Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský cizrnový. Hodí se jako příloha, ale skvěle chutnají i samotné.

Porce: 6 porcí
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
Hranolky

  • 300 g mrkve
  • 1 větší celer
  • 200 g petržele
  • 50 g parmezánu
  • sůl
  • provensálské koření
  • 30 ml řepkového oleje

Jogurtový dip

  • 200 g bílého jogurtu
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 2 stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Cizrnový dip

  • 150 g cizrny
  • 100 g sezamové pasty Tahini
  • 1 stroužek česneku
  • citronová šťáva
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl, pepř, římský kmín

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Zeleninu oloupejte, omyjte a nakrájejte na hranolky.
  2. Ve větší míse smíchejte řepkový olej, sůl, provensálské koření. Ke směsi přidejte nakrájenou zeleninu a promíchejte.
  3. Vše přendejte na plech a pečte cca 30 minut. Poté zeleninu posypte parmezánem a pečte do zlatova cca 15 minut.
  4. V menší míse smíchejte jogurt, tvaroh, sůl, pepř, citronovou šťávu. Prolisujte česnek, přidejte ho ke směsi a vše důkladně promíchejte.
  5. Cizrnu propláchněte, vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte do změknutí. Nechte ji vychladit.
  6. V míse smíchejte cizrnu, česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a římský kmín. Vše důkladně zmixujte do hladké konzistence. Poté přidejte sezamovou pastu a ještě jednou promixujte.
  7. Hranolky podávejte s jednotlivými dipy.

Náš tip 
Hranolky můžete podle sezónnosti obměňovat. Výborné jsou z červené řepy, cukety a sladkých brambor.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!