Chcete se naučit chutné přípravě ryby? Vyvarujte se těchto 7 chyb

Chcete se naučit chutné přípravě ryby? Vyvarujte se těchto 7 chyb

Snad každý výživový specialista vám řekne, že byste měli jíst dost ryb. A vy byste i chtěli. Jenže pokaždé, když se rozhodnete ukuchtit si nějakou rybí dobrotu, se v kuchyni něco pokazí.

Filet je cítit rybinou. Maso je moc vysušené. Při smažení se rozpadá. A takových stížností na rybí kuchyni existuje bezpočet. Jistě, mohlo se jednat o nějaký špatný kus. Ale ruku na srdce. Mnohem pravděpodobnější bude, že jste se nějaké chyby při přípravě dopustili vy. Nechcete už, aby se výše popsané a další těžkosti opakovaly? Staňte se mistrem na přípravu ryb a vyvarujte se těchto 7 chyb, jichž se často nevědomky dopouštíte. 

  1. Nekontrolujete kosti
    Dokonce i ryby označené jako vykostěné některé kostičky často ještě obsahují. Proto předtím, než se pustíte do čehokoliv dalšího, věnujte dostatečný čas vykostění. A nekontrolujte jen vizuálně. Použijte své ruce. Prsty. Jsou kosti titěrné? Vezměte na pomoc pinzetu. 
  2. Přeháníte to se solí
    Sůl je pro dochucená ryby nezbytná. O tom není pochyb. A je také opravdu dobrá pro vytažení vlhkosti. Nenechte ale filety ležet příliš dlouho v příliš slané marinádě. Jak by to skončilo? Kromě toho, že byste tak jakoukoliv rybku proměnili ve slanečka, by maso i ztvrdlo a vysušilo se. Proto do marinády přidejte jen špetku soli a dosolte až na pánvi.
  3. Zapomínáte na vysušení
    Určitě chcete, aby ryba měla po přípravě křupavou, zlatou kůrčičku. Toho ale nedocílíte, pokud ji předtím pořádně nevysušíte. Použijte k tomu papírovou kuchyňskou utěrku.
  4. Moc rozpalujete pánev
    Ano, jednou z mnoha benefitů rybí kuchyně je rychlá příprava. Nebuďte ale netrpěliví. Nechte pánev rozpálit pozvolna a počkejte, až se olej začne třpytit, ale nebude kouřit. 
  5. Zanedbáváte úpravu kůže
    První strana má tendenci vařit se déle než druhá. Tlustá, mastná kůže pomáhá chránit to, co skrývá. Nechcete ji jíst? To nevadí. Na talíři ji můžete odstranit. Nezanedbávejte ale její přípravu. Možná to tak nevypadá, ale výrazně to ovlivní chuť ryby. Proto kůži na pánev vždy klaďte jako první (stranu s kůží).
  6. Na pánvi rybu neustále posouváte nebo převracíte
    Není třeba rybě na pánvi věnovat setrvalou pozornost. Prozradíme vám jedno sladké tajemství. Ve skutečnosti stačí ji převrátit jen jednou. V opačném případě docílíte jen toho, že se křehké maso potrhá a rozpadne. A to určitě nechcete. Proto nechte první stranu péci, až se rovnoměrně propeče, a jen občas zkontrolujte. Až potom otočte a pečte do zlatova.
  7. Pečete příliš dlouho
    Zbytečně dlouhá doba přípravy bývá nejčastější chybou, jíž se většina lidí při úpravě ryb v kuchyni dopouští. A na výslednou chuť pokrmu má také největší dopad – stane se tuhou, suchou a chuťově nevýraznou. Ačkoliv se doba opékání u jednotlivých druhů liší, obecně platí, že by se měla držet v rozmezí 3-5 minut na stranu. 
Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...