Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?
zdroj: Adobe Stock

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí pečlivě vybírat, nebo ještě líp – upéct si je doma podle kritérií zdravé stravy.

Snídaně je základ každého dne
I když nám některé sušenky na obalech slibují dobré ráno, opravdu nejsou tím nejlepším, co můžete posnídat. V drtivé většině obsahují cukr, který se dá velmi jednoduše nahradit například rozmačkaným banánem, jablečnou přesnídávkou nebo datlemi.

Snídaně by měla představovat přibližně 20 % celkového denního příjmu, může být ale i větší, protože energie ze snídaně se většinou vždy využije. Zastoupeny by měly být složené sacharidy, bílkoviny, tuky, vláknina spolu s minerálními látky a vitamíny. Sušenky jsou z tohoto důvodu skvělou volbou, protože do nich můžete přidat prakticky cokoliv a lze je připravit tak, aby obsahovaly vše. Snažte se vytvořit základ z ovesných vloček a doslazovat banánem, protože obě tyto potraviny obsahují aminokyselinu tryptofan, ze které tělo přirozeně produkuje serotonin, hormon dobré nálady a pohody. Takže nejen, že jsou ve finále nabyté živinami, zasytí vás a chutnají skvěle, ale navíc po nich budete mít skvělou náladu.

Pozor na kupované, často jsou plné cukru
Zásadní rozdíl mezi domácími a kupovanými sušenkami je zejména v obsahu cukru a nejvíce zastoupené složky, tedy obilnin či plodin jako je pohanka, quinoa nebo jáhly. Některé z prodávaných výrobků obsahují až 25 % cukru. Sice vás nakopnou, ale určitě po nich nezůstanete sytí déle než dvě hodiny, možná i hodinu. Vždy tedy čtěte složení a kontrolujte kolik je v daném produktu zastoupeno hlavní složky a kolik % z obsažených sacharidů tvoří právě cukry. Další, co by vás mělo zajímat, je tuk, který sušenky obsahují. Pokud najdete palmový či palmojádrový, opět ruce pryč. Pravděpodobně se bude jednat o tuky ztužené, které rozhodně za zdraví nepovažujeme. Pokud najdete kokosový olej, řepkový olej či máslo a olej olivový, pak je to v pořádku. V neposlední řadě spočítejte počet ingrediencí. Pokud jich bude přes 10, pak sušenky nekupujte.

tip redakce ▾
 
Img

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější zimě dokonale zahřeje. Nebojte se ho zapojit...

Domácí sušenky za pár minut
Nejlepší sušenky budou vždy ty domácí. Ideálním základem jsou ovesné vločky, které vám dodají potřebnou vlákninu a obsahují betaglukany, které se obzvlášť v zimě hodí. Vločky jen smícháte s rozmačkaným banánem. Banán díky své konzistenci hmotu spojí dohromady a nemusíte už přidávat žádné vajíčko. Tím máte základ hotový a nyní stačí přidat, co vám chutná. Třeba předem namočené ořechy, rozinky, datle, zkrátka cokoliv. Doporučujeme do sušenek přidat i různá semínka chia, konopná nebo lněná.

Sušenky si upečte už večer, ať si je můžete zabalit do krabičky na druhý den, nebo ráno jen sníst.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme hned několik typů rozinek, které se liší barvou, velikostí, ale...

Čtěte dál
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí...