Chcete se naučit chutné přípravě ryby? Vyvarujte se těchto 7 chyb

Chcete se naučit chutné přípravě ryby? Vyvarujte se těchto 7 chyb

Snad každý výživový specialista vám řekne, že byste měli jíst dost ryb. A vy byste i chtěli. Jenže pokaždé, když se rozhodnete ukuchtit si nějakou rybí dobrotu, se v kuchyni něco pokazí.

Filet je cítit rybinou. Maso je moc vysušené. Při smažení se rozpadá. A takových stížností na rybí kuchyni existuje bezpočet. Jistě, mohlo se jednat o nějaký špatný kus. Ale ruku na srdce. Mnohem pravděpodobnější bude, že jste se nějaké chyby při přípravě dopustili vy. Nechcete už, aby se výše popsané a další těžkosti opakovaly? Staňte se mistrem na přípravu ryb a vyvarujte se těchto 7 chyb, jichž se často nevědomky dopouštíte. 

  1. Nekontrolujete kosti
    Dokonce i ryby označené jako vykostěné některé kostičky často ještě obsahují. Proto předtím, než se pustíte do čehokoliv dalšího, věnujte dostatečný čas vykostění. A nekontrolujte jen vizuálně. Použijte své ruce. Prsty. Jsou kosti titěrné? Vezměte na pomoc pinzetu. 
  2. Přeháníte to se solí
    Sůl je pro dochucená ryby nezbytná. O tom není pochyb. A je také opravdu dobrá pro vytažení vlhkosti. Nenechte ale filety ležet příliš dlouho v příliš slané marinádě. Jak by to skončilo? Kromě toho, že byste tak jakoukoliv rybku proměnili ve slanečka, by maso i ztvrdlo a vysušilo se. Proto do marinády přidejte jen špetku soli a dosolte až na pánvi.
  3. Zapomínáte na vysušení
    Určitě chcete, aby ryba měla po přípravě křupavou, zlatou kůrčičku. Toho ale nedocílíte, pokud ji předtím pořádně nevysušíte. Použijte k tomu papírovou kuchyňskou utěrku.
  4. Moc rozpalujete pánev
    Ano, jednou z mnoha benefitů rybí kuchyně je rychlá příprava. Nebuďte ale netrpěliví. Nechte pánev rozpálit pozvolna a počkejte, až se olej začne třpytit, ale nebude kouřit. 
  5. Zanedbáváte úpravu kůže
    První strana má tendenci vařit se déle než druhá. Tlustá, mastná kůže pomáhá chránit to, co skrývá. Nechcete ji jíst? To nevadí. Na talíři ji můžete odstranit. Nezanedbávejte ale její přípravu. Možná to tak nevypadá, ale výrazně to ovlivní chuť ryby. Proto kůži na pánev vždy klaďte jako první (stranu s kůží).
  6. Na pánvi rybu neustále posouváte nebo převracíte
    Není třeba rybě na pánvi věnovat setrvalou pozornost. Prozradíme vám jedno sladké tajemství. Ve skutečnosti stačí ji převrátit jen jednou. V opačném případě docílíte jen toho, že se křehké maso potrhá a rozpadne. A to určitě nechcete. Proto nechte první stranu péci, až se rovnoměrně propeče, a jen občas zkontrolujte. Až potom otočte a pečte do zlatova.
  7. Pečete příliš dlouho
    Zbytečně dlouhá doba přípravy bývá nejčastější chybou, jíž se většina lidí při úpravě ryb v kuchyni dopouští. A na výslednou chuť pokrmu má také největší dopad – stane se tuhou, suchou a chuťově nevýraznou. Ačkoliv se doba opékání u jednotlivých druhů liší, obecně platí, že by se měla držet v rozmezí 3-5 minut na stranu. 
Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...