Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr
zdroj: Adobe Stock

Snažíte se omezit cukr ve stravě a řešíte to výběrem různých alternativních sladidel s menším množstvím kalorií? Nebo máte doporučeno, že musíte konzumovat alespoň dia výrobky či potraviny s obsahem fruktózy? Pak možná vymítáte čerta ďáblem....

Fruktóza neboli ovocný cukr je monosacharid, který se přirozeně nachází ovoci, medu a některých druzích zeleniny. Fruktóza se dále nachází třeba v agávovém sirupu či jiných technologicky zpracovaných sirupech. Spolu s dalším monosacharidem, glukózou, neboli krevním cukrem, tvoří cukr tak, jak ho známe, sacharózu.

Fruktózové slazení
Společnost se snaží proti stále se rozšiřujícímu diabetu bojovat různými způsoby. Jedním z nich je i neustálé vymýšlení alternativních sladidel, které nezvedají hladinu krevního cukru. Jedním z nejběžnějších forem takových produktů je sirup / prášek na bázi fruktózy.

Používání takových produktů je ale nebezpečné hned ze dvou důvodů. Vzhledem k tomu, že fruktóza nezvedá hladinu inzulínu ani leptinu v krvi, nespouští se ani přirozené tlumiče apetitu a hladu. U těchto alternativních sladidel na bázi fruktózy tedy nedochází k pocitu uspokojení paradoxně i díky podvědomí, kdy člověk zkonzumuje daného sladidla mnohem více, protože si řekne, že vlastně může, protože to není cukr v pravém slova smyslu. Druhé nebezpečí plyne z jejího metabolismu. Po konzumaci putuje fruktóza do jater, kde je buď využita, nebo uložena ve formě glykogenu a nebo v případě, že energie z ní zrovna není potřebná, přeměněna na tuk, který se rád ukládá do oblasti jater. Nadměrný příjem fruktózy z „alternativnějších“ sladidel může být tedy paradoxně horší, než cukr z potravin. Pokud na začátku spustila váš problém zvýšená hmotnost, fruktóza určitě řešení nebude.

Znamená to, že i ovoce je špatně?
Určitě ne. Metabolismus přirozeně se vyskytující fruktózy v ovoci je zpomalován vysokým obsahem vlákniny. Nelze tedy srovnávat konzumaci ovoce a s tím spojených benefitů a používáním sladidel na bázi fruktózy. Samozřejmě i u ovocných lisovaných šťáv platí, že se musí konzumovat s mírou. 100 ml ovocné šťávy obsahuje v průměru 10 g cukru, což není úplně málo.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...

Čtěte dál
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...