Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?
zdroj: Pixabay

Medvědí česnek je dalším pokladem našich luk a lesů, kterým příroda vybavila naše podnebné podmínky. Často roste u lesů jako plevel a spousta lidí si ho tak každoročně zjara jezdí nasbírat k domácímu zpracování. Jeho obliba opět narůstá a není, čemu se divit. Pojďme se podívat na důvody, proč by neměl chybět ani v našem jídelníčku, a to především teď, na jaře.

Když se řekne česnek, všem se jistě vybaví stroužky česneku kuchyňského, který má oprávněně místo téměř v každé domácnosti. Dokáže totiž dodat šmrnc nejrůznějším studeným i teplým pokrmům, a navíc má obrovské léčivé účinky. Podobnou chutí, avšak dokonce mnohem léčivějšími účinky vyniká medvědí česnek. Říká se mu tak právě proto, že jej zjara vyhledávají medvědi, aby si jím po zimním spánku pročistili žaludek, střeva a krev. Znáte ho? Rozhodně stojí za seznámení!

1. Rozmanitost využití
Oproti klasickému česneku kuchyňskému se u této bylinky konzumují listy, které svým vzhledem připomínají listy konvalinky. Od té ho však jednoduše rozeznáte intenzivní česnekovou vůní. Léčivé účinky obsahuje v syrové podobě, tepelnou úpravou je ztrácí. Listy se dají skvěle kombinovat do různých salátů, zeleninových příloh nebo polévek, avšak výborné jsou i samotné, například k pečivu, ať už najemno nasekané, zamíchané do pomazánek či rozmixované v podobě pesta. Listy je možné také zamrazit na pozdější použití, aniž by ztratily své účinky. Setkat se můžete dokonce i s vínem z medvědího česneku, tinkturou či klasickým sušeným kořením nesoucím příjemnou chuť.

2. Léčivé účinky
Medvědí česnek je velmi opěvovaný hlavně pro jeho léčivé účinky, které jsou pro naše tělo tolik prospěšné zejména na jaře – tedy v době, kdy raší a kdy se sbírá. Jedná se především o schopnost navyšovat obranyschopnost organismu obzvlášť zjara, kdy naše tělo potřebuje největší vzpruhu v podobě podpůrných bioaktivních látek a živin. Uvádí se, že účinně působí proti ateroskleróze, snižuje krevní tlak a vypuzuje parazity. Je vhodný pro jarní omlazovací kúry, očisty od škodlivých látek a svou schopností čistit krev léčí chronické kožní choroby. Má dezinfekční účinky na celou dýchací i trávicí soustavu. Léčivě působí zejména na žaludek a střeva. Říká se, že je malým zázrakem na trvale zahleněné průdušky a s tím spojené dýchací obtíže, a to hlavně u starších lidí. Kdo se orientuje v biochemii možná ocení jeho obsah alicinu, známého nejen pro své silné antibiotické účinky. Dále obsahuje provitamin A, vitaminy skupiny B, C, PP, flavonoidy, slizy, biokatalicky účinné látky, fytoncidy a další.

tip redakce ▾
 
Img

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích....

3. Jednoduché zpracování
Skvělé na medvědím česneku je, že je velmi nenáročný na pěstování a vlastně i na sběr. Pokud víte o místech, kde každoročně roste, nebo ho máte dokonce na záhradce, můžete si být jisti, že plný koš nasbíráte v řádu jen pár minut. Někteří si jej umytý a nasekaný ukládají do mrazniček, ti kreativnější zpracovávají chutné domácí pesto. Jak? Inspirujte se naším tipem:

Pesto z medvědího česneku
Ingredience: 150 g medvědího česneku, 15 g soli, špetka pepře, 50 g kešu ořechů natural, 150 ml panenského olivového oleje.
Postup: Listy omyjte a rozmixujte spolu s ostatními surovinami do hladké pasty. Uložte do uzavíratelných skleniček, zakápněte trochou oleje a skladujte v lednici. Spotřebujte do několika dní.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...