Co se děje v těle po konzumaci alkoholických nápojů?

Co se děje v těle po konzumaci alkoholických nápojů?
zdroj: Adobe Stock

Tu pivo k obědu, tu víno k večeři, tu panák na zdraví či dobré trávení. S blížícím se Silvestrem se konzumace alkoholu ještě zvyšuje. Zatímco vy se z kocoviny vyspíte, váš organismus si pravděpodobně bude pamatovat vše. Jaké účinky má alkohol na náš organismus?

Alkohol a jeho účinky
Alkohol neboli alkoholické nápoje shrnují skupinu tekutin, které obsahují ethanol. Ethanol je toxická látka, která výrazně ovlivňuje fungování našeho těla – jak celkový metabolismus, tak i jednotlivé orgány. Nejvíce zatíženým orgánem jsou játra, která jsou hlavním klíčovým orgánem pro metabolismus cizorodých látek. Pravidelná konzumace alkoholu snižuje imunitu, podporuje nežádoucí oxidaci v těle a způsobuje psychickou i fyzickou závislost. Ještě horší než ethanol je tzv. acetaldehyd, který z ethanolu v játrech vzniká. Posledním krokem metabolismu ethanolu je přeměna acetaldehydu na acetát, který již není pro tělo takovou zátěží, nicméně jeho typický kyselý odér je přesně to, co cítíte v ranních či dopoledních hodinách.

Alkohol rozhodně není dietní
Nenechte se nachytat alkoholickými nápoji bez cukru – i ty obsahují energii. Ethanol je totiž čtvrtým zdrojem energie pro naše tělo. 1 g alkoholu dodá tělu zhruba 7-8 kcal. Jakýkoliv alkoholický nápoj je tedy vydatným zdrojem energie. Bohužel se jedná ale o prázdné kalorie bez jakékoliv výživové hodnoty. Pokud přijatou energii spálíte, pak se nic neděje. Pokud jste ale díky alkoholu v dlouhodobém nadbytku, energie z něj se jen ukládá do podoby tukových zásob. Alkohol je zrádný ještě z jednoho důvodu. Jeho metabolismus ovlivňuje hladinu krevního cukru, která klesá a může klesnout tak, že se ocitnete až v hypoglykémii, kterou znají hlavně cukrovkáři. Nejen z toho důvodu pak máte mnohem větší tendenci jíst a druhý den vámi cloumají chutě jednak na tučná zemitá jídla, ale i sladké nápoje a pokrmy.

Proč někdo vydrží více a někdo nic?
Alkohol se primárně metabolizuje v játrech pomocí enzymu alkoholdehydrogenázy, ale i tzv. cytochromu P450 2E1. Množství enzymu alkoholdehydrogenázy je nám dáno už od narození. Například asijské národy ho mají mnohem méně než Evropané, proto také obecně hůře snáší alkohol. Někdo si může vypít litr vína a druhý den vstát jako nic, někdo ale může po takové konzumaci proležet celý den. Cytochrom P450 2E1 je ale enzym, který jde do jisté míry trochu vycvičit. Na metabolismu se podílí mnohem méně, proto je možné dosáhnout jen drobných niancí v konzumaci. Pokud si den předem dáte např. jedno malé pivo a druhý den vás čeká náročný večírek, můžete si tím tělo připravit a zmírnit tak následky v podobě kocoviny.

Ať už alkohol snášíte dobře, nebo velmi špatně, myslete na to, že se jedná o prokazatelně škodlivý faktor pro naše zdraví. Snižte jeho konzumaci na minimum a během oslav myslete na to, že vám za něj váš organismus určitě nepoděkuje.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!