Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr
zdroj: Adobe Stock

Snažíte se omezit cukr ve stravě a řešíte to výběrem různých alternativních sladidel s menším množstvím kalorií? Nebo máte doporučeno, že musíte konzumovat alespoň dia výrobky či potraviny s obsahem fruktózy? Pak možná vymítáte čerta ďáblem....

Fruktóza neboli ovocný cukr je monosacharid, který se přirozeně nachází ovoci, medu a některých druzích zeleniny. Fruktóza se dále nachází třeba v agávovém sirupu či jiných technologicky zpracovaných sirupech. Spolu s dalším monosacharidem, glukózou, neboli krevním cukrem, tvoří cukr tak, jak ho známe, sacharózu.

Fruktózové slazení
Společnost se snaží proti stále se rozšiřujícímu diabetu bojovat různými způsoby. Jedním z nich je i neustálé vymýšlení alternativních sladidel, které nezvedají hladinu krevního cukru. Jedním z nejběžnějších forem takových produktů je sirup / prášek na bázi fruktózy.

Používání takových produktů je ale nebezpečné hned ze dvou důvodů. Vzhledem k tomu, že fruktóza nezvedá hladinu inzulínu ani leptinu v krvi, nespouští se ani přirozené tlumiče apetitu a hladu. U těchto alternativních sladidel na bázi fruktózy tedy nedochází k pocitu uspokojení paradoxně i díky podvědomí, kdy člověk zkonzumuje daného sladidla mnohem více, protože si řekne, že vlastně může, protože to není cukr v pravém slova smyslu. Druhé nebezpečí plyne z jejího metabolismu. Po konzumaci putuje fruktóza do jater, kde je buď využita, nebo uložena ve formě glykogenu a nebo v případě, že energie z ní zrovna není potřebná, přeměněna na tuk, který se rád ukládá do oblasti jater. Nadměrný příjem fruktózy z „alternativnějších“ sladidel může být tedy paradoxně horší, než cukr z potravin. Pokud na začátku spustila váš problém zvýšená hmotnost, fruktóza určitě řešení nebude.

tip redakce ▾
 
Img

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu, jednoduché cukry, které v nadbytku představují...

Znamená to, že i ovoce je špatně?
Určitě ne. Metabolismus přirozeně se vyskytující fruktózy v ovoci je zpomalován vysokým obsahem vlákniny. Nelze tedy srovnávat konzumaci ovoce a s tím spojených benefitů a používáním sladidel na bázi fruktózy. Samozřejmě i u ovocných lisovaných šťáv platí, že se musí konzumovat s mírou. 100 ml ovocné šťávy obsahuje v průměru 10 g cukru, což není úplně málo.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

V posledních letech stále přibývá množství lidí se zdravotními problémy, které se nějakým způsobem dotýkají mléka a mléčných výrobků. Potravinové alergie a intolerance jsou něco, co jsme dříve skoro neznali....

Čtěte dál
Ne všechny cereálie jsou vhodnou snídaní. Podle čeho je vybírat?

Ne všechny cereálie jsou vhodnou snídaní. Podle čeho je vybírat?

Když se řekne cereálie, každý druhý si vybaví cereálie snídaňové. Ty mají však s opravdovými obilninami často pramálo společného. Cereálie...
Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Hladina cholesterolu v krvi se pojí se zdravím srdce. Proto je důležité držet ji v normě. Co dělat, když její výše vystoupá nad doporučené...
Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Ploténky působí jako pružné podpory jednotlivých obratlů, které poskytují stabilitu a umožňují páteři jako celku relativně široký rozsah...
Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Není konopí jako konopí. Nejedná se pouze o drogu s halucinogenními účinky, ale také o lék, který dokáže pomoci i v případech, kdy...
Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Chodíte raději spát s prázdným žaludkem? Věříte, že abyste tělo očistili od všemožných škodlivin, potřebujete pořádně protáhnout střeva?...
Nové studie se shodují na stanovisku ohledně prospěšnosti mléka a mléčných výrobků

Nové studie se shodují na stanovisku ohledně prospěšnosti mléka a mléčných výrobků

Mléko a mléčné výrobky, zejména ty tučné, bývají spojovány s různými zdravotními problémy, zejména kardiovaskulárního typu. Důkazy...
Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období...
Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Kofein. Známý stimulant nacházející se v různých potravinách, nápojích a dalších produktech. Technicky vzato je to droga, která půjčuje...
Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Kód dlouhověkosti představuje pro vědce dosud nerozluštěnou záhadu. Ačkoliv důsledné cvičení, kvalitní strava a spánek, mohou účinky...
Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Rýma, škrábání v krku, pálení očí a zhoršené dýchání může být na jaře signálem nikoli nachlazení, ale pylové alergie. Takto postižení...
Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Sůl se nachází téměř ve všem, co jíme a pijeme. Když je jí moc, může se podílet na řadě onemocnění. Totéž ale platí, když je jí málo....
Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Maltodextrin je jedna ze seznamu položek, s nimiž se na etiketách a zadních stranách obalů potravin potkáváte poměrně často. Jedná...
Na co si dávat pozor při nakupování a skladování ořechů?

Na co si dávat pozor při nakupování a skladování ořechů?

Ořechy patří ke skupině potravin, která je velmi výživná a měla by být součástí našeho jídelníčku. Stejně tak se ale ořechy mohou stát...