Chcete se naučit chutné přípravě ryby? Vyvarujte se těchto 7 chyb

Chcete se naučit chutné přípravě ryby? Vyvarujte se těchto 7 chyb

Snad každý výživový specialista vám řekne, že byste měli jíst dost ryb. A vy byste i chtěli. Jenže pokaždé, když se rozhodnete ukuchtit si nějakou rybí dobrotu, se v kuchyni něco pokazí.

Filet je cítit rybinou. Maso je moc vysušené. Při smažení se rozpadá. A takových stížností na rybí kuchyni existuje bezpočet. Jistě, mohlo se jednat o nějaký špatný kus. Ale ruku na srdce. Mnohem pravděpodobnější bude, že jste se nějaké chyby při přípravě dopustili vy. Nechcete už, aby se výše popsané a další těžkosti opakovaly? Staňte se mistrem na přípravu ryb a vyvarujte se těchto 7 chyb, jichž se často nevědomky dopouštíte. 

  1. Nekontrolujete kosti
    Dokonce i ryby označené jako vykostěné některé kostičky často ještě obsahují. Proto předtím, než se pustíte do čehokoliv dalšího, věnujte dostatečný čas vykostění. A nekontrolujte jen vizuálně. Použijte své ruce. Prsty. Jsou kosti titěrné? Vezměte na pomoc pinzetu. 
  2. Přeháníte to se solí
    Sůl je pro dochucená ryby nezbytná. O tom není pochyb. A je také opravdu dobrá pro vytažení vlhkosti. Nenechte ale filety ležet příliš dlouho v příliš slané marinádě. Jak by to skončilo? Kromě toho, že byste tak jakoukoliv rybku proměnili ve slanečka, by maso i ztvrdlo a vysušilo se. Proto do marinády přidejte jen špetku soli a dosolte až na pánvi.
  3. Zapomínáte na vysušení
    Určitě chcete, aby ryba měla po přípravě křupavou, zlatou kůrčičku. Toho ale nedocílíte, pokud ji předtím pořádně nevysušíte. Použijte k tomu papírovou kuchyňskou utěrku.
  4. Moc rozpalujete pánev
    Ano, jednou z mnoha benefitů rybí kuchyně je rychlá příprava. Nebuďte ale netrpěliví. Nechte pánev rozpálit pozvolna a počkejte, až se olej začne třpytit, ale nebude kouřit. 
  5. Zanedbáváte úpravu kůže
    První strana má tendenci vařit se déle než druhá. Tlustá, mastná kůže pomáhá chránit to, co skrývá. Nechcete ji jíst? To nevadí. Na talíři ji můžete odstranit. Nezanedbávejte ale její přípravu. Možná to tak nevypadá, ale výrazně to ovlivní chuť ryby. Proto kůži na pánev vždy klaďte jako první (stranu s kůží).
  6. Na pánvi rybu neustále posouváte nebo převracíte
    Není třeba rybě na pánvi věnovat setrvalou pozornost. Prozradíme vám jedno sladké tajemství. Ve skutečnosti stačí ji převrátit jen jednou. V opačném případě docílíte jen toho, že se křehké maso potrhá a rozpadne. A to určitě nechcete. Proto nechte první stranu péci, až se rovnoměrně propeče, a jen občas zkontrolujte. Až potom otočte a pečte do zlatova.
  7. Pečete příliš dlouho
    Zbytečně dlouhá doba přípravy bývá nejčastější chybou, jíž se většina lidí při úpravě ryb v kuchyni dopouští. A na výslednou chuť pokrmu má také největší dopad – stane se tuhou, suchou a chuťově nevýraznou. Ačkoliv se doba opékání u jednotlivých druhů liší, obecně platí, že by se měla držet v rozmezí 3-5 minut na stranu. 
Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...