Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte
zdroj: Adobe Stock

Chodíte raději spát s prázdným žaludkem? Věříte, že abyste tělo očistili od všemožných škodlivin, potřebujete pořádně protáhnout střeva? Opíráte se i o další až poplašné informace, které se kolem trávení točí? My se vám pokusíme teď několik mýtů vyvrátit.

Střeva někdy bývají nazývána druhým mozkem. Také se říká, že od stavu střev se odvíjejí i naše emoce. Pozitivní v případě střev čistých a fungujících, negativní v případě, že nás trápí zácpa či průjem či jakékoliv jiné vyprazdňovací obtíže. To je podle gastroenterologů a hepatologů, doktorů, kteří se těmito záležitostmi profesně zabývají, určitě pravda. Je ale důležité naučit se rozlišovat mezi skutečností a mýty, kterých je bohužel oblast hovořící o trávení a vylučování plná. Možná jste jim věřili i vy...

1. Tělu se špatně tráví všechny živiny najednou
Občas médii proběhne článek, kde vám budou tvrdit, že přirozená je pro tělo tzv. dělená strava, že sacharidy společně s tuky a bílkovinami se obecně špatně tráví, protože každá z makrosložek se tráví jinak – bílkoviny hlavně v žaludku, sacharidy začínají v ústech a tuky až v tenkém střevě. To je ale také mýtus. Tělo je plně schopné strávit všechny složky stravy najednou a za předpokladu, že dobře žvýkáte, nehltáte a jíte v klidu, tělu trávení smíšené stravy rozhodně nevadí.

2. Jídlo je potřeba zapít
Ano, dodržovat pitný režim je nezbytné, ale v průběhu celého dne. Tělo je nutné hydratovat postupně a po menších dávkách. Od rána do večera. Pokud to děláte, není třeba během večeře k jídlu vyprázdnit ještě litrovou láhev vody. Přijímat velké množství tekutin k jídlu se naopak nedoporučuje, protože se mohou míchat s žaludečními šťávami a způsobovat pálení žáhy či lehce zpomalit trávení. Pokud máte potíže s přejídáním, můžete před jídlem vypít sklenici vody, která žaludek částečně zaplní a vy toho potom tolik nesníte. S další sklenicí vody po jídle raději půl hodinky počkejte a nechte do té doby žaludek pracovat přímo s potravou.

3. Stres způsobuje žaludeční vředy
Spíše než stres je za žaludeční vředy zodpovědná bakterie jménem Helicobacter pylori. Tato potvůrka lidstvo provází již po tisíciletí a dnes trápí asi polovinu planety. Podle lékařů může být zodpovědná i za některé druhy rakoviny. Dobré je, že ji lze léčit antibiotiky. Takže stres sám o sobě vředy rozhodně nezpůsobí. Že byste ale měli zvolnit a jíst v klidu, to zase ano....

4. Čas od času potřebujete vyčistit střeva
Je pravda, že ve střevech sídlí imunita a že je žádoucí udržovat je v kondici. To se ale vyplácí konat přirozenou cestou, což je dostatek tekutin, vlákniny a pohybu, než se uchýlit k nárazové očistě jako je popíjení slané vody, praktikování klystýru nebo užívání projímadel. Bez lékařské či jiné odborné pomoci si totiž takovou cestou můžete ublížit. Pokud máte nějaké potíže s vyprazdňováním, nepouštějte se sami do domácí terapie, která spíše uškodí, než pomůže. Pokud potíže nemáte, dejte si třeba den na ovocných šťávách, který vám pomůže se odlehčit, do ničeho radikálnějšího se ale sami raději nepouštějte. Netvrdíme, že výše zmíněné očisty nemohou být v některých případech přínosné, je ale důležité, aby je praktikoval znalý člověk a přesně věděl, co je žádoucí.

5. Choďte spát s prázdným žaludkem nebo přiberete
Poslední mýtus není tak úplně mýtus. Je totiž pravdou, že byste poslední jídlo měli přijmout přibližně dvě až tři hodinky před spaním. Nejedná se ani tak o to, že byste jinak přibrali – protože mnohem více záleží na tom, jak si kalorie a energii rozložíte během dne celkově – ale spíše o to, že probíhající trávení by vám mohlo znesnadnit spánek, nedovolilo by tělu a mysli plně regenerovat, což je ostatně hlavním úkolem spánku, a mohli byste trpět i nočními můrami. Lačný žaludek ale také není dobrý, protože hladovému člověku se také špatně usíná, tělo je v mobilizaci a neustále vysílá signály „mám hlad“. Nejlepší je tedy chodit spát ve slehlém stavu, 2–3 hodiny po velkém večerním jídle, ale zároveň tak, aby vás v noci nevzbudil hlad.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...