Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek
zdroj: Pixabay

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich omezení ve prospěch hubnutí. Musí taková strategie ale nutně fungovat na všechny? Odpověď zní: ne, nemusí.

Je pravda, že některé potraviny s vysokým obsahem sacharidů opravdu zdravé nejsou. Jedná se zejména o ty plné sacharidů rafinovaných, jako jsou sladké dezerty, bílé pečivo a zpracované potraviny. Taková jídla podporují přibývání na váze a zvyšují hlad, protože mají v drtivé většině případů vysoký glykemický index. Ten vymrští hladinu cukru v krvi rychle vzhůru, ale stejně tak způsobí její téměř okamžitý propad, takže máme hlad a chuť na další. Všechny sacharidové potraviny ale takhle nefungují. Budete-li jíst ty správné sacharidy, ve skutečnosti svému zdraví prospějete. A ideální váze také!

Vsaďte na vlákninu a komplexní sacharidy
Sacharidy, především glukóza, jsou pro tělo primárním zdrojem energie. Potřebují je svaly i mozek. Ideální množství představuje 45-65 % z denního energetického příjmu. Pokud tedy budete jíst přibližně 2 000 kcal denně, z toho 900-1300 kcal by mělo přijít na sacharidy, což činí nějakých 225-325 g. To ale neznamená, že budete od rána do večera jíst sladkosti. Zařaďte potraviny plné vlákniny a komplexních sacharidů, z nichž se energie uvolňuje postupně. Jedná se o ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny jako jsou fazole a další. Zde jsou zdroje sacharidů, kterých se bát nemusíte:

Sladké brambory
Sladké brambory alias batáty přináší spoustu zdravotních výhod. Nejenže jsou poměrně nízkokalorické, ale jsou navíc plné betakarotenu, který je důležitý pro tvorbu vitamínu A, a vlákniny, která zase prospívá zdraví srdce. Kromě toho jsou batáty cenově dostupné a lze je upravit na množství různých způsobů. Pečte je jako hranolky, udělejte z nich nasládlou polévku, přidejte je do salátů nebo je jezte jen tak uvařené s oblíbeným dipem.

Hnědá rýže
Hnědá rýže je plná vlákniny. Kromě toho je poměrně chudá na kalorie. Můžete ji použít všude tam, kde byste použili její bílou sestru. Jen potom nebudete mít takový hlad. Vychutnejte si ji jako přílohu nebo ji použijte jako náplň do pečených paprik či plněných rajčat. Fantazii se meze nekladou!

Ovesné vločky
Celozrnné, bezlepkové a plné vlákniny. Ovesné vločky obsahují betaglukany , které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a podporují imunitu. Ovesné vločky jsou ideálním začátkem dne! Dopřejte si ovesnou kaši, ovesné müsli, nebo vločky smíchejte s rozmačkaným banánem a upečte si skvělé ovesno-banánové sušenky!

Quinoa
Quinoa je skvělá nejen pro lahodnou oříškovou chuť, ale také pro relativně vysoký obsah bílkovin. Je skvělá na přípravu kaší, zeleninových „rizot“ i salátů.

Pohanka
Pohanka obsahuje rutin, který je důležitý pro pro zdravé cévy. Můžete ji vařit, dusit, zapékat a vychutnat v kaši, „rizotu“, v pomazánce, na sladko i na slano. Díky vláknině zasytí a dodá kupu energie a také vyrovná trávení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!