Co obvykle nejvíce škodí naší zubní sklovině?

Co obvykle nejvíce škodí naší zubní sklovině?
zdroj: Adobe Stock

Zdravé zuby jsou nejen naší vizitkou. Snad každý touží po dokonale zářivém úsměvu. Jak se vyvarovat poškození zubní skloviny? Dá se napravit? Proč je zubní sklovina důležitá a jak si ji mnohdy i neúmyslně ničíme?

Zubní sklovina je velmi důležitá. Jde o tenkou vnější vrstvu zubu, zároveň se jedná o nejtvrdší tkáň v lidském těle. Zubní sklovina pomáhá chránit zuby při každodenním používáním, ať už se jedná o kousání, žvýkání či konzumaci jídla. Přestože je sklovina tvrdým obráncem lidského chrupu, může dojít k prasknutí. Sklovina rovněž ochraňuje zuby od případně bolestivých teplot i chemikálií. Zkrátka poskytuje permanentní ochranu každý den.

Čím si nejčastěji sklovinu ničíme?
Především konzumací sladkostí, sladkých limonád, slazených nápojů apod. Cukry obsažené ve sladkých potravinách jsou skvělou výživou pro bakterie, které se nachází v dutině ústní. A právě tyto bakterie pak skrze cukry začnou produkovat zvýšený obsah kyselin, které negativně narušují zubní sklovinu. Rovněž i čaje, zejména se jedná nejen o slazené, ale také černý a zelený čaj, kdy právě látky obsažené v čaji se dokáží velice rychle absorbovat i do pevnějších struktur, jako je sklovina. Obdobný efekt má i červené víno.

Pozor i na jisté druhy ovoce. Je paradox, že velmi zdravý druh ovoce dokáže na druhou stranu škodit zubní sklovině. Jedná se zejména o konzumaci většího množství banánů, citrusů a sušeného ovoce. Tyto druhy totiž obsahují značné množství agresivních kyselin, které mění pH v ústech do kyselé hodnoty a zubní sklovině berou tolik potřebný vápník. Neznamená to však, že je třeba přestat jíst výše uvedené druhy ovoce. Jen je dobré myslet na to, že všeho moc škodí. Na druhou stranu, jestliže patříte mezi ty, kdo mají velmi citlivé zuby a potýkáte se s oslabenou zubní sklovinou, je lepší, pokud ovoce odšťavníte a nápoj můžete vypít brčkem. Pozor, nikdy si však nečistěte zuby hned po konzumaci těchto sladkých nápojů, mohli byste si tak zubní sklovinu ještě více podráždit.

Pozor si dejte na nekvalitní bělení zubů
Doslova se rozmohlo domácí bělení, které je výhodné po finanční stránce i pro svou celkovou nenáročnost. K cestě k bělostnému úsměvu je zapotřebí vědět, jaké pomůcky na bělení použít. Některé dokážou naopak nejen narušit zubní sklovinu, ale dokonce můžou mít i negativní vliv na vaše zdraví, jde zejména o produkty s obsahem peroxidu. Poškození může nastat taktéž neodborným provedením. Je doporučováno použít pouze certifikované produkty. Nejvhodnější a zcela nejlepším řešením je nejprve konzultace s vaším stomatologem. Další možností je nechat si vybělit zuby v ordinaci u stomatologa, který po odborném vyšetření i stanoví oprávnění takového zásahu.

Šetrnější metoda tzv. pískování
Pískování neboli air flow se provádí zpravidla v ordinaci u dentálního hygienisty, výjimkou není ani provedení v ordinaci stomatologa. Jde o mechanické odstranění veškerého nánosu na zubní sklovině jemnozrnným práškem v silném proudu vzduchu. Jedná se o šetrný a efektivní způsob odstranění méně odolných pigmentů z povrchu zubní skloviny. Pískování je ideální pro odstranění skvrn, které vznikají konzumací červeného vína, kávy, čaje a dalších potravin, které zkrátka barví naše zuby.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!