Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?
zdroj: Adobe Stock

Pokud se vyhýbáte slunci, trpíte alergií na laktózu nebo dodržujete veganskou stravu, můžete být ohroženi nedostatkem vitamínu D. Ten je známý jako „sluneční“ vitamín – tělo jej totiž z 80 % vyrábí na základě dopadu vybraných slunečních paprsků na pokožku. Přirozeně se vyskytuje i v některých potravinách, jako jsou ryby, rybí olej, žloutky, obohacené mléčné výrobky a obilniny.

Vitamín D je nezbytný pro silné kosti. Tvoří totiž prekurzor hormonu kalcitriolu, který tělu pomáhá ze stravy vstřebávat vápník. Proto se nedostatek vitamínu D často pojí se špatným zdravotním stavem kostí, jejich křehkostí a náchylností ke zlomeninám. Výzkumy ale stále odhalují další a další benefity vitamínu D a jeho důležitost při ochraně proti řadě zdravotních problémů. Pravděpodobně hraje významnou roli v prevenci a léčbě mnoha různých stavů, včetně cukrovky druhého typu, vysokého krevního tlaku a roztroušené sklerózy.

Symptomy nedostatku jsou plíživé
Nedostatek vitamínu D se může projevit různě. Nemusí to být hned bolesti kostí a svalů. U některých se deficit může hlásit ke slovu opravdu jemně. Nebo vůbec. Kromě zmíněných kosterních a svalových bolestí se může jednat o sníženou fyzickou vytrvalost, zvýšenou fyzickou citlivost – každý dotek je bolestivý, emoční přecitlivělost a mrzutost, změny nálad a melancholie, potíže se spánkem, vysoký krevní tlak i únavové zlomeniny.

Deficit může mít vážné zdravotní následky
Nízké hladiny vitamínu D mohou představovat poměrně vážné zdravotní riziko a mohou mít řadu příčin. Obzvláště obezřetní bychom měli být v období zimy, kde je přirozeného slunečního světla opravdu málo. Některé studie ukazují, že starší dospělí s tmavší kůží mají poměrně vysoké riziko nedostatku vitamínu D. S procesem stárnutí klesá i schopnost ledvin přeměnit vitamín D na aktivní formu – hormon kalcitriol. Vitamín D z potravy také může být nedostatečně vstřebáván trávicím traktem. Schopnost střev absorbovat jej ze stravy mohou ovlivnit některé choroby, jako třeba Crohnova choroba, cystická fibróza a celiakie. Na vině může být i obezita – lidé s BMI nad 30 by se měli mít na pozoru.

Kolik stačí tělu ke spokojenosti?
Přestože neexistuje shoda o optimálních hladinách vitamínu D, za nedostatečnou obvykle bývá považována koncentrace nižší než 20 ng/ml. Za kritickou je pak považována hladina nižší než 12 ng/ml. Za úroveň adekvátní pro zdravé lidi se obvykle považuje 20-50 ng/ml. Nedostatek lze rychle léčit jen jednou cestou – zajistit dostatečnou suplementaci. Prostřednictvím stravy i doplňků. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 600 IU (IU jsou všeobecně platné mezinárodní jednotky) pro všechny osoby ve věku 1-70 let, u osob starších 70 let se zvedá na 800 IU a to zejména z důvodu optimalizace zdraví kostí. Bezpečná horní mez se pohybuje kolem 4 000 IU, což je rovněž dávka, kterou mohou lékaři pro zvýšení hladiny vitamínu D v krvi předepsat.

tip redakce ▾
 
Img

Zbavte se popraskaných rtů a suchých rukou pomocí obyčejných surovin

Stejně jako se v zimě více oblékáme, aby nám nebyla zima, musíme před mrazem chránit i pleť, která potřebuje v zimním období jinou kosmetiku než v létě. Máme pro vás tipy na péči, kterou...

Mohu si hladinu vitamínu D nechat zjistit?
Ano! Stačí jít ke svému lékaři a pořádat o vypsání krevních odběrů. Hladina vitamínu D se dá zjistit z krve. Pokud máte adekvátní důvod pro odběr, může být hrazen pojišťovnou. Jinak je potřeba si náklady uhradit. Samoplátci si připraví něco okolo 1500 Kč. Peníze jsou to nemalé, přece jen je to ale investice do vašeho zdraví. Pakliže zjistíte, že máte nízkou hladinu vitamínu D a začnete ho suplementovat, může se vám značně zlepšit váš zdravotní stav.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí se nožem, ale často končí v odpadkovém koši. Stejně jako jiné pecky...

Čtěte dál
Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Říká se, že těhotenství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Je bezesporu plné očekávání, radosti, ale také strachu, aby vše...
Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Zdravé stravování podporuje všechny v těle fungující systémy. Ani oči nejsou výjimkou. I ony totiž potřebují vitamíny a minerály, které...
Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní...
Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Chcete si dopřát, co máte rádi s těmi, které máte rádi. I to ale můžete činit chytře a tak, abyste neohrozili...
Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bereme je z regálů bez toho, aniž bychom si přečetli jejich složení. Obzvláště o Vánocích, kdy jejich spotřeba stoupá, by nám mělo...
Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní...
Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy jsou cenným zdrojem zdravých tuků. Nikdy by proto ve vašem jídelníčku neměly chybět. Udržují váš metabolismus ve zdravé kondici,...
Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Určitě vás někdy zajímalo, co stojí za tím, že kypřicí prášek nakypří a že kynuté těsto vykyne. Těmito procesy jsme obklopení dnes...
Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jste vyhladovělí a sedáte si k voňavému talíři, který je plný dobrého jídla. Kdo by odolal a odpočítával si ideální dobu, po kterou...
Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Pokud jste se rozhodli pro stravování metodou BLW (zkratka pro Baby Led Weaning), v češtině známou jako jídlo do tlapky, dbejte na...
Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách,...
Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Lepek plní velmi těžko zastupitelnou funkci v pečení. Nahrazení jeho role jde vždy jen částečné a výsledek nikdy nebude zcela dokonalý....
Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Děti netrpělivě očekávají příchod Mikuláše, čerta a anděla. Zkuste letos pro své děti vytvořit zdravý mikulášský balíček. Možností...
Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů....