak připadá opravdu málo času. Jak potom stihnout doporučované 20minutové okno? Nebo si jídlo přineseme do práce v domnění, že si chvilku klidu utrhneme při práci na počítači. Ale potom zjistíme, že nás jídlo zdržuje. Nemůžeme psát oběma rukama, hovořit s klienty po telefonu s plnými ústy, reagovat na dotazy šéfové s pusou zamazanou od omáčky. A tak do sebe rychle naládujeme, co se dá, abychom mohli zase běžně fungovat. Nebo jídla přeskakujeme, zapomínáme na ně a tak, když se k jednomu z nich konečně dostaneme, máme pocit, že si ho zasloužíme v nadměrném množství. A tak sníme všechno, co si naservírujeme, bez ohledu na to, jestli vlastně můžeme nebo už nemůžeme. Důsledkem přeskakování jídel nebo neplnohodnotné výživy mohou být i nutkavé chutě, které vedou ke konzumování čehokoliv a kdykoliv. Není vám to povědomé?

Hlad je převlečená žízeň
Zdá se vám to jako začarovaný kruh, z něhož nevede cesta ven? Nezoufejte. Máme pro vás pár rad, jak se vyvarovat přejídání a kontrolovat svou ideální váhu. Předně, což vyplývá z výše zmíněného, nepřeskakujte jídla. Jezte pravidelně v průběhu dne a uzpůsobte si je svému režimu. Porce, které vás zasytí, ale neunaví. Nehltejte, jezte pomalu a každé sousto pečlivě rozžvýkejte. Nastavte si v hlavě, že na jídlo si zkrátka musíte vyhradit nějaký čas. Vždyť vás živí! Bez něj byste tu nebyli. Nezapomínejte ani na pitný režim. Říká se, že hlad je převlečená žízeň a je to pravda. Když za celé dopoledne vypijete jen pár hrnků kávy a do toho zhltnete pár koblih, tělo přímo touží po vodě, což může maskovat za pocit ustavičného hladu. K tomu se přidruží chutě na sladké a problém je na světě.

Nepřehánějte to se cvičením, pokud dostatečně nespíte
Dávejte si také pozor na přehnanou fyzickou aktivitu a nedostatek spánku. V kombinaci s nepravidelnou stravou a nedostatkem tekutin je tato dvojice pro přejídání vyloženě vybízející. Jak víme, vyčerpání vede k nutkavým chutím na sladké a rychlému doplnění energie. Přehnaná fyzická aktivita s nedostatkem spánku k vyčerpání rozhodně vede. A poslední rada – konzumujte potraviny skutečné, opravdové a čerstvé. Vyhněte se všem průmyslově zpracovaným. Zařaďte dostatek bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Jezte ryby, luštěniny, celozrnné potraviny, ořechy, avokádo, dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Nad tím, co sníte uvažujte dopředu a klidně si chystejte svačinky. S takovým přístupem vás mlsná nepřekvapí a přejídání dáte brzy definitivně sbohem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...