Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?
zdroj: Adobe Stock

Pokud se vyhýbáte slunci, trpíte alergií na laktózu nebo dodržujete veganskou stravu, můžete být ohroženi nedostatkem vitamínu D. Ten je známý jako „sluneční“ vitamín – tělo jej totiž z 80 % vyrábí na základě dopadu vybraných slunečních paprsků na pokožku. Přirozeně se vyskytuje i v některých potravinách, jako jsou ryby, rybí olej, žloutky, obohacené mléčné výrobky a obilniny.

Vitamín D je nezbytný pro silné kosti. Tvoří totiž prekurzor hormonu kalcitriolu, který tělu pomáhá ze stravy vstřebávat vápník. Proto se nedostatek vitamínu D často pojí se špatným zdravotním stavem kostí, jejich křehkostí a náchylností ke zlomeninám. Výzkumy ale stále odhalují další a další benefity vitamínu D a jeho důležitost při ochraně proti řadě zdravotních problémů. Pravděpodobně hraje významnou roli v prevenci a léčbě mnoha různých stavů, včetně cukrovky druhého typu, vysokého krevního tlaku a roztroušené sklerózy.

Symptomy nedostatku jsou plíživé
Nedostatek vitamínu D se může projevit různě. Nemusí to být hned bolesti kostí a svalů. U některých se deficit může hlásit ke slovu opravdu jemně. Nebo vůbec. Kromě zmíněných kosterních a svalových bolestí se může jednat o sníženou fyzickou vytrvalost, zvýšenou fyzickou citlivost – každý dotek je bolestivý, emoční přecitlivělost a mrzutost, změny nálad a melancholie, potíže se spánkem, vysoký krevní tlak i únavové zlomeniny.

Deficit může mít vážné zdravotní následky
Nízké hladiny vitamínu D mohou představovat poměrně vážné zdravotní riziko a mohou mít řadu příčin. Obzvláště obezřetní bychom měli být v období zimy, kde je přirozeného slunečního světla opravdu málo. Některé studie ukazují, že starší dospělí s tmavší kůží mají poměrně vysoké riziko nedostatku vitamínu D. S procesem stárnutí klesá i schopnost ledvin přeměnit vitamín D na aktivní formu – hormon kalcitriol. Vitamín D z potravy také může být nedostatečně vstřebáván trávicím traktem. Schopnost střev absorbovat jej ze stravy mohou ovlivnit některé choroby, jako třeba Crohnova choroba, cystická fibróza a celiakie. Na vině může být i obezita – lidé s BMI nad 30 by se měli mít na pozoru.

Kolik stačí tělu ke spokojenosti?
Přestože neexistuje shoda o optimálních hladinách vitamínu D, za nedostatečnou obvykle bývá považována koncentrace nižší než 20 ng/ml. Za kritickou je pak považována hladina nižší než 12 ng/ml. Za úroveň adekvátní pro zdravé lidi se obvykle považuje 20-50 ng/ml. Nedostatek lze rychle léčit jen jednou cestou – zajistit dostatečnou suplementaci. Prostřednictvím stravy i doplňků. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 600 IU (IU jsou všeobecně platné mezinárodní jednotky) pro všechny osoby ve věku 1-70 let, u osob starších 70 let se zvedá na 800 IU a to zejména z důvodu optimalizace zdraví kostí. Bezpečná horní mez se pohybuje kolem 4 000 IU, což je rovněž dávka, kterou mohou lékaři pro zvýšení hladiny vitamínu D v krvi předepsat.

tip redakce ▾
 
Img

Zbavte se popraskaných rtů a suchých rukou pomocí obyčejných surovin

Stejně jako se v zimě více oblékáme, aby nám nebyla zima, musíme před mrazem chránit i pleť, která potřebuje v zimním období jinou kosmetiku než v létě. Máme pro vás tipy na péči, kterou...

Mohu si hladinu vitamínu D nechat zjistit?
Ano! Stačí jít ke svému lékaři a pořádat o vypsání krevních odběrů. Hladina vitamínu D se dá zjistit z krve. Pokud máte adekvátní důvod pro odběr, může být hrazen pojišťovnou. Jinak je potřeba si náklady uhradit. Samoplátci si připraví něco okolo 1500 Kč. Peníze jsou to nemalé, přece jen je to ale investice do vašeho zdraví. Pakliže zjistíte, že máte nízkou hladinu vitamínu D a začnete ho suplementovat, může se vám značně zlepšit váš zdravotní stav.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...