Chcete se naučit chutné přípravě ryby? Vyvarujte se těchto 7 chyb

Chcete se naučit chutné přípravě ryby? Vyvarujte se těchto 7 chyb

Snad každý výživový specialista vám řekne, že byste měli jíst dost ryb. A vy byste i chtěli. Jenže pokaždé, když se rozhodnete ukuchtit si nějakou rybí dobrotu, se v kuchyni něco pokazí.

Filet je cítit rybinou. Maso je moc vysušené. Při smažení se rozpadá. A takových stížností na rybí kuchyni existuje bezpočet. Jistě, mohlo se jednat o nějaký špatný kus. Ale ruku na srdce. Mnohem pravděpodobnější bude, že jste se nějaké chyby při přípravě dopustili vy. Nechcete už, aby se výše popsané a další těžkosti opakovaly? Staňte se mistrem na přípravu ryb a vyvarujte se těchto 7 chyb, jichž se často nevědomky dopouštíte. 

  1. Nekontrolujete kosti
    Dokonce i ryby označené jako vykostěné některé kostičky často ještě obsahují. Proto předtím, než se pustíte do čehokoliv dalšího, věnujte dostatečný čas vykostění. A nekontrolujte jen vizuálně. Použijte své ruce. Prsty. Jsou kosti titěrné? Vezměte na pomoc pinzetu. 
  2. Přeháníte to se solí
    Sůl je pro dochucená ryby nezbytná. O tom není pochyb. A je také opravdu dobrá pro vytažení vlhkosti. Nenechte ale filety ležet příliš dlouho v příliš slané marinádě. Jak by to skončilo? Kromě toho, že byste tak jakoukoliv rybku proměnili ve slanečka, by maso i ztvrdlo a vysušilo se. Proto do marinády přidejte jen špetku soli a dosolte až na pánvi.
  3. Zapomínáte na vysušení
    Určitě chcete, aby ryba měla po přípravě křupavou, zlatou kůrčičku. Toho ale nedocílíte, pokud ji předtím pořádně nevysušíte. Použijte k tomu papírovou kuchyňskou utěrku.
  4. Moc rozpalujete pánev
    Ano, jednou z mnoha benefitů rybí kuchyně je rychlá příprava. Nebuďte ale netrpěliví. Nechte pánev rozpálit pozvolna a počkejte, až se olej začne třpytit, ale nebude kouřit. 
  5. Zanedbáváte úpravu kůže
    První strana má tendenci vařit se déle než druhá. Tlustá, mastná kůže pomáhá chránit to, co skrývá. Nechcete ji jíst? To nevadí. Na talíři ji můžete odstranit. Nezanedbávejte ale její přípravu. Možná to tak nevypadá, ale výrazně to ovlivní chuť ryby. Proto kůži na pánev vždy klaďte jako první (stranu s kůží).
  6. Na pánvi rybu neustále posouváte nebo převracíte
    Není třeba rybě na pánvi věnovat setrvalou pozornost. Prozradíme vám jedno sladké tajemství. Ve skutečnosti stačí ji převrátit jen jednou. V opačném případě docílíte jen toho, že se křehké maso potrhá a rozpadne. A to určitě nechcete. Proto nechte první stranu péci, až se rovnoměrně propeče, a jen občas zkontrolujte. Až potom otočte a pečte do zlatova.
  7. Pečete příliš dlouho
    Zbytečně dlouhá doba přípravy bývá nejčastější chybou, jíž se většina lidí při úpravě ryb v kuchyni dopouští. A na výslednou chuť pokrmu má také největší dopad – stane se tuhou, suchou a chuťově nevýraznou. Ačkoliv se doba opékání u jednotlivých druhů liší, obecně platí, že by se měla držet v rozmezí 3-5 minut na stranu. 
Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!