Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?
zdroj: Adobe Stock

Pokud se vyhýbáte slunci, trpíte alergií na laktózu nebo dodržujete veganskou stravu, můžete být ohroženi nedostatkem vitamínu D. Ten je známý jako „sluneční“ vitamín – tělo jej totiž z 80 % vyrábí na základě dopadu vybraných slunečních paprsků na pokožku. Přirozeně se vyskytuje i v některých potravinách, jako jsou ryby, rybí olej, žloutky, obohacené mléčné výrobky a obilniny.

Vitamín D je nezbytný pro silné kosti. Tvoří totiž prekurzor hormonu kalcitriolu, který tělu pomáhá ze stravy vstřebávat vápník. Proto se nedostatek vitamínu D často pojí se špatným zdravotním stavem kostí, jejich křehkostí a náchylností ke zlomeninám. Výzkumy ale stále odhalují další a další benefity vitamínu D a jeho důležitost při ochraně proti řadě zdravotních problémů. Pravděpodobně hraje významnou roli v prevenci a léčbě mnoha různých stavů, včetně cukrovky druhého typu, vysokého krevního tlaku a roztroušené sklerózy.

Symptomy nedostatku jsou plíživé
Nedostatek vitamínu D se může projevit různě. Nemusí to být hned bolesti kostí a svalů. U některých se deficit může hlásit ke slovu opravdu jemně. Nebo vůbec. Kromě zmíněných kosterních a svalových bolestí se může jednat o sníženou fyzickou vytrvalost, zvýšenou fyzickou citlivost – každý dotek je bolestivý, emoční přecitlivělost a mrzutost, změny nálad a melancholie, potíže se spánkem, vysoký krevní tlak i únavové zlomeniny.

Deficit může mít vážné zdravotní následky
Nízké hladiny vitamínu D mohou představovat poměrně vážné zdravotní riziko a mohou mít řadu příčin. Obzvláště obezřetní bychom měli být v období zimy, kde je přirozeného slunečního světla opravdu málo. Některé studie ukazují, že starší dospělí s tmavší kůží mají poměrně vysoké riziko nedostatku vitamínu D. S procesem stárnutí klesá i schopnost ledvin přeměnit vitamín D na aktivní formu – hormon kalcitriol. Vitamín D z potravy také může být nedostatečně vstřebáván trávicím traktem. Schopnost střev absorbovat jej ze stravy mohou ovlivnit některé choroby, jako třeba Crohnova choroba, cystická fibróza a celiakie. Na vině může být i obezita – lidé s BMI nad 30 by se měli mít na pozoru.

Kolik stačí tělu ke spokojenosti?
Přestože neexistuje shoda o optimálních hladinách vitamínu D, za nedostatečnou obvykle bývá považována koncentrace nižší než 20 ng/ml. Za kritickou je pak považována hladina nižší než 12 ng/ml. Za úroveň adekvátní pro zdravé lidi se obvykle považuje 20-50 ng/ml. Nedostatek lze rychle léčit jen jednou cestou – zajistit dostatečnou suplementaci. Prostřednictvím stravy i doplňků. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 600 IU (IU jsou všeobecně platné mezinárodní jednotky) pro všechny osoby ve věku 1-70 let, u osob starších 70 let se zvedá na 800 IU a to zejména z důvodu optimalizace zdraví kostí. Bezpečná horní mez se pohybuje kolem 4 000 IU, což je rovněž dávka, kterou mohou lékaři pro zvýšení hladiny vitamínu D v krvi předepsat.

Mohu si hladinu vitamínu D nechat zjistit?
Ano! Stačí jít ke svému lékaři a pořádat o vypsání krevních odběrů. Hladina vitamínu D se dá zjistit z krve. Pokud máte adekvátní důvod pro odběr, může být hrazen pojišťovnou. Jinak je potřeba si náklady uhradit. Samoplátci si připraví něco okolo 1500 Kč. Peníze jsou to nemalé, přece jen je to ale investice do vašeho zdraví. Pakliže zjistíte, že máte nízkou hladinu vitamínu D a začnete ho suplementovat, může se vám značně zlepšit váš zdravotní stav.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...