Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský cizrnový. Hodí se jako příloha, ale skvěle chutnají i samotné.

Porce: 6 porcí
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
Hranolky

  • 300 g mrkve
  • 1 větší celer
  • 200 g petržele
  • 50 g parmezánu
  • sůl
  • provensálské koření
  • 30 ml řepkového oleje

Jogurtový dip

  • 200 g bílého jogurtu
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 2 stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Cizrnový dip

  • 150 g cizrny
  • 100 g sezamové pasty Tahini
  • 1 stroužek česneku
  • citronová šťáva
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl, pepř, římský kmín

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Zeleninu oloupejte, omyjte a nakrájejte na hranolky.
  2. Ve větší míse smíchejte řepkový olej, sůl, provensálské koření. Ke směsi přidejte nakrájenou zeleninu a promíchejte.
  3. Vše přendejte na plech a pečte cca 30 minut. Poté zeleninu posypte parmezánem a pečte do zlatova cca 15 minut.
  4. V menší míse smíchejte jogurt, tvaroh, sůl, pepř, citronovou šťávu. Prolisujte česnek, přidejte ho ke směsi a vše důkladně promíchejte.
  5. Cizrnu propláchněte, vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte do změknutí. Nechte ji vychladit.
  6. V míse smíchejte cizrnu, česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a římský kmín. Vše důkladně zmixujte do hladké konzistence. Poté přidejte sezamovou pastu a ještě jednou promixujte.
  7. Hranolky podávejte s jednotlivými dipy.

tip redakce ▾
 
Img

Kešu pomazánka se sušenými rajčaty a kapkou citrónu

Rostlinných pomazánek na bázi sójy, oříšků či rajčat je ke koupi již opravdu hodně. Problém je ale s jejich reálnou výživovou hodnotou, která často pokulhává - sójová bílkovina, různá...

Náš tip 
Hranolky můžete podle sezónnosti obměňovat. Výborné jsou z červené řepy, cukety a sladkých brambor.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Falafel z červené řepy

Falafel z červené řepy

Sezónní zeleniny v zimě není mnoho, ale stále je z čeho vybírat. Falafel z červené řepy je výborný podávat například s pečenou sezónní zeleninou na oběd, či s menším salátem, jako lehkou svačinu. Červená...

Čtěte dál
Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort je americký klasický dezert, který má mnoho podob. Je vláčný, voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům tento...
Pomazánky z pečené mrkve a česneku

Pomazánky z pečené mrkve a česneku

V zimním období je výběr sezónní zeleniny omezený, ale stále je z čeho vybírat. K dispozici je pak z naší země zelenina uskladněná,...
Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Domácí ovesné sušenky ocení aktivní sportovci, děti i pracující maminky a to doma, na cestách, ale i za pochodu. Recept můžete jakkoliv...
Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem...
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....
Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý,...
V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější...
Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Zahřejte se po ránu a nastartujte den výbornou snídaní. Domácí rýžová kaše vám zajistí dostatek energie a pocit sytosti. Fantazii se...
Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým...
Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem...