Nebaví vás vařit každý den? Vyzkoušejte naše tipy na 6 chutných a trvanlivých rychlovek

Nebaví vás vařit každý den? Vyzkoušejte naše tipy na 6 chutných a trvanlivých rychlovek

Ať už je vaším cílem zhubnout, nebo celkově změnit životní styl a udělat něco pro své zdraví (což by mělo hubnutí podmiňovat), budete potřebovat důmyslné a lákavé nápady na chutná jídla plná bílkovin, která budou ideálně snadno a rychle připravitelná. Kdo má v týdnu čas trávit denně v kuchyni více než hodinu? No dobře… Více než půl hodiny?

Pokud se v předchozích slovech poznáváte, nevěště hlavu. I s minimem času (ale s dostatkem snahy a úsilí) lze za kuchyňskou linkou (a ani to nemusí být za plotnou!) během chvilky vykouzlit lahodné zázraky, které potěší i toho největšího gurmána. A co je ještě lepší – tyto zázraky budou nutričně vyvážené a plnohodnotné. A co je na tom úplně nejlepší? Nebudete muset vařit každý den! Tyhle rychlovky totiž vydrží v ledničce klidně i celý týden (déle ale raději ne), aniž by jim to ubralo na chutnosti a výživové hodnotě.

Vegetariánské burritos
Načechraná míchaná vejce, černé fazole, tahini kořeněné římským kmínem, pečené sladké brambory, nakrájené zelené chilly papričky a kukuřice. To je vše, co potřebujete k tomu, abyste vytvořili skvělou náplň do pikantních burritos. Potom už jen stačí zabalit, omotat fólií a vložit do lednice. Zde budou čekat na chvíli, kdy se rozhodnete se do nich pustit. Ráno k snídani, přes den k lehkému obědu, večer k výživné večeři. Stačí pár minut v mikrovlnce a je to. 

Ovesná kaše „overnight“ s banánem, mandlovým máslem, řeckým jogurtem a chia semínky
Ovesné kaše s banánem obsahují nějaké bílkoviny. Když ale přidáte řecký jogurt, jejich množství výrazně zvýšíte. Chia semínka zase zaručí krémovou strukturu a to, že se všechny suroviny i jejich chutě výborně propojí. Banán dodá úžasnou sladkost, takže nebude třeba ničím dalším přislazovat. Kdyby vás přeci jen honila mlsná, přihoďte pár jahod, nebo špetku skořice. Potřebujete si navařit do zásoby? Zdvojnásobte, ztrojnásobte, … recept a vytvořte si více menších snídaňových skleniček. Ty můžete mít připravené v lednici a ráno jen vzít a jít! A jak tedy na to? Úplně jednoduše. Do sklenice nasypte ovesné vločky, nakrájený nebo rozmačkaný banán, nakrájené či rozmačkané jahody, mandlové máslo, chia semínka, řecký jogurt a trochu skořice. Přidejte kapku vody (nebo dvě), zavřete, protřepejte, otevřete, promíchejte, dle potřeby přidejte vodu, a opakujte do spojení surovin. Máte hotovo. Stačí nechat v lednici a druhý den bude kaše připravena ke konzumaci. 

Hovězí nudličky s brokolicí
Tento doslova kouzelný pokrm budete mít připravený za méně než 30 minut a v lednici čerstvý vydrží až 5 dní. Obsahuje kupu bílkovin a poměrně málo tuku. Připravte na jedné pánvi. Podávejte s divokou rýží. Poslouží jako oběd i rychlá večeře (klidně čerstvá!).

Chilly quinoa s batáty a černými fazolemi
Tato kombinace potěší i kamarády vegany. Je to snadné, je to rychlé a obsahuje to téměř 30 gramů bílkovin na porci. Navíc se jedná o univerzální pokrm – můžete jej jíst s křupavými tortillovými chipsy, přikrájet avokádo, udělat dip z řeckého jogurtu, nebo vzít třeba k ruce opravdovou tortillu… Fantazii se meze nekladou! Samozřejmostí je příloha z čerstvé zeleniny.

Česnekové kuře s červenou čočkou
Neděste se slova česnek. Když vyndáte stroužku prostředek a zbytek tepelně upravíte, bude jeho typické (a nepříliš vonné) aroma o moc méně výrazné. Tedy se nemusíte obávat, že by ostatní poznali, co jste měli k obědu nebo večeři. Naložte kuře do marinády z olivového oleje, bazalky, pečeného česneku (upečte si rovnou celou paličku, je to neskutečně dobré) a pomerančové kůry. Poté osmahněte na pánvi a podávejte s červenou čočkou (je rychle uvařená a nemusí se před přípravou namáčet). Připravte si toho více a naporcujte na krabiček, které nechte v lednici. Další chutná rychlovka, která poslouží jako oběd i večeře. Pro ozvláštnění podávejte s jogurtovo-avokádovým dipem (rozmixujte avokádo s jogurtem a citronovou či limetkovou šťávou).

Pikantní vepřová plec s kukuřicí
Připravte si bleskovou směs chutné kombinace vepřové plece, sladké kukuřice, ostrých červených paprik a chorvatského ajvaru. Nezapomeňte ani na cibulku, fajnšmekři mohou pálivost podpořit rozdrcením chilly papriček. Připravte na pánvi, naporcujte do krabiček a podávejte v celozrnné bulce na salátovém lůžku jako netradiční burgerovou směs.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem

Zeleninové lečo s vejcem

Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí...