Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek
zdroj: Pixabay

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich omezení ve prospěch hubnutí. Musí taková strategie ale nutně fungovat na všechny? Odpověď zní: ne, nemusí.

Je pravda, že některé potraviny s vysokým obsahem sacharidů opravdu zdravé nejsou. Jedná se zejména o ty plné sacharidů rafinovaných, jako jsou sladké dezerty, bílé pečivo a zpracované potraviny. Taková jídla podporují přibývání na váze a zvyšují hlad, protože mají v drtivé většině případů vysoký glykemický index. Ten vymrští hladinu cukru v krvi rychle vzhůru, ale stejně tak způsobí její téměř okamžitý propad, takže máme hlad a chuť na další. Všechny sacharidové potraviny ale takhle nefungují. Budete-li jíst ty správné sacharidy, ve skutečnosti svému zdraví prospějete. A ideální váze také!

Vsaďte na vlákninu a komplexní sacharidy
Sacharidy, především glukóza, jsou pro tělo primárním zdrojem energie. Potřebují je svaly i mozek. Ideální množství představuje 45-65 % z denního energetického příjmu. Pokud tedy budete jíst přibližně 2 000 kcal denně, z toho 900-1300 kcal by mělo přijít na sacharidy, což činí nějakých 225-325 g. To ale neznamená, že budete od rána do večera jíst sladkosti. Zařaďte potraviny plné vlákniny a komplexních sacharidů, z nichž se energie uvolňuje postupně. Jedná se o ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny jako jsou fazole a další. Zde jsou zdroje sacharidů, kterých se bát nemusíte:

Sladké brambory
Sladké brambory alias batáty přináší spoustu zdravotních výhod. Nejenže jsou poměrně nízkokalorické, ale jsou navíc plné betakarotenu, který je důležitý pro tvorbu vitamínu A, a vlákniny, která zase prospívá zdraví srdce. Kromě toho jsou batáty cenově dostupné a lze je upravit na množství různých způsobů. Pečte je jako hranolky, udělejte z nich nasládlou polévku, přidejte je do salátů nebo je jezte jen tak uvařené s oblíbeným dipem.

Hnědá rýže
Hnědá rýže je plná vlákniny. Kromě toho je poměrně chudá na kalorie. Můžete ji použít všude tam, kde byste použili její bílou sestru. Jen potom nebudete mít takový hlad. Vychutnejte si ji jako přílohu nebo ji použijte jako náplň do pečených paprik či plněných rajčat. Fantazii se meze nekladou!

Ovesné vločky
Celozrnné, bezlepkové a plné vlákniny. Ovesné vločky obsahují betaglukany , které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a podporují imunitu. Ovesné vločky jsou ideálním začátkem dne! Dopřejte si ovesnou kaši, ovesné müsli, nebo vločky smíchejte s rozmačkaným banánem a upečte si skvělé ovesno-banánové sušenky!

Quinoa
Quinoa je skvělá nejen pro lahodnou oříškovou chuť, ale také pro relativně vysoký obsah bílkovin. Je skvělá na přípravu kaší, zeleninových „rizot“ i salátů.

tip redakce ▾
 
Img

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu zapomíná, my vás ale chceme přesvědčit, že byste...

Pohanka
Pohanka obsahuje rutin, který je důležitý pro pro zdravé cévy. Můžete ji vařit, dusit, zapékat a vychutnat v kaši, „rizotu“, v pomazánce, na sladko i na slano. Díky vláknině zasytí a dodá kupu energie a také vyrovná trávení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...
Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních...
Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Medvědí česnek je dalším pokladem našich luk a lesů, kterým příroda vybavila naše podnebné podmínky. Často roste u lesů jako plevel...