Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský cizrnový. Hodí se jako příloha, ale skvěle chutnají i samotné.
Porce: 6 porcí
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
Hranolky
- 300 g mrkve
- 1 větší celer
- 200 g petržele
- 50 g parmezánu
- sůl
- provensálské koření
- 30 ml řepkového oleje
Jogurtový dip
- 200 g bílého jogurtu
- 100 g polotučného tvarohu
- 2 stroužky česneku
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Cizrnový dip
- 150 g cizrny
- 100 g sezamové pasty Tahini
- 1 stroužek česneku
- citronová šťáva
- 50 ml olivového oleje
- sůl, pepř, římský kmín
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Zeleninu oloupejte, omyjte a nakrájejte na hranolky.
- Ve větší míse smíchejte řepkový olej, sůl, provensálské koření. Ke směsi přidejte nakrájenou zeleninu a promíchejte.
- Vše přendejte na plech a pečte cca 30 minut. Poté zeleninu posypte parmezánem a pečte do zlatova cca 15 minut.
- V menší míse smíchejte jogurt, tvaroh, sůl, pepř, citronovou šťávu. Prolisujte česnek, přidejte ho ke směsi a vše důkladně promíchejte.
- Cizrnu propláchněte, vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte do změknutí. Nechte ji vychladit.
- V míse smíchejte cizrnu, česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a římský kmín. Vše důkladně zmixujte do hladké konzistence. Poté přidejte sezamovou pastu a ještě jednou promixujte.
- Hranolky podávejte s jednotlivými dipy.
Náš tip
Hranolky můžete podle sezónnosti obměňovat. Výborné jsou z červené řepy, cukety a sladkých brambor.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.