Chodíte raději spát s prázdným žaludkem? Věříte, že abyste tělo očistili od všemožných škodlivin, potřebujete pořádně protáhnout střeva? Opíráte se i o další až poplašné informace, které se kolem trávení točí? My se vám pokusíme teď několik mýtů vyvrátit.
Střeva někdy bývají nazývána druhým mozkem. Také se říká, že od stavu střev se odvíjejí i naše emoce. Pozitivní v případě střev čistých a fungujících, negativní v případě, že nás trápí zácpa či průjem či jakékoliv jiné vyprazdňovací obtíže. To je podle gastroenterologů a hepatologů, doktorů, kteří se těmito záležitostmi profesně zabývají, určitě pravda. Je ale důležité naučit se rozlišovat mezi skutečností a mýty, kterých je bohužel oblast hovořící o trávení a vylučování plná. Možná jste jim věřili i vy...
1. Tělu se špatně tráví všechny živiny najednou
Občas médii proběhne článek, kde vám budou tvrdit, že přirozená je pro tělo tzv. dělená strava, že sacharidy společně s tuky a bílkovinami se obecně špatně tráví, protože každá z makrosložek se tráví jinak – bílkoviny hlavně v žaludku, sacharidy začínají v ústech a tuky až v tenkém střevě. To je ale také mýtus. Tělo je plně schopné strávit všechny složky stravy najednou a za předpokladu, že dobře žvýkáte, nehltáte a jíte v klidu, tělu trávení smíšené stravy rozhodně nevadí.
2. Jídlo je potřeba zapít
Ano, dodržovat pitný režim je nezbytné, ale v průběhu celého dne. Tělo je nutné hydratovat postupně a po menších dávkách. Od rána do večera. Pokud to děláte, není třeba během večeře k jídlu vyprázdnit ještě litrovou láhev vody. Přijímat velké množství tekutin k jídlu se naopak nedoporučuje, protože se mohou míchat s žaludečními šťávami a způsobovat pálení žáhy či lehce zpomalit trávení. Pokud máte potíže s přejídáním, můžete před jídlem vypít sklenici vody, která žaludek částečně zaplní a vy toho potom tolik nesníte. S další sklenicí vody po jídle raději půl hodinky počkejte a nechte do té doby žaludek pracovat přímo s potravou.
3. Stres způsobuje žaludeční vředy
Spíše než stres je za žaludeční vředy zodpovědná bakterie jménem Helicobacter pylori. Tato potvůrka lidstvo provází již po tisíciletí a dnes trápí asi polovinu planety. Podle lékařů může být zodpovědná i za některé druhy rakoviny. Dobré je, že ji lze léčit antibiotiky. Takže stres sám o sobě vředy rozhodně nezpůsobí. Že byste ale měli zvolnit a jíst v klidu, to zase ano....
4. Čas od času potřebujete vyčistit střeva
Je pravda, že ve střevech sídlí imunita a že je žádoucí udržovat je v kondici. To se ale vyplácí konat přirozenou cestou, což je dostatek tekutin, vlákniny a pohybu, než se uchýlit k nárazové očistě jako je popíjení slané vody, praktikování klystýru nebo užívání projímadel. Bez lékařské či jiné odborné pomoci si totiž takovou cestou můžete ublížit. Pokud máte nějaké potíže s vyprazdňováním, nepouštějte se sami do domácí terapie, která spíše uškodí, než pomůže. Pokud potíže nemáte, dejte si třeba den na ovocných šťávách, který vám pomůže se odlehčit, do ničeho radikálnějšího se ale sami raději nepouštějte. Netvrdíme, že výše zmíněné očisty nemohou být v některých případech přínosné, je ale důležité, aby je praktikoval znalý člověk a přesně věděl, co je žádoucí.
5. Choďte spát s prázdným žaludkem nebo přiberete
Poslední mýtus není tak úplně mýtus. Je totiž pravdou, že byste poslední jídlo měli přijmout přibližně dvě až tři hodinky před spaním. Nejedná se ani tak o to, že byste jinak přibrali – protože mnohem více záleží na tom, jak si kalorie a energii rozložíte během dne celkově – ale spíše o to, že probíhající trávení by vám mohlo znesnadnit spánek, nedovolilo by tělu a mysli plně regenerovat, což je ostatně hlavním úkolem spánku, a mohli byste trpět i nočními můrami. Lačný žaludek ale také není dobrý, protože hladovému člověku se také špatně usíná, tělo je v mobilizaci a neustále vysílá signály „mám hlad“. Nejlepší je tedy chodit spát ve slehlém stavu, 2–3 hodiny po velkém večerním jídle, ale zároveň tak, aby vás v noci nevzbudil hlad.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál