Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?
zdroj: Adobe Stock

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí pečlivě vybírat, nebo ještě líp – upéct si je doma podle kritérií zdravé stravy.

Snídaně je základ každého dne
I když nám některé sušenky na obalech slibují dobré ráno, opravdu nejsou tím nejlepším, co můžete posnídat. V drtivé většině obsahují cukr, který se dá velmi jednoduše nahradit například rozmačkaným banánem, jablečnou přesnídávkou nebo datlemi.

Snídaně by měla představovat přibližně 20 % celkového denního příjmu, může být ale i větší, protože energie ze snídaně se většinou vždy využije. Zastoupeny by měly být složené sacharidy, bílkoviny, tuky, vláknina spolu s minerálními látky a vitamíny. Sušenky jsou z tohoto důvodu skvělou volbou, protože do nich můžete přidat prakticky cokoliv a lze je připravit tak, aby obsahovaly vše. Snažte se vytvořit základ z ovesných vloček a doslazovat banánem, protože obě tyto potraviny obsahují aminokyselinu tryptofan, ze které tělo přirozeně produkuje serotonin, hormon dobré nálady a pohody. Takže nejen, že jsou ve finále nabyté živinami, zasytí vás a chutnají skvěle, ale navíc po nich budete mít skvělou náladu.

Pozor na kupované, často jsou plné cukru
Zásadní rozdíl mezi domácími a kupovanými sušenkami je zejména v obsahu cukru a nejvíce zastoupené složky, tedy obilnin či plodin jako je pohanka, quinoa nebo jáhly. Některé z prodávaných výrobků obsahují až 25 % cukru. Sice vás nakopnou, ale určitě po nich nezůstanete sytí déle než dvě hodiny, možná i hodinu. Vždy tedy čtěte složení a kontrolujte kolik je v daném produktu zastoupeno hlavní složky a kolik % z obsažených sacharidů tvoří právě cukry. Další, co by vás mělo zajímat, je tuk, který sušenky obsahují. Pokud najdete palmový či palmojádrový, opět ruce pryč. Pravděpodobně se bude jednat o tuky ztužené, které rozhodně za zdraví nepovažujeme. Pokud najdete kokosový olej, řepkový olej či máslo a olej olivový, pak je to v pořádku. V neposlední řadě spočítejte počet ingrediencí. Pokud jich bude přes 10, pak sušenky nekupujte.

tip redakce ▾
 
Img

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější zimě dokonale zahřeje. Nebojte se ho zapojit...

Domácí sušenky za pár minut
Nejlepší sušenky budou vždy ty domácí. Ideálním základem jsou ovesné vločky, které vám dodají potřebnou vlákninu a obsahují betaglukany, které se obzvlášť v zimě hodí. Vločky jen smícháte s rozmačkaným banánem. Banán díky své konzistenci hmotu spojí dohromady a nemusíte už přidávat žádné vajíčko. Tím máte základ hotový a nyní stačí přidat, co vám chutná. Třeba předem namočené ořechy, rozinky, datle, zkrátka cokoliv. Doporučujeme do sušenek přidat i různá semínka chia, konopná nebo lněná.

Sušenky si upečte už večer, ať si je můžete zabalit do krabičky na druhý den, nebo ráno jen sníst.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...